Dagens (schabrak)fråga

En kommentar från en läsare som skrev något i stil med ”till vardags använder jag det som är rent” inspirerade mig till dagens fråga: hur ofta tvättar ni era smutsiga schabrak?

Kan de bli liggande i en hög i någon dag/ flera dagar/ veckor eller tvättar ni dom mer eller mindre omgående?

Själv är jag smått allergisk mot att ha skitiga grejer liggande så jag försöker att tvätta schabraken mer eller mindre omgående, dvs jag får aldrig högar med smutstvätt utan tvättar oftast ett schabrak i taget.

På grund av ovanstående skulle jag egentligen lätt klara mig med 2-3 schabrak, det blir ju oftast ändå så att man använder sina favoriter.

Så tror jag även att de med ett 30-tal schabrak gör eller vad är era erfarenheter?

5 kommentarer Skriv kommentar

 1. Prick

  Jag tvättar ju ofta (varje dag i princip), har 4-5 st som är för hemmabruk (lite fransiga) lika många som får följa med på träning och ytterligare en hög som är för tävling (med klubbemblem).
  Sadlar alltid med rent schabrak. På egna hästar kanske jag ska tillägga, andra får göra som de vill.

  Svara
 2. Anonym

  Jag har bara fluffiga lammulls-luddiga Nuumed vojlockar och de kostar ratt mycket (700 kr, nat ditat) sa jag har f.n. 3 stycken. Skulle aldrig tvatta ETT schabrak i maskin – det later valdigt onodigt? Jag samlar ihop tillrackligt med tvatt for ett helt lass och kor det. Stor mig inte ett smack att ha smutsiga saker liggandes i tvattkorgen. Det blir en del gamla handdukar och andra smasaker till hastarna och hunden, samt att jag tvattar transet och breastplate i maskin (de ar gjorda av biothane och blir blanka och fina i maskinen).

  Svara
  • CeciliaL

   ps tvattkorgen star i grovtvattstugan/utility room dar jag aven forvarar sadlar, trans och en del andra hastgrejor, samt ridstovlar/jackor/hjalmar. Sa dar luktar det hast iaf!

   Svara
 3. Miranda Kedbäck

  Nu under vinterhalvåret har ju vi med helklippta hästar turen att slippa smuts och svett under schabraket = jag tvättar schabrak väldigt, väldigt sällan. Skulle dock aldrig rida med ett smutsigt eller svettstelt schabrak, utan är de skitiga så åker de direkt i tvättmaskinen.

  Jag har faktiskt arbetet fram ett litet system för det där. Jag har en väska/korg i mitt skåp i stallet där jag lägger i benlindor, benpaddar och schabrak tills det är lagom för en tvättmaskin. Då tar jag hem och tvättar alltihop. På så sätt slipper jag ha smutsiga hästgrejer liggande hemma i lägenheten och smutsiga schabrak liggande på hög i skåpet. Riktigt fiffigt faktiskt!

  Förstår dock inte de som har 40 schabrak liggande. Jag har ca fem + tävlingsschabrak, dvs bara mina favoriter. När ett schabrak upphör att vara favorit säljs eller slängs det fortare än kvickt 😉

  Svara
 4. Minstral

  Jag har väl ca 10-15 schabrak som jag använder, tvättar väl ungefär när jag ser att det bara är ett rent kvar. Kör tre åt gången i maskinen.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>