Varför bockar hästar?

Ja, efter att ha sett en artikel om bockande hästar började jag fundera på just detta.

Själv har jag nämligen på alla år jag ridit i princip inte råkat ut för en enda ”bock” och det kan man ju undra vad det beror på?

Har jag medvetet valt lugna och snälla hästar som jag TROR inte ska bocka och haft turen att också få min önskan uppfylld?

Finns det ryttare som liksom med sin ridning uppmuntrar hästen att bocka?

Ja, inte vet jag men som sagt: hos mig en fenomenet extremt ovanligt.

Vicke har aldrig någonsin bockat, inte heller Kreon (han sparkade däremot bakut fler gånger än jag kunde räkna) och inte ens de hästar jag köpt som väldigt unga och knappt ridna (Heron som 4-åring och Décima och Archie som 3-åringar) har bockat.

Jo…jag vill minnas att Décima eller om det var Archie…det är så länge sedan…gjorde liksom världens minsta bockning vid ett tillfälle men annars….näe….

Vad är era erfarenheter? Har ni haft eller har ni bockmaskiner (Åse du behöver inte svara ha ha ha)?

12 kommentarer Skriv kommentar

 1. Hedwiginnan

  Väldigt sällan men ibland kan det bli lite glädjebock om jag galopperar på ett gärde. Någon gång i samband med att hon blev rädd för älg drog hon och bockade som en tok. (otroligt nog satt jag kvar..:-) )

  Svara
 2. Jenny

  Min häst bockar när han är glad (framförallt ute), när han blir rädd eller stressad. Han brukar sluta om jag hamnar ur balans, men fortsätter när jag sitter ordentligt igen. Fast han har skickat av mig på en bockning också – svårt att vara beredd när man skrittar på lång tygel 🙂 (det dök upp en fågel lite oväntat).

  Svara
 3. Anna

  Jag har häst nummer två som bockar. Båda har gjort det innan jag köpte dom. Jag dras kanske till den sortens hästar 😉

  Svara
 4. Birgitta

  Ska kanske tillägga att det nog är en jäkla tur att mina hästar inte bockat. Jag gissar att jag hade seglat av som en säck potatis. Har liksom aldrig behövt träna på att hålla mig kvar…..

  Svara
 5. Anna-Kajsa

  Haha, jag är bekant med den artikeln! Jag tror du har valt obockiga hästar – medvetet eller ej. Jag har alltid gillat livliga, rörliga hästar och fått en del bock på köpet – men jag har inte heller något stort problem med om det kommer någon liten glädjebock i en galopp. Skrämselbockarna som kommer plötsligt kan ju vara knepigare, och jag har även någon gång fått någon istadighetsbock, men det är inte så vanligt. I 20-årsåldern anlitades jag som ”bockpilot” åt några hästar, så då hade jag rätt stabil sits.
  Jag tror absolut inte på att vissa ryttare lockar fram bockningar med sin ridning, de bockiga hästar jag ridit bockar oavsett vem som sitter på, och målet med ridningen har naturligtvis alltid varit att arbeta bort bockningarna. (Förutom en underbar häst jag red i tonåren, med mig kunde hon göra små glädjeskutt i galoppen, men min relativt oerfarna syster bar hon som om hon hade guld på ryggen…)

  Svara
  • Birgitta

   Som ryttare tror jag kanske inte att man ”lockar fram” bockningar men däremot tror jag absolut att man genom att hur man hanterar bockningarna när de väl kommer kan stävja dessa eller få dom att återkomma.

   Skulle någon av mina hästar bocka hade jag ”bestraffat” detta och genast försökt få hästen att sluta medan någon annan ryttare kanske hade börjat skratta och liksom bara hängt med i bockningarna och tyckt att ”härligt att hästen är GLAD”.

   Sannolikheten för att en häst ska upprepa ett beteende tror jag ju helt klart ökar om man låter det vara eller rent av liksom uppmuntrar det än om man gör som i mitt fall.

   Svara
 6. Miranda Kedbäck

  Har heller aldrig haft bockhästar. Det närmaste jag kommer är min treåring som bockar på lina, men aldrig under ryttare. Så jag har varit ”förskonad”.

  Svara
 7. Trasselkvast

  MIn bockar aldrig av glädje, bara av ilska om hon går i ett hinder. Däremot kan hon göra enorma luftsprång ute och hon vill springa fortare än jag vill (eller om hon får det). Det är mer som ett förlängt och förhöjt galoppsprång och jag räknar det inte som en bockning. En äkta bockning där hästen vill ha av dig på allvar är svår att sitta kvar i (se rodeo). De flesta hästar bockar aldrig så, och en ”normal” bockning är faktiskt väldigt lätt att sitta kvar i om man inte har balans som en kratta. Själva rörelsen fångar ju upp ryttaren igen. Vet att det cirkulerade en film på Pontus-nånting som red en bockande unghäst varv på varv, och utan att alls förringa hans lugna och sansade insats så SÅG det mycket värre ut än vad det var, och den största insatsen han gjorde var att ORKA i så många varv.

  Svara
 8. silverbjälke

  Utan att ha läst vad andra sagt kan jag rent spontant säga att det beror på ryggen, Hur och med vad det är sadlat, Hur och var ryttaren sätter sin vikt, hur ryttaren använder sina hjälper, Vad gör ryttaren i munnen på hästen under ridning och bockar den av ”bus” och understimuli eller för att markera. Kort sagt en hel rad skäl eftersom hästen inte bockar utan anledning.

  Svara
 9. Minstral

  Visst kan man ha en häst som bockar av glädje vid uteritt eller efter hinder, lyckligtvis har jag inte det, men häst som bockar helt random under ett dressyrpass gör det nog oftast pga smärta, obehag eller att man helt enkelt pressar för hårt. Min unghäst bockar inte ens på lina. Har inget som helst intresse av att ha häst som bockar eller stegrar. Misty stegrade vid för hård press, Diego har bockningstendenser men allt sånt bestraffas alt kvävs i sin linda då jag tycker att det är rena olater.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>