Fråga från en läsare om sadlar

Dagens fråga lyder kort och gott: vilken sadel har ni?

Och om ni vill vidareutveckla: är ni nöjda, för/ nackdelar med just denna?

Själv har jag en Equipe (modell Oracle), brun.

Är supernöjd med allt utom priset och att lädret i sitsen är väldigt känsligt för tex regndroppar.

Sadeln är otroligt snygg och bekväm och påminner mycket om Amerigos sadlar (de tillverkas i samma fabrik i Italien).

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Jag rider i en Passier Optimum på båda hästarna, och är jättenöjd med allt utom priset jag med 🙂

    Svara
    • CeciliaL

      Oj, glomde saga att jag ar nojd – den passar hasten, och ar helt ok for mig, inget speciellt med den liksom, varken markvardigt ful/snygg/bekvam/obekvam eller nanting, man tanker inte pa den. Kunde val varit litet storre knastod. Mycket bra laderkvalitet, blir inte marken pa den men ladret ar anda foljsamt och snyggt och vattentaligt.

      Svara
  2. AU

    Rider i en Equipe Oracle, beställde den med ”kortare knästöd” eftersom jag har väldigt långa ben och får panik när mina knän ligger mot stöden (nu hamnar knäna nedanför stöden). Är nöjd med sadeln men tycker att kalvskinnet är lite väl känsligt. Till hästen jag tävlade förut beställde vi en Butet, den var riktigt bra och om/när jag ska byta sadel till min egen häst kommer det bli en sådan istället. Tyckte det var superbra att den måttades exakt efter hästen och mig och att jag kunde bestämma på millimetern hur jag ville att stöden skulle vara utformade, var sadelgjordstropparna skulle vara placerade osv. Dessutom var Butetsadelns kalvskinn inte alls lika känsligt som det Equipe har men minst lika snyggt.

    Svara
  3. Sandra AW

    På Money Boy har jag en Amerigo Vega
    På S.Diablo har jag en Tekna dressyr
    På B Cupid har jag en Bates dressyr
    På quest hat jag en Stubben
    På QP har vi en Bates dressyr

    Jag är nöjd med allihop. Den jag gillar minst är Bates som Cupid har tycker jag sitter lite i framvikt.

    Viktigast är att de ligger bra på hästen inte märket även om min favorit är Amerigon 😉

    Svara
  4. Lina

    Jag har en prestige versaille som jag ännu så länge inte hittat nån häst som kan ha, den ligger på allt och alla, bara lägga på en padd om det behövs.

    Svara
  5. Sandra

    Jag har en Equipe icelandic mono. Är jättenöjd med sadeln, gillar faktiskt det lite öppnare sätet! Förr i tiden så ville jag ha den djupaste sadeln jag kunde hitta då jag inbillade mig att jag satt ”säkrare”, men jag trivs faktiskt väldigt bra, och bättre, i denna sadel med lite flatare säte.

    Svara
  6. DRESSYRLIV

    Luc Chlideric alla dagar i veckan! Årtusendets skönaste sadel (har ägt allt från Passier Optimum till Amerigo). Dessutom verkar den ligga bra på många hästar. Bortsett från att den kostar över 35 000 kronor så finns där inget ont att säga om denna sadel 🙂

    Svara
  7. Eva i Lux

    Jag är SUPERNÖJD med min ”gamla” Passier Grand Gilbert dressyr. Den var dyr, men har nästan inte en repa.

    Min Kieffer allround är också väldigt bra, över all förväntan. Kostade mindre än hälften av Passiern, kanske hade jag tur, för jag tycker den håller sig väldigt fin och hel också. I den rider jag Calvin i skog, samt lätt hoppning då hoppsadeln inte passar hans rygg.

    Prestige hoppsadeln som jag köpte 2nd hand i gott skick från min ”hoppryttarinna” tycker jag är lite dålig några av sömmarna (och vid minsta lillfingernagel, blir det en minirepa). Då inte där man skulle kunna tänka att slitaget var som hårdast. Verkar lite som om ”trådarna” är svagare på vissa ställen!?

    Under alla år har jag enbart använd Stübben sadelsåpa på ALLT mitt läder. Kan i ärlighetens namn inte komma ihåg att jag smörjt in varken sadlar eller träns i något som helst. Jo, det har hänt att jag hittat någon urgammal, möglig lädergrimma som jag förbarmar mig över, tvättar och smörjer in (med då lånat ”fett”!). Men det håller för baske mig inte grejerna finare med det.

    Svara
  8. M

    Prestige Meredith – en bra sadel för mig som rider lite ”amerikanskt” mellan hinder då den inte är djup i sitt säte. Den är extremt mjuk i sin stoppning och går nästan att böja bakåt , vilket den överdrivet känsliga stoet jag har gillar.

    Butet – universums bästa sadel! Har en med ett mellansäte (tror jag) som är perfekt flat i sätet för både hoppning och markarbete
    Hade jag kunnat hade jag bara ridit i Butet, men när vi prova ut sadel till stoet visade hon tydligt att Prestigen var den hon gillade bäst (trots att jag måttbeställer)

    Svara
  9. Ulrik

    Jag rider i en specialbeställd Passier Corona dressyrsadel med flatare säte. Första sadeln som jag lyckas sitta helt balanserad i, så jag är nöjd med allt, inklusive priset (mycket billigare än en Optimum från samma tillverkare).

    Svara
  10. Minstral

    Jag rider i en Jensen Brilliant. Superskön sadel som jag fyndade begagnat och sedan låtit Jensen i Lund fixa till. Min är ganska svängd med rundbossor, men Jensens sadlar går ju att få i ganska valfritt utförande.

    Svara
  11. Hedwiginnan

    Dressyr: Albion platinum SLK
    Hopp: Albion K2

    Gillar båda väldigt mycket. Innan har jag haft Edinburg, Morris&Nolan, Amerigo Vega och Amerigo Cortina. Har provat Jaguar, Bates och Allures.

    Albionsadlarna har jag haft i ca 5 år nu och känner inget behov att byta.

    Svara
  12. Dressyrtant

    Jag har haft sju sadlar till min häst. Den enda som passar är den jag har nu, en Karl Niedersuss. Okspetsarna är böjda utåt vilket gör att min häst med enorma bogblad får rörelsefrihet.

    Svara
  13. Katarina

    Heh, jag rider i Lemetex… En dressyr och en hopp. Sen såklart i min manskapssadel om jag har häst med nog lång rygg, galoppsadeln när jag vill ut och galoppera lite och fårskinnssadeln när det är kallt (;

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>