Kiss-tips

Har noterat att Vicke ofta kissar direkt efter hagintag och det kommer mycket….

Numera försöker jag att tänka på detta och stå redo med en hink som jag sätter under honom direkt han ”sätter igång”.

Han bryr sig uppenbarligen inte om VAR kisset hamnar men det gör jag: jag har hellre 10 liter urin i en hink än på boxgolvet om man säger så 🙂 !

Så här gjorde jag alltid med Heron som kissade floder efter tävling och jag vet andra som också kör samma hink-trick- i alla fall med sina valacker 🙂 .

Värt att prova?

BTW: någon som vet hur många gånger per dygn en häst kissar?

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Dagge

    Tycker det känns ovärdigt på något vis. Låt häststackarn uträtta sina behov ifred … så känner jag :-).

    Svara
    • Birgitta

      Ha ha… Mina hästar har inte brytt sig det minsta.

      Då är det väl lika ovärdigt att kräva att de ska gå och bajsa samtidigt eller stannar du alltid hästen då- även under pågående tävling?

      Svara
      • Dagge

        Nja, precis som Minstral skriver så kan de ju faktiskt gå och bajsa samtidigt men när de kissar så står de i en väldigt utsatt position och kan i princip inte göra något annat. Om den dessutom kissar floder efter tävling eller vid hagintag så gillar den ju inte att kissa ute utan föredrar att kissa i box, och hur lätt är det då att protestera om man han hållt sig en hel dag?? Nä …. låt hästen vara ifred i boxen … tycker boxen skall vara hästens fristad.

        Svara
  2. Minstral

    Nä där går faktiskt min gräns, säger som ovanstående, låt hästen kissa ifred. Att de inte visar att de bryr sig innebär ju inte att de faktiskt inte bryr sig. Jag har alltid upplevt det som just kisseriet är mer ”privat” för en häst, en ganska stressande situation där de inte kan röra sig samtidigt som de faktiskt kan när de bajsar. Tycker faktiskt det är lite overkill, hästen bryr sig ju inte att kisset är i boxen, det är vi människor som går till överdrift med renligheten. Som sagt så tror jag inte att hästen lider, men man kan ju göra den en tjänst och låta den kissa ifred.

    Svara
  3. Jeguo

    De vill ju inte att det ska stänka på benen
    Hur många hagar har högt gräs?
    Man mockar ju ändå så förstår inte vitsen med hinken

    Svara
    • Birgitta

      Jag mockar på morgonen och använder mig de gånger jag kommer ihåg det och är i stallet av hink vid hagintag.

      För mig är det ganska självklart att jag vill slippa 10 liter extra urin i boxen om jag KAN.

      Och Vicke är som sagt fullständigt obrydd.

      Svara
  4. Prick

    Tja – det är ju bra att vänja hästen vid hink om du skulle råka ut för dopingprov!

    Fast annars tycker jag det är lite overkill, om man inte har ”råd” att ha tillräckligt med strö för att låta hästen kissa i fred eller tycker det är jobbigt att mocka.

    Svara
    • Birgitta

      Ha ha ha…de som sett min box genom åren skulle skratta på sig gällande ”om man inte har ”råd” att ha tillräckligt med strö för att låta hästen kissa i fred eller tycker det är jobbigt att mocka”.

      Jag strör massor men har också lite renlighetsmani 🙂 !

      Och för att inte framstå som värsta kiss-fanatikern så får jag väl förtydliga att det är ytterst sällan som jag står där med min hink- om inte annat för att jag sällan är i stallet vid hagintag.

      Men hade jag haft världens grisigaste häst, vilket jag inte har, eller haft ont om strö, vilket jag inte har, eller stått på en anläggning där man snålar med ströt, vilket jag inte gör hade jag kanske varit med ”hink-aktiv”….

      Så jag vidhåller att rådet I SAK inte är fel- sedan passar det kanske bättre för vissa hästar ja.

      Svara
  5. LenaLu

    Jag gör som du Birgitta, mitt sto kissar nästan enbart i boxen och det blir betydligt fräschare i boxen på detta sett. Vet flera som gör det. Kan informera er om att en häst kan sluta kissa om den känner för det, så gillar din häst inte hinken så kommer den inte börja kissa eller avbryter kisseriet.

    Svara
    • CeciliaL

      Håller med LenaLu! Hästar kan absolut knipa tills de tycker läget är ok! Säger jag som har en valack som hellre kniper tills han får kolikkänningar än att pinka på underlag han inte gillar. Är hästen avslappnad nog att pinka i en hink, ser jag inget problem. Har sett någon som bäddade i hinken med litet halm. Inom distans är det vanligt att träna hästen att kissa när man visslar, då pulsen går ner ca 5 slag/min när de kissar. Min hund är också tränad att kissa på kommandot ”hurry up”.

      Svara
  6. Malin

    Jag har aldrig tänkt tanken eller sett någon använda en hink och min spontana reaktion var nog som övrigas. Men nu är jag tänker på det så är det faktiskt väldigt smart!! 🙂 Själv bryr jag mig inte om det landar i boxen, men hur många gånger har jag inte svurit och hämtat spån i panik när det har skvalats på stallgångar eller i transporter…

    Svara
  7. Birgitta

    Intressant diskussion och att läsa om era åsikter och erfarenheter.

    Jag är den största förespråkaren till att boxen (och hagen) ska vara hästens viloplats och en fredad zon men trots det har jag inte alls reflekterat över att mitt ”hink-trick” skulle kunna invadera på denna frihet även fast det absolut kan vara så- precis som flera skrivit.

    Men både Heron och nu Vicke ger i alla fall sken av att vara så totalt oberörda att jag alltså inte har känt mig som en inkräktare- lika lite som jag gör om jag går in i boxen för att ta av täcket.

    Och det kanske är det som påverkat både mig och Vicke: att vi båda är så vana vid att jag varje dag går in och tar av benskydd och boots i boxen och ibland även insektstäcket om det suttit på.

    Att då också gå in med en spann känns inte det minsta konstigt för varken mig eller hästen för han SER ju inte var kisset hamnar, dvs om det hamnar i boxen eller i en hink.

    Och medan jag tex anser att Vicke är HELT obrydd av hinken vet jag att han inte gillar om man tex är tvungen att sadla i boxen (händer enstaka gånger om året då stallet är litet och om alla ska rida samtidigt).

    Så för honom är det skillnad på vad man gör i boxen där hink verkar vara 100 % ok medan annat inte lämnas utan notis även om han aldrig blir dum eller verkar direkt arg, bara lite störd.

    Svara
  8. Catrine

    Möjligen en detaljfråga , men har du en speciell kiss-hink eller tar du vilken som helst av de allmänna som sedan kan användas för foder eller vatten?

    Svara
  9. Emelie

    ”Jag har hört” om en häst som fick problem att kissa då denne kissade i hink. Hinken användes antagligen så frekvent (jag vill minnas att hästen gärna kissade på stallgången) så efter ett tag kunder hästen inte kissa om inte den rosa hinken kom fram. Då har det gått för långt!

    Svara
    • Birgitta

      Ja, det låter ju inte alls bra.

      Vi har en häst i stallet som har kissat i spann på stallgången i massor av år- om inte ägaren hinner fram med spannen kissar han ner hela gången vilket inte är så roligt minst sagt. Och detta har han alltså gjort i över 10 år men han kissar helt normalt i boxen också 🙂 .

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>