Mina ridmorgnar- snabbt och lätt färdigbrett

Ibland får jag kommentarer om att jag måtte ha världens självdisciplin och / eller att jag nog stiger upp kring midnatt för att hinna med allt som jag kan hinna med innan vissa ens har stigit upp ur sängen.

Och visst; disciplin nog att stiga upp tidigt HAR jag men annars tycker jag faktiskt att det mest handlar om logistik och att vara EFFEKTIV och RATIONALISERA: gör man det bra så hinner man med massor.

Och för er som vill veta hur det går till i praktiken tänkte jag berätta lite mer detaljerat om hur jag kan lägga upp en riddag och ändå vara på jobbet ungefär samtidigt som mina arbetskamrater.

För det första handlar det ju om AVSTÅNDET mellan bostad och stall och där jag har jag gjort ett mycket medvetet val ; jag vill bo nära stallet för att snabbt och billigt kunna ta mig mellan dessa 2 platser flera gånger om dagen.

Jag tycker dessutom inte om att köra bil och bensin är inte gratis så även ur den aspekten vill jag ha stallet nära.

Väl i stallet en morgon då jag ska rida börjar jag med att fodra alla hästarna (7 stycken).

Det blir då lugnt direkt och även Vicke får en chans att stoppa något i magen innan han ska ridas.

Medan Vicke äter tar jag fram all utrustning som ska användas och passar också på att mocka och strö (Vicke äter då ensilage lös på stallgången).

Jag har valt att bortprioritera rykt och minutiös borstning- med mycket strö i boxen och mockning 2 gånger om dagen är det ytterst sällan som Vicke har kiss och/ eller bajsfläckar som behöver borstas bort och eftersom han har täcke i hagen när det är lerigt ute blir han heller aldrig så smutsig att man behöver stå och gno i en evighet.

Glansspray i svansen gör att den alltid går snabbt att borsta ur.

Lindor är jättesnyggt tycker jag och kan mycket väl använda dom i princip bara därför och inte för att Vicke går och stryker sig men ska jag rida på morgonen finns det inte tid att stå och hålla på med sådant.

Då blir det ett par strykkappor fram som är mycket lätta att sätta på- dessa behålls dessutom på i hagen så jag behöver inte byta dom mot något annat.

Ridningen ser jag till att hålla på mellan 45 och 60 minuter från det att jag hoppar upp tills jag sitter av och jag ska erkänna att jag även här har bortprioriterat något som är ett big no-no för vissa; rejäl fram och avskrittning.

Jag skrittar kanske 5-10 minuter innan jag börjar rida och skrittar av i 5 minuter (med skrittpauser under passet) och det har fungerat i alla år för mina hästar.

Jag vet att många anser att man ska skritta fram och av i både en kvart och mer men själv tror jag mycket mer på underlagets betydelse samt hur man rider UNDER passet vad gäller hästens hållbarhet.

Och all världens skritt kan inte ”bota” att man tex har ridit på ett dåligt underlag, det är i alla fall min övertygelse.

När ridpasset är över plockar jag snabbt ihop alla saker, hänger upp allt på sin plats och så är stallbesöket över.

Jag lägger till vardags alltså mycket lite tid på ”pyssel”, står inte och ryktar, tvättar och smörjer hovar, kammar manen osv men vet ni vad: jag tror inte att Vicke saknar detta det minsta och inte tycker jag att han är varken smutsigare eller ser mer ovårdad ut än någon annan häst på anläggningen.

Jag har alla saker samlade på en plats, behöver inte springa runt och leta efter vad det nu än är och har saker som är lättskötta och lätta att använda.

Sedan tror jag att massor av ”onödig” (men trevlig) tid i stallet går åt till rent prat med alla möjliga människor och eftersom jag alltid är ensam på morgnarna sparar jag in tid även på detta- det finns inget att prata med vare sig jag skulle vilja det eller inte ha ha ha.

Ja, så kan alltså mina ridmorgnar se ut- när jag sedan kommer tillbaka efter jobbet och inte har någon tidspress kan jag mycket väl bara stå och ”hänga” hur länge som helst och inte få något vettigt gjort alls på länge.

5 kommentarer Skriv kommentar

  • Birgitta

   De morgnar jag rider stiger jag upp 5, är i stallet 05.30, sitter till häst 06.00.
   Har ridit färdigt till 07.00 och är på jobbet runt 07.45.
   Det tar 3 minuter att köra till stallet hemifrån och 20-25 minuter till jobbet från hem/ stall.

   Svara
   • Malin

    Jag kan också vara snabb i stallet när jag vill (och ooooerhört långsam när jag vill det, hehe), så jag är mer nyfiken på vad du gör innan och efter! Vad gör du halvtimmen innan du åker dit? Går ut med hunden och äter frukost? Och hur jädra snabbt måste du inte duscha efteråt?? 😀 Det är mest det som hindrat mig från att vara i stallet innan jobbet – att det känns omständligt att åka hem igen och duscha. Men jag har iofs inte haft så nära till stallet som du i vuxen ålder! 🙂

    Svara
    • Birgitta

     Om jag stiger upp vid 5 och är i stallet vid 5.30 så ägnas halvtimmen bland annat åt att läsa några blogginlägg, kanske svara på någon kommentar på min egen blogg , ge Soya medicin och ta fram kläder och annat som jag ska ha på jobbet.

     Dusch + hårtvätt tar max 5 minuter för mig och sedan får håret självtorka.

     Svara
 1. Titti

  Jag brukar i perioder också rida på morgonen och hinna att vara på jobbet i tid! Man kan göra saker långsamt dvs prata och umgås samtidigt eller så kan man göra saker snabbt och effektivt dvs hålla sig till det man verkligen ska göra;)!! Vi kanske ses någon morgon!!

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>