Bryta andras ovanor?

Enligt min erfarenhet har vi alla mer eller mindre olika sätt att hantera våra hästar på och vi tolererar och kräver också olika saker av våra djur.

Idag undrar jag om ni, efter att ha köpt en ny häst medvetet har lyckats bryta/ ändra någon ovana/ invant mönster hos er häst som ni har stört er på?

Hästen har kanske tidigare varit svår att lasta, inte stått stilla på stallgången, inte gått att fånga lätt i hagen…tja…vad vet jag?

Själv har jag köpt hälften av mina hästar då de varit 3-4 år gamla och den andra hälften då de varit 6 år gamla och jag kan på rak arm faktiskt inte komma på att de hade några ovanor/ olater som störde mig när de kom.

Delvis gissar jag att detta kan bero på att jag liksom har VALT snälla, fogliga djur.

Förresten; nu kan jag på en grej:

Min häst Menelli var ohyggligt svårlastad när jag köpte henne och la grunden till att jag numera anser mig vara lite av en självutnämnd lastningsexpert.

Men annars…nä…mer än så kan jag inte komma på.

Att ingen av mina hästar alltid står som en staty vid uppsittning utan mycket väl kan gå iväg från uppsittningspallen kan jag inte anklaga någon annan än mig själv för men det är väl också det enda jag kan tänka mig att ANDRA hade retat sig på hos mina hästar.

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Dressyrtant

    Jag väljer nog de lite svårare hästarna, tyvärr. Beo som jag köpte var ”tredjehäst”, bet och bockade men honom fick jag ordning på. Kosack var en riktig buse men han lugnade ner sig. Ruffe som jag köpte när han var 2,5 var tänkt som en lugn och snäll häst som motsats till de andra. Om jag har lärt honom eller om han är väldigt komplex är frågan men det är nog både och.

    Svara
  2. Emelie

    Att inte stå still vid uppstigning är big no-no för mig, antagligen för att det innefattar stor fara i mitt fall. Är du på väg upp för steget och hästen går iväg är det stor risk att du blir överkörd av vagnen.

    Svara
  3. CeciliaL

    Har nastan uteslutande kopt unga djur, aringar eller 2 aringar, sa de har inte haft nagra speciella vanor man maste lara dem av med, utan det var mera att lara dem nya saker som gallde, vilket ju ar betydligt lattare. Min senaste, Pushkin, har jag daremot fatt ova lastning och en del andra grejor med valdigt intensivt och lange, da han inte fatt lara sig det innan jag kopte honom. Mycket irriterande. Men gradvis tycker jag att man formar hasten till att gora saker pa det satt man sjalv tycker ar bast och mest ratt. Skulle inte kopa en hast som var ’dum’ eller hade nagra farliga olater/ovanor daremot.

    Svara
  4. Minstral

    Diego har slutat att tigga med frambenet och slutat kasta sig ur släpet vid avlastning. Har inte gjort något speciellt utan ignorerat oönskat och berömt när han varit duktig.

    Svara
  5. Hedwiginnan

    Min förra häst var svårlastad o tämligen vresig när jag tog över honom. Men han blev snäll o rar med bättre behandling o väldigt lättlastad efter ett tag. Heddan har alltid varit snäll o okomplicerad 🙂

    Svara
  6. Lina S

    Haha ja, att Decima gick iväg från pallen när jag satt vikten i stigbygeln var rätt jobbigt faktiskt 😉 Men det var nog för att jag alltid red i jockeysadeln och från den fick man inget stöd liksom. En riktig sadel kan man hålla lite på bakvalvet, men det finns ju inget bakvalv att hålla i på jockeysadlar 😛

    Svara
    • Birgitta

      Det är nog lätt att bli hemmablind om man inte stör sig på något och eftersom jag aldrig har brytt mig om hästarna går iväg lugnt några steg har jag inte heller brytt mig om att stoppa dom (vilket säkert hade fått ganska lätt).

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>