Om vinterskoning

Jag har förstått att det är otroligt olika hur man skor sin häst runt om i Sverige vintertid.

På den tiden jag stod på ridskolan i Malmö hade vi knappt hört talas om broddar (jo, om man tävlade hoppning på gräs) och snösulor var det ytterst få som använde.

På nuvarande anläggning är det nästan likadant även om enstaka hästägare broddar när de ska rida ut och någon har också snösulor.

Som ni vet har jag ju små permanentbroddar (2 per sko) vilket jag brukar ha 1 eller 2 skoperioder (Vicke skos var 6:e vecka) och så har jag gjort i flera år.

Snösulor har jag aldrig använt; dels är min hovslagare inte så förtjust i dom och dels har vi ”aldrig” så mycket snö i mina trakter att det känns befogat.

Men hur har ni gjort med era hästar?

Har ni broddar och/ eller snösulor?

Broddar ni i och ur dagligen?

Har ni broddar i hagen?

För övrigt kan jag verkligen VARMT rekommendera permanentbroddar av den typ jag använder; de är tillräckligt små för att jag inte ska vara orolig för trampskador men tillräckliga för att klara ”enklare” ridning ute så vida man inte skulle rida på rejäla isgator.

brodd

Dessa broddar slår hovslagaren alltså in i skon innan den spikas på och sedan sitter de där.

IMG_2200

Och så här ser broddarna ut när de har bankats in i skon.

13 kommentarer Skriv kommentar

 1. Prick

  Jag har gått från att ha minst fyra broddar runt om och helst snösulor till två brodd fram och fyra bak och inga snösulor.
  Kanske för att jag inte längre rider på isarna, dels har det varit dåliga isar senare år, dels är det så många som åker skridskor.
  Har fn en häst med känsliga hovar så inga snösulor på den och en med rätt platta hovar där sulorna oftast inte behövs.

  Svara
 2. Anna-Kajsa

  Jag har tidigare skott med guldskor med sex låga, fasta brodd + snösulor på vintrarna. Sen flytten till Skåne har vi inte skott med snösulor alls, och vi har använt vanliga skruvbrodd. Skruvbrodden har vi skruvat i och ur vid behov. Efter att ha skrivit om razerhorseskon är jag dock lite sugen på att testa den, får höra vad min hovslagare säger.

  Svara
 3. Sandra

  Har 4 brodd i varje sko. Hästen går med isbrodd fram dygnet runt och bak har hon blindbrodd i hagen, ska jag rida ut byter jag till isbrodd bak. Går med två hästar i hagen, därav kompromiss med blindbrodd. Aldrig haft snösulor, vi har mestadels lera eller frusen barmark.

  Svara
 4. CeciliaL

  Här har ingen broddar annat än om de ska tävla på gräs (vilket man förstås inte gör på vintern här heller)!

  Svara
 5. LenaB

  Innan jag flyttade till Skåne så skodde jag alltid vintertid med snösulor. Broddarna skruvade jag för det mesta i och ur vid ridning, förutom när jag hade häst som gick själv i hagen, då gick han med de kortaste broddarna dygnet runt.
  Flyttade till Skåne -06 och här skodde jag med snösulor första vintern, vilket var smart eftersom vi blev i stort sett insnöade den vintern så jag fick verkligen nytta av dem, har vid behov låtit de kortaste broddarna sitta på även i hagen (min häst har gått själv) för att underlätta för hästen då hagarna periodvis varit väldigt isiga. Har haft snösulor även vid ngn senare skoning här, var ngn av de väldigt snöiga vintrarna och då var jag sååå glad för mina sulor:-)

  Svara
 6. Jossan

  Bor i Norrland. 4 brodd i varje sko, snösulor och allt sitter på dygnet runt från oktober till mars annars funkar det inte.

  Flera hästar går ihop. Har haft 1 sparkskada på 20 år (och den var inte ens allvarlig). Men jag tar ll gånger en sparkskada än en fläkskada. Sparkskador har mycket bättre chans att bli helt utläkta en fläkskador.

  Svara
 7. JEGU

  Brodd 4/hov 24/7 och dessutom fasta snösulor eller polarpads. Bor i sörmland. Har just nu ”bara” två hästar men har haft fem i samma hage. Bara egna hästar-jag bestämmer.
  En spark på 20 år, överkomligt. Hemskt när de halkar

  Svara
 8. Cristel

  Två brodd i varje sko, snösulor runt om. Hon har sällskap i hagen och båda har broddar runt om hela vintern.

  Svara
 9. G

  4 brodd och snösulor i varje, broddar inte ur och de går i en lugn flock på 4 hästar.

  Svara
 10. Angelica

  I mina trakter blir det både snö och is om vartannat. För att slippa begränsa hästens motion så blir det 4 brodd + snösulor runt om! Det får även vara kvar på i hagen, och det har inte blivit några sparkskador för det. Något broddtramp kan jag ta, hellre än fläkskada som flera redan påtalat 🙂

  Svara
 11. Linda

  4 brodd runt om samt snösulor dygnet runt, utan brodd skulle dom slå ihjäl sig.
  Har inte haft några broddskador på 20 år. Eller nu ljög jag, nyaste hästen har sprattlat på sig själv 3 gånger.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>