Foderanalyser och beräkningar

Idag tänkte jag att vi skulle prata lite om foderanalyser och beräkningar utifrån dessa,  något man kunnat göra själv på nätet tex i många år eller beställa från något företag.

Min fråga är om ni brukar använda er av analyser och på vilket sätt i så fall?

Analyserar ni grovfodret? Gör ni detta själv eller kollektivt?

Har ni gjort noggranna foderstatsberäkningar utifrån analyser ni haft eller fodrar ni bara ”med ögat”?

Jag kan ibland tycka att vissa räknar in absurdum och är hysteriskt noga att på milligrammet se till att deras hobbyhäst har vad den behöver ENLIGT BERÄKNING medan jag själv är av åsikten att beräkningar och analyser är ett HJÄLPMEDEL men inte det allena saliggörande.

Precis som människor tillgodogör sig hästar foder olika och det kan också vara otroligt svårt att göra en objektiv bedömning av en hästs näringsbehov.

Jag är ganska övertygad om att många hästägare överskattar det arbete hästen utför samtidigt som det kanske finns hästar som ”stressar av sig” en hel del kalorier i stora hagar där de kanske rör sig väldigt mycket dagarna i ända.

Det kan ju också vara svårt att exakt veta hur mycket gräs en häst sätter i sig per dag liksom hur stråfoderfördelningen ser ut om man fodrar i en hage där många hästar går tillsammans.

Sedan tycker jag absolut att det är bättre att ha en analys och räkna än att bara slänga åt hästen något som känns ok men som sagt; det är inget jag litar blint på.

 

14 kommentarer Skriv kommentar

  1. Trasselkvast

    Står i stall med 37 hästar = grovfoder går åt och byts ut väldigt fort. Alltså ingen poäng i att analysera, så måste fodra med ögat. Tycker det funkar utmärkt, om något blir hon något svårare med åren att få tillbaka i normalhull efter grässäsongen (lite matvrak där), men det är ju ökad ridning som ska till då och inte mindre grovfoder. I övrigt får hon lite havre, betfor och mineraler (för att mineralerna ska ätas upp). Klart jag hade gått efter en noggrant uträknad foderstat om jag kunnat, men nu går det inte.

    Svara
  2. Frida

    Har faktiskt aldrig analyserat vårt grovfoder. Har räknat mkt foderstater på min utbildning så har rätt bra koll på hur och vad som behövs. Har alltid gett väldigt mkt grovfoder, nästan obegränsat och sen kompletterat med kraftfoder. Egentligen inte så komplicerat, smal häst behöver mer energi och muskelfattig mer protein, är hästen i fint hull, välmusklad och glansig päls så är det säkert bra.

    Svara
    • Minstral

      Fast när det gått så långt så att det med ögat märks på hästens vikt, muskler eller päls, då har det för länge sedan gått för långt. Klart det inte är komplicerat men du kan inte genom att se på gräs gissa dig till vad det innehåller och leka jojobantning med en häst vill man ju inte.

      Svara
  3. Anna-Kajsa

    Jag skrev om detta häromdagen här:
    foderstatonline.se/2016/03/19/att-fodra-med-ogat/
    Jag vänder mig mot att folk ofta ser att ”fodra med ögat” och att räkna som motsatser – det är det inte!

    Svara
  4. Anna-Kajsa

    Jag skrev om detta häromdagen här:
    foderstatonline.se/2016/03/19/att-fodra-med-ogat/
    Jag vänder mig mot att folk ofta ser att ”fodra med ögat” och att räkna som motsatser – det är det inte!

    Svara
  5. jannike

    Jag använder mig av både analys och mina ögon. Vill inte få någon brist i mineralerna. Vi köper endast in analyserat hösilage

    Svara
  6. Mia

    Nej, att fodra med ögat tillhör en förgången tid. Givetvis måste man ha ett öga på om hästen blir för tjock eller för tunn. Men att tro att man kan ”se” om hästen får i sig tillräckligt med mineraler är ju nästintill ett mirakel. En analys behöver göras för att fastställa vad som eventuellt brister i grovfodret. Att pytsa ut mineraler på måfå är att i bästa fall slänga pengar i sjön.

    Svara
  7. Minstral

    Skulle aldrig fodra utan analys, du kan inte se på ett hö/hösilage vad det innehåller. Får du en riktlinje på näring och mineraler, då kan du sedan fodra med ögat. Jag fattar inte varför man just i detta fallet så hårt ska hålla kvar i det gamla ist för att tacksamt ta emot nya hjälpmedel, kan det vara för att det kostar pengar?

    Svara
    • Birgitta

      Kostnaden tror jag är en av de största anledningarna.

      Vi tar ensilage från flera olika fält som inte alla ligger i närheten av varandra och på ridskolan var det sådan omsättning på hö att partier köptes in många gånger om året.

      Numera vet jag inte om man kräver analys på det man köper- det skulle vara ett sätt att få analys ”automatiskt” men även det hade säkert lagts på priset.

      Svara
      • Anna-Kajsa

        För en ridskola eller ett större stall är det helt klart en besparing och inte en kostnad att köpa analyserat hö. Även om det blir några olika partier under ett år så lär ju varje parti vara på ett antal ton. Och även om kostnaden för analyser blir flera tusen lär man ju spara in det på att kunna fodra rätt och inte behöva gissa på mängder, för att inte tala om mineraler. Faktum är att de flesta faktiskt tjänar på att betala för analysen, även om de får ta hela kostnaden själv – det är en liten kostnad i förhållande till foderkostnaderna, och vet man inte ger man oftast en hel del onödigt.

        Svara
        • Birgitta

          Det tar tid att omvända folk.

          Många vågar nog fortfarande tex fodra med enbart stråfoder- det är så djupt rotat att hästar som rids behöver kraftfoder.

          Svara
        • Birgitta

          Minns för tusen år sedan då jag hörde att ridskolan fått erbjudande om att köpa 3 olika partier ensilage till exakt samma pris.

          Nu minns jag inte siffrorna exakt men säg att proteinhalten låg på 50 på det ena partiet och 25 på det andra och man valde det med de sämre värdena?!?!? Jag minns att jag sa att leverantören måste ha skrattat hela vägen till banken….

          Räkna på besparingen på 60 hästar med bättre värden….

          Idag är man säkert mer medveten!

          Svara
  8. JohannaB

    Dessutom är analys av mikromineralerna mycket viktigare än jag förstått, jag analyserar och räknar men det är ändå ingen mm (eller mg) grej men utan analys vet man inte alls var man ska. Jag fick bort mugg och hudbesvär (och bättre hovar) när jag fick ordning på mikromineralerna :O

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>