Vet ni hur er hovslagares policy är när det gäller på olika vis svårskodda hästar?
Jag tycker inte att det är det minsta konstigt om hovslagare tar mer betalt för dessa- man får nog vara glad om det finns någon som vill ta sig an ens bökiga och/ eller extremt tunga häst.
Vet hovslagare som INTE skor ”dumma” hästar eller kräver att de fått Plegicil eller liknande för att sko och med tanke på hur skadade de kan bli av en konstrande häst har jag som sagt full förståelse.
Nu har ju alla mina hästar varit snälla att sko men jag har också alltid gjort så att jag har varit med de första gångerna eftersom flera av dom har varit unghästar när jag har köpt dom.
Det har känts tryggast för mig också- att med egna ögon se hur hästarna tar sko-situationen.
Efter några gånger har hovslagaren klarat sig själv och det är också skönt att slippa ta ledigt från jobbet osv för att få skor på hästen.
Förstår också att de tar mer betalt, det är ju större risker, sliter mer och tar ofta längre tid. Att klara av att bli skodd ingår liksom i grundutbildningen, har haft ett par som varit väldigt svåra att sko och verka men vi har fått öva. Ett fullblodssto vi hade blev helt hysterisk de första åren och vi fick öva och öva. Vi hade dock tur och fick en hovslagare som inte gav sig och tyckte att det var en rolig utmaning. Han höll helt enkelt kvar benet oavsett vad hon gjorde tills hon slappnade av. Men dessa växer inte på träd precis, de flesta vill ha vettiga förutsättningar för att göra sitt jobb, fullt förståeligt….
Jag har ju en både tung och besvärlig häst så det är inte muntert att betala mer men jag ser det ur mitt och hästens perspektiv. Jag måste vara med eftersom pållen får psykbryt om inte jag är med. Vi har försökt några gånger då det går att köpa service i mitt stall men då ställde hovslagaren som krav att jag måste vara med. Nu har jag haft samma hovslagare i alla år så vi kom överens om en tid på sen eftermiddag då jag alltid kan vara med. Då står pållen så fint så.
Jag vill inte riskera att hovis blir skadad för jag vill inte byta. Jag vill inte att min häst blir skadad och blir sömstucken och jag vill inte ha ångest på jobbet för hur det går med skoningen.
Jag tar ledigt, betalar mer och ser glad ut. Jag har ett ansvar som djurägare och då tar jag det ansvaret. Något annat vore oansvarigt både mot häst och hovslagare.
Undrar om det är olika beroende på vart man bor, – jag är alltid med när mina hästar skos (inte bara som jag gör, utan så är kotymen).Av flera anledningar, säkerheten, jag vill ha koll, diskutera förändringar mm. Mina hästar är supersnälla. Jag tycker att det är rimligt att få betala mer om du har en häst som är svår att sko ellertyngre hästar. En hovslagare (inte min) bremsade svåra hästar, det har jag väldigt svårt för. Är det någon som kan förklara det? p.s bor i Sthlm
Jag ar alltid med nar mina skos, fast hovis kan borja med gamla ponnyn om jag inte ar dar, men mina unghastar skulle han inte gora utan mig, de behover hallas i. Och jag har ju jaaaamt unghastar, hahajaja. Nu har jag ju eget stall sa det ar bast for honom om jag ar narvarande, men med snalla hastar kan jag ju saga ’ar det ok om jag gar nu och du laser grinden efter dig?’. Har aldrig blivit kravd pa extra pengar for svara hastar, fast jag har faktiskt bara haft en svar hast… Vi sederade en gang, men jag gav for mycket Domosedan och hasten stod och hangde pa hovis, sa det var skitjobbigt for honom och inte alls nagot han ville jag skulle gora igen! Brukar muta, snarare an bremsa. 🙂 Pa inackorderingsstall ar det vanligt att man inte behover vara med sjalv, men har man hastarna hemma sa ar det nog vanligast att man ar dar. Min hovis brukar komma 07:30 eller t o m kl 07, sa jag hinner vara med och anda komma i hyfsad tid till kontoret (har egen firma).