Kontroll

Under helgens tävling råkade jag ut för något som nog aldrig har inträffat under mitt ”tusenåriga” tävlande; överdomaren utförde en inspektion av alla startande ekipage.

Det som kontrollerades var både hästens och ryttarens utrustning samt att hästen tex inte hade några sår i mungiporna eller i sidorna.

VÄLDIGT bra med denna kontroll tycker jag för det renderade faktiskt flera påpekanden, både om felaktiga tyglar, otillåtet bett och felvända sporrar.

Att kontroller sker på högre nivå är så klart också bra men ”givetvis” borde alla som tävlar kollas, oavsett klass.

För jag är ganska säker på att det förekommer både det ena och det andra även i de lägsta klasserna, måhända på grund av okunskap men det blir ju inte mindre fel för det.

20 kommentarer Skriv kommentar

  1. Manda

    Vet att de kollar upp alla med Ps pr Sweden träns pga av att vaggorna på både tyglar och träns är förbjudna .. vart ett rejält stå Hej nu under Sm på Strömsholm!

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    I Working Equitation har vi ju krav på en särskild funktionär – hästkontrollant – som kontrollerar alla ekipage efter varje moment. Det är superbra tycker jag! Men jag upplever även att kontrollen har blivit bättre på dressyrtävlingar sedan kravet på överdomare infördes. Jag tyckte ju eg att det var rätt onödigt med överdomare på dressyr i lägre klasser, men kan de rätta till sånt som hårt spända nosgrimmor (som jag såg ske på en tävling nyligen) och felaktig utrustning så är det ju jättebra. Men det hade blivit billigare för oss tävlande om man hade infört en hästkontrollant som är en vanlig funktionär istället för en överdomare som är betald förstås 😉

    Svara
  3. JohannaB

    Jag är rätt tveksam till kontrollerna, men jag har tvärtom dig aldrig varit med om att någon fått något påpekande i kontrollen 😀
    Hittar de felaktigheter är det ju suveränt, hoppas få se det på några tävlingar nu snart så får vi se om jag blir lika frälst som dig! 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Jag har som sagt bara varit med om EN enda kontroll som gällde ALLA hästar och utifrån att överdomaren berättade för mig att hon gjort flera påpekanden så verkar det finnas ett behov.

      Och om man ändå måste HA en överdomare på plats är det väl bra att denna gör skäl för lönen 🙂 .

      Svara
        • JohannaB

          Precis som Cecilia skrev nedan, de har ju ändå inte sagt till om för hårt dragna nosgrimmor och har varit ganska oprofessionella med kommentarer om utsmyckning pannband eller tyglar (gummifodring är ju nu tillåtet), dvs inte haft koll.

          Svara
          • Anna-Kajsa

            Det är ju verkligen inte bra! Hästkontrollanten i WE har instruktioner om vad de ska kolla – sporrläge, mun, att bett och sporrar är godkända. Punkt. Jag har faktiskt aldrig hört några oprofessionella kommentarer där.

          • JohannaB

            En ÖD på ponnytävling kontrollmätte sporrar, innan start, och det är ju bra.
            Bara det att hon fick en del sporrar köpta som 15 mm till 16 mm långa och sådana gånger kan jag tycka att det bara är dumheter och överförmynderi att göra som hen gjorde, förbjuda ryttarna att starta med dem och hota med varningar.
            Det om något är väl i god tro när man köpt sporrar i rätt längd och dessutom betvivlar jag ÖDs mätnoggrannhet att hon verkligen visste att sporrarna var 16 mm OCH det störde ju de deltagande ryttarnas uppvärmning att diskussionerna dessutom togs innan start.
            Likaså det här med sponsormärken, jag surrade lite med en annan ÖD om det och jag tyckte hennes inställning var sund. Ingen vill bryta mot reglerna med flit och att rida med ett för stort sponsormärke skadar varken medtävlande eller ponny/häst, hon sa till om märkena efter att ryttarna ridit klart och ber dem ta bort märket eller byta utrustning till nästa gång. En annan ÖD tvingade fram byte av schabrak och hot om anmälning innan start…. Det är en skillnad i inställning däremellan som jag lite är ute efter, jag tror de flesta felen görs av okunskap och ÖDs hubuduppdrag bör vara att upplysa och se till att det blir schyssta och trevliga tävlingar för alla, inte att söka efter fel.

          • Birgitta

            Dina exempel låter verkligen helt galna. Då förstår jag att man ifrågasätter kontrollerna som tävlande!

          • Anna-Kajsa

            Ja, i WE görs kontrollen EFTER varje ritt, och jag har aldrig sett någon mäta något öht. Den viktiga kontrollen är ju för att se att det inte är sår i mun eller efter sporrar.

  4. CeciliaL

    Kontrollant ar val ok, men da ska det vara nagon som ar utbildad ordentligt, inte nan petimeter som bara gor det for att njuta av litet control freakery! ’Forr i tiden’ hade vi kontrollanter pa distansritter och da kunde man fa papekanden som att man inte hade dragit at gjorden tillrackligt – 1. HUR vet de hur hart min hast behover ha gjorden? och 2. Kontrollen skedde innan man ens gatt till startlinjen, sa man hade ju inte nodvandigtvis gjorden spand da – och trams som att man maste ha ditten eller datten (for att SE korrekt ut – pa distansritt spelar det NOLL roll hur du ser ut, och for ovrigt ar det ryttarens ensak hur de vill se ut, det finns inga kladregler annat an att man ska ha ridbyxor och topp med atminstone en kort arm), att man skulle spanna at hakremmen pa hjalmen hardare och diverse annat trams. Visst, det fanns val folk som fattade att de skulle kolla sakerhet och korrekthet av utrustning, inte kommentera pa saker som de personligen tyckte var fult eller fel… Tack o lov ar det langesedan vi hade ’tack inspectors’ pa distansritter! 🙂

    Fattar anda inte VARFOR man inte far ha dessa elastiska stycken – det star ATT och HUR de har forbjudits, men jag sag ingen forklaring till varfor de ar olampliga (eller anses vara ’fusk’ pa nagot vis?)? Eller missade jag det?

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Det var ett förtydligande av TR – inte så att det har blivit förbjudet nu plötsligt. Dressyr-TR som det här handlar om är uppbyggt så att man räknar upp vad som är tillåtet – allt som inte är uppräknat är förbjudet. Det beror förstås på att det är enklaste sättet att undvika att folk hittar på en massa konstigheter och sen hävdar att ”det inte är förbjudet enligt TR”. Jag ser inget problem i att man har ett TR som är uppbyggt på det sättet, särskilt inte som vi numer har en genomskinlig och demokratisk process inför varje ändring – som är vartannat år. Det betyder att inga regeländringar sker mellan revideringarna – däremot kan man göra ett förtydligande, som i det här fallet uppmärksamma överdomarna på att detta inte är tillåtet.
      Problemet är förbundets oförmåga att kommunicera på ett vettigt och modernt sätt – här gick de alltså ut med förtydligandet bara till överdomarna och inte till gemene man. http://www.kajsasblogg.se/annat-om-hastar/striden-mellan-svrf-och-den-vanliga-ryttaren/

      Svara
  5. Frida

    Har aldrig varit med om att de kollat ALLT men någon gång har de kollat vissa saker t ex längden på spöet. Tycker nog att det kan vara bra på alla nivåer, på lägre nivå kan det ofta handla om okunskap (felvända sporrar hoppas jag i alla fall är okunskap) och på högre har man nog kunskap men kanske gör saker som man vet att man inte får. Sen kanske man inte måste kolla alla ekipage på varje tävling men att ÖD rör sig på framridningen och har lite koll och säger till om ngt är tokigt är inte fel. Vet man med sig att man kan åka fast är det mindre troligt att man bryter mot reglerna tyvärr. Kan iofs tänka mig att om man kollar alla så kommer man undan problemet med att ”kändisar” kommer undan med saker som vanliga dödliga inte gör som jag tyvärr sett några gånger, kollas alla så kommer ingen undan. Men det låter dyrt….

    Svara
      • Frida

        Vet inte men brukar inte ÖD ofta sitta och döma också? Eller är det ändrat? Tänker att om det blir ett krav på att ÖD inte dömer utan bara är ÖD så kostar det mer? Då måste man ju ha ytterligare en domare att döma för att frigöra ÖD.

        På tal om andra inlägg om att en del anmärker på fel/konstiga saker så får jag flika in att jag varit med om ett par sådana incidenter, har hänt att folk fått tillsägelse och om att de haft galoscher på ridstövlarna eller att de bara haft en vit tröja under kavajen och inte vitt i halsen. Kan tycka att det borde läggas fokus på sånt som kan påverka resultatet och det som kan påverka hästen som spända nosgrimmor. Men det är kanske lättare att påpeka att man måste ha vitt om halsen än att påpeka att man dragit nosgrimman för hårt? Mycket är ju dessutom fråga om bedömning vilket gör det problematiskt.

        Svara
  6. Madeleine

    Jag tycker det är bra med aktiva överdomare. Men då måste dom oxå våga kommentera ryttare med kända tränare.
    Var på en tävling där tränaren ledde en mkt het och ung häst på framridningen med en longerlina och en liten babys i en sele på magen, hästen med ryttare.
    Sedan fortsätter ryttaren men rollkyr som är jämförbar med de värsta varianter på youtube.
    Överdomaren står mitt i ridhuset och säger ingenting.

    Svara
  7. Camilla

    Jag var med en kompis på tävling för ett par veckor sedan och då hade de också kontroll av ekipagen; tittade sporrmärken, mungipor och kände på nosgrimman. Jättebra!

    Det enda som inte var bra var att denna kontroll gjordes av ekipaget när de blivit kallade till banan och precis lämnade framridningen, dessutom var det ganska långt till banan så t ex min vän hann rida en 15m-volt innan hon fick startsignal, hon hann inte ens runt banan.
    Men just kontrollen i sig togs emot positivt!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>