Rökning i stallet?

På en tävling nyligen blev jag (kanske naivt?) väldigt förvånad då en kvinna stod och rökte vid hästtransporten bredvid min.

Det luktade så pass mycket att jag faktiskt bad henne släcka cigaretten vilket hon gjorde omedelbart och utan att ge sken av att hon blev irriterad.

Detta fick mig att fundera på det här med rökning i närheten av hästar och hur vanligt det är?

När jag började rida för över 30 år sedan kunde man se enstaka personer som rökte till häst men jag kan ärligt talat inte minnas när jag såg det senast.

Det är också många år sedan ”min” ridskola införde rökförbud på anläggningen och jag undrar idag hur vanligt detta är?

Är den anläggning där ni har häst/ tränar rökfri?

På nuvarande anläggning är det extremt sällan man ser någon röka och om det förekommer så går personen iväg och röker ”diskret” utomhus .

Och på tal om rökning; har ni någon form av BRANDLARM i stallet?

Inte för att man brukar tillåta rökning inne i ett stall och inte för att det brukar finnas speciellt mycket som kan ta eld kanske men man kan ju tex råka ut för sabotage från någon galning tänker jag.

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Inte så mycket som kan ta eld? Ni har väl halm i ditt stall? Och hö? Stall är ju rätt rejält brandfarliga ställen generellt sett – därför är det noga med brandceller när man bygger nytt eller renoverar.
    Om rökningen håller jag med – det är sällan nuförtiden man ser folk som röker i närheten av stallet eller hästar. Men jag minns väl kampanjen Rökfri Ryttare i slutet av 90-talet. Det var också då fler och fler anläggningar gick ut och sa att de var helt rökfria. Innan det var det rätt vanligt.

    Svara
    • Birgitta

      Förtydligande: jodå, vi har både halm och hö som kan ta eld men jag menade att det i stall oftast inte finns så mycket som kan börja brinna ”av sig själv”- som diverse elektriska apparater tex, en spisplatta man glömt på, en värmefläkt som står för nära en filt och dylikt.

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Tyvärr är det rätt vanligt med ”dålig” eldragning i stall. T ex får inga ledningar ligga så gnagare kan komma åt dem, men det är inte alla som har koll på det. Och hur ofta dras elen om i gamla stall? Och iom risken för fukt och damm i luften måste man ha elutrustning med D-märkning och högt ip, vilket många struntar i – hur många stall finns det t ex en vanlig radio i? (ist för byggradio som är högre säkerhetsklassad, men betydligt dyrare). Även vattenkokare och andra elprylar avsedda för inomhusbruk är inte helt ovanliga i stall. Dessutom kan hösilage eller spån som det finns lite fukt i självantända. Så jag håller inte alls med.

        Svara
        • Birgitta

          I vårt stall finns varken hösilage, spån, radio eller vattenkokare men i sak håller jag med.

          I stallet bredvid vårt (nybyggt) har vi ensilage i ett separat rum med ståldörr.

          Svara
        • JohannaB

          Ännu inte helt vanligt med jordfelsbrytare i stall heller så jag håller med Anna-Kajsa, är själv väldigt rädd för elfel och bränder (och har jordfelsbrytare i stallet 😉 och dragit om all el, har däremot vattenkokare… men den dras ur när jag använt den klart)

          Svara
  2. Madeleine

    Jag tycker det är ofräscht med rökning. Men jag hade aldrig sagt till någon att släcka cigaretten utomhus.
    Jag slutade röka för 10 år sedan och lovade mig själv att aldrig bli rabiat om andras rökning.

    Svara
    • Birgitta

      Jag funderade faktiskt en stund innan jag sa ifrån.

      Men bestämde mig för att jag inte ska påtvingas någon annans giftiga rök när den så tydligt störde mig och jag inte hade en chans att undkomma.

      Rökaren stod alltså precis bredvid min transport (vid transporten bredvid min).

      Visst kan man tycka att jag var lite ”rabiat” men å andra sidan; varför ska det vara ok att röka i närheten av de som inte vill inandas rök och inte kan flytta sig?

      Svara
  3. Trasselkvast

    Tror faktiskt inte det finns någon som röker i vårt stall utom en av personalen. Förut fanns ”rökruta” precis vid parkeringen, men den är borttagen nu, så hur de gör nu vet jag inte. Rökning känns verkligen sååå daterat. Liksom hur kan man hålla på med all kunskap man (borde ha) vetat om?

    Svara
    • Minstral

      Det tråkigaste är att det ökar igen bland unga, att vi gamla rävar som inte visste hur farligt det var gör det är en sak, men verkligen tråkigt att så många ungdomar röker. Borde ju vara färre iom att det inte är så många vuxna runtomkring som röker, men siffror visar på att det är långt ifrån ute att röka.

      Svara
  4. Larsa-Åke Crowley Wickström

    Förr rökte man mycket i samband med Djur för att inte förlora herraväldet. Många hästkarlar rökte pipa för att sätta hästen på plats och visa vem som bestämde då hästar har en inneboende respekt för eld. Har man en egensinnig och bångstyrig häst som inte gör som man vill kan det vara bra att röka så Hästen får respekt för en

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>