Fredag- min midsommar

image

En gång är ingen gång men TVÅ gånger….DET kan bli en vana 🙂 !

Oj så varmt och kvavt det har varit idag! Svetten rann ner för ryggen på mig redan i morse i stallet  och när jag och Henrik återvände vid 14.00-tiden hade det inte blivit svalare- tvärtom.

Idag tog jag åter beridarhjälp- Henrik fick skritta ut i en hel timme (!) medan jag gick bredvid och höll Vicke i ett grimskaft, mest för syns skull kändes det som.

Vicke var liksom jag svettig redan när jag tog in honom från hagen så han hade säkert ingen större lust att skena iväg över vidderna med ny ryttare på ryggen eller ej 🙂 .

Efter ridningen var det underbart att ta en dusch och sedan var det bara till att sätta igång med en god middag- i vårt fall fläskfilé i stället för det jag raljerande kallar traditionell  midsommarmat: ”fattigmansmat”.

Det övergår mitt förstånd hur man kan äta pålägg och billighetsmat vid en högtid men det är ju samma när folk går ut för att äta julbord så….

13 kommentarer Skriv kommentar

  1. Madeleine

    Jag är oxå förundrad vid varje högtid, när samma sill och köttbullar dukas fram.
    Men jag älskar det och skulle aldrig vilja ha något annat när det är stora helger.

    Svara
    • Birgitta

      Jag äter varken sill, ägg, Jansson, prinskorv, kräftor, räkor och liknande oavsett tid på året.

      Jag är en typisk kött, potatis och sås-ätare 🙂 !

      Svara
  2. Prick

    Såklart det blir en massa olika sillar. Och färskpotatis. Och tårta. Och på kvällen grillad oxfilé. Och glass och jordgubbar. För mig skulle det inte vara midsommar utan all mat.

    Mums.

    Svara
  3. Ann

    Klassiskt midsommarmat är väl inte synonymt med billigt? Jag har betalt stora summor för tex bra sill och lax och andra goda tillbehör.

    Svara
    • Birgitta

      Mycket av det svensken äter till midsommar räknar jag till billig mat: ägg, inlagd sill, potatis, ost o knäckebröd, vaniljglassen till jordgubbarna etc.

      På ett sätt trevligt att det är sådant alla har råd att köpa men JAG kan inte se det festliga i att äta dylik mat, precis som med mycket som serveras på julborden.

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Det är ju lite komiskt eftersom du normalt brukar tycka att billigt är bäst :-)Jag har inte funderat så mycket på priset eller inte på ”smörgåsbordsmat” förrän ditt inlägg – men jag måste hålla med Ann till största delen. Bra ost är inte billig, bra lax inte heller osv… Sen är jag inte någon smörgåsbordsfrossare eller bufféfrossare sådär generellt, jag väljer ofta ut det jag tycker är godast och äter i princip en normal portion av det.

        Svara
        • Birgitta

          Tja, billigt eller dyrt- jag äter aldrig ägg och inlagd sill skulle jag inte stoppa i munnen om jag svalt på en öde ö.

          Förstår inte heller svenskarnas förkärlek för att sönderdela räkor och kräftor och stoppa i gapet- finns inte heller på min matkarta.

          Ost är något man har på smörgåsar- inte del av en högtidsmiddag.

          Gravad lax= rå fisk=urk!

          Svara
          • Prick

            Hm, nä jag tycker nog inte heller att maten är speciellt billig. Förutom potatisen då, den kostade bara 1:-/kg. DET var billigt!

            Funderar lite på din åsikt om skaldjur, är det närheten till ”isärtagandet” som du inte gillar? Köttbiten på din tallrik har varit med om liknande procedur om än långt innan du stoppade den i gapet.

          • Birgitta

            Tja, nog för att allting är relativt men nog är väl både ägg, inlagd sill, knäckebröd och vaniljglass tex billig mat?

            Hur som helst; helt klart är jag ”skenhelig” när det gäller en del mat (kött/ fisk/ skaldjur).

            Jag vill liksom inte se djuret så tydligt i det jag äter och att se folk sitta och sörpla ur inälvorna ur en kräfta äcklar mig enormt.

            Skulle inte heller kunna äta tex kotunga eller grisfötter just för att man ”ser vad det är”- kotletter är liksom en annan sak 🙂 . Fast så klart egentligen inte.

          • Prick

            Ojojoj, du (och andra också) behöver bättre förstå, och kanske till och med se, hur köttbiten på tallriken ”blir till”.

            Ogillar verkligen denna breda okunskap om hur köttdjur och kött hanteras.

          • Birgitta

            Fast i mitt fall är det verkligen inte okunskap- jag vet ”givetvis” hur kött hanteras.

            Men oaktat det tycker jag att det SER äckligare ut att äta viss mat- så är det bara.

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>