Betets vara eller icke vara

Bloggkollegan Silverbjälke har hittat ytterligare en sak att reta sig på och när jag läser nedan citat är jag benägen att instämma:

Folk älskar ju sommarbeten… Själv tror jag det är många hästar som inte gör det och att många riktigt dåliga rundor, kass ridning & sabbade relationer mellan häst & ryttare kommer från sommarbetet. Avelsston, från föl till 3 år. Unghingstar. 4årsvilan… tja, det finns många jag har på beten men jag ser många som har sina hästar uppstallade, klipper dem, täckar dem, smörjer & sprayar dem, tränar & tävlar resten av året och sen får för sig att hästen vill ha semester 4-7 veckor ? Antar det är därför man ser så många börja om med så mkt fel, så mkt lektioner till hösten. Antar att det är därför man ser hästar som är svettiga, rastlösa, knöliga av insektsbett och står hängandes som om de vill begå självmord i hagarna. Använder man betet som en pittoresk ursäkt för att själv ta hästledigt ett tag på sommaren ? Verkar som många gör det och övertygar sig själva om att det är härligt för hästen. Nä………… Det är nog ganska många hästar som inte tycker det är superhärligt och ganska många hästar som efter sommaren får betala priset för sin påtvingade semester.

och

Det är så många som i nästan 11 månader är petnoga med fodertillskott, stråfodervikten, klippning, smörjning, linda ben, blir tokiga när intag – utsläppstider inte sköts och ringer 112 vid misstanke om en liten sårskorpa. Sen jävlar – då minsann ska hästen ha semester !!!! Vanedjurets varje rutin tas ifrån den i ett nafs, det den äter på grammet noga 4ggr om dagen byts ut helt, den rids ut 2ggr i veckan, rids på banan en gång och tränas en gång sen tävlas den var tredje vecka och dess fysik är inställd i förbränning, lynne, matsmältning… helt plötsligt över en natt ska den ha semester för att det är väl gulligt….. Nä, Jag är jävla skeptisk till många hästars sommarledighet. Den allmänna kunskapen om djuret och våra lögner som förmänskligar djuret riskerar att göra djuret mer ont än gott.

Jag, liksom Bjälkis tillåter mig ibland att tvivla på om sommarbete alltid är det bästa för ”gemene” vuxna häst; att unghästar behöver en längre vila instämmer jag helt i.

Men även jag har sett hur vissa hästar faller ur enormt på bete och därefter måste ”gödas” under lång tid för att gå upp i vikt och så givetvis även motsatsen; djur som rullar in efter betet och som därefter hålls på svältkost hur länge som helst.

Jag tror inte att det är optimalt för våra fyrbenta vänner att så drastiskt växla från ibland hysteriskt noga mani vad gäller foder till ”ät dygnet runt om du vill” och antalet kolikrelaterade besök under hösten och efter betesintag på kliniker vittnar om detsamma.

Inte heller tror jag på att som vissa gör, släppa ihop X antal för varandra helt okända hästar och hoppas på det bästa och även här har jag stöd i skadestatistiken.

Sedan får vi inte glömma att beten i sig inte alltid är så himla bra för våra hästar beroende på exempelvis insektstryck som ibland stressar hästarna oerhört och får dom att både springa omkring och få diverse bett, bulor och andra skador.

Nej; jag är absolut förespråkare för att hästar ska vistas ute så länge det bara är möjligt givet uppstallnings-ställets förutsättningar, inte bara på sommaren utan året runt men att som Silverbjälke påpekar bara ”slänga ut” hästar på bete utan eftertanke tror jag inte på.

En del hästar klarar det förvisso utmärkt men inte alla och jag tycker inte alltid att hästägarna reflekterar över om det här med bete är det bästa för just deras häst eller inte.

25 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Jag har svårt att förstå det där med att ta de absolut värsta exemplen och generalisera svepande. Det som beskrivs som negativt är dålig hästhållning, inte betesgång. Det går att ha dålig hästhållning på box, i lösdrift, ja i alla uppstallningsformer som finns. Det innebär inte att de formerna generellt är dåliga.
    Hästar är av naturen gjorda för att ströva, leta föda och äta gräs. Därför är det naturligtvis bra för dem att göra det. Därmed inte sagt att allt är bra bara för att det är naturligt eller att vildhästar alltid mår bra. Men vi som håller hästar har ju möjlighet att ge dem bästa möjliga förutsättningar. Att låta dem äta lagom mängd gräs, se till att de har möjlighet att röra på sig över större ytor, att de har skugga och inte plågas alltför mycket av insekter är sånt vi kan göra för att de ska ha det bra. Om hästarna är för magra eller för tjocka på betet har man ju gjort fel någonstans, och självklart är det lika viktigt att hästarna får lagom mycket mat, oavsett om den är färsk, torkad eller konserverad.
    Sen förstår jag inte heller resonemanget att bete måste vara vila. Jag har alltid sen tonåren arbetat hästarna oavsett om de äter gräs eller hö eller hösilage – jag förstår helt enkelt inte riktigt varför typen av mat skulle påverka hur de jobbar.
    Unghästar har jag släppt iväg på bete för att de ska få gå i unghästflock. Idealet vore förstås att de kunde göra det hela året, men går inte det så kan de ju i alla fall få den tid när det funkar. På Bassholmen där det gick 20 unghingstar lösa på en skärgårdsö var det förstås lite uppståndelse vid släppet. Det lade sig efter en halvtimme och sen gick de i bästa sämja i fyra månader. Ingen av de 20 hingstarna fick minsta skråma vid släppet även om det ibland såg lite dramatiskt ut.

    Svara
    • CeciliaL

      Bra skrivet, Kajsa! Ser inte heller något problem med att kombinera vettig utevistelse med ridningen.

      Svara
    • Birgitta

      Ja, det var lite väl generaliserande skrivet ska erkännas och då får jag väl förtydliga vad JAG menade med ”bete” i inlägget,

      Bete= hästen släpps ut dygnet runt och rids EJ!

      Det är i de fallen JAG sett mest ”vind-för-våg-vistelse” och jag misstänker som Silverbjälke att man gör på detta vis för att man själv vill vara ledig.

      Jag vill verkligen inte rättfärdiga att man inte har hästen ute så mycket det bara är LÄMPLIGT men ser för många gånger att man har hästarna ”på bete” oavsett, dvs hur feta de än blir, hur mycket insekterna än stör osv.

      I dessa fallen har man ju tex möjlighet att ta in hästen några timmar för att slippa insekterna men alla gör inte det för de ids inte, har inte möjlighet, tycker att hästarna ska leva ”naturligt” på bete osv. Det tycker jag är fel.

      Vet dessutom många som vid bete hälsar på hästen någon gång per månad på sin höjd eller inte alls och då har man ingen möjlighet att avgöra hästens hull utifrån sina egna preferenser och vad som är lämpligt för just ens egna häst och det arbete den ska utföra resten av året.

      Tycker inte man kan förlita sig på en betesägare i det fallet, ffa inte om det handlar om stora beten med mer än 20 hästar.

      Och att hästar faller ur/ blir hemskt tjocka kan gå snabbt….

      Svara
      • Birgitta

        PS:
        I de fall jag talar om ”bete” handlar det i den övervägande majoriteten av fall att man kör iväg hästen och släpper den, dvs man har inget ”bete” på den ordinarie uppstallningsplatsen.

        Då är det enligt mig mycket svårare att upprätthålla den kontroll av hästen JAG skulle önska.

        Svara
        • CeciliaL

          Är förundrad över detta koncept – köra iväg hästen och släppa ut i nån hage på annan ort och besöka nån gång i MÅNADEN?!? Betessläpp av denna typ existerar inte i GB. Hästarna stannar vid ordinarie stall men går i sommarhagar kanske, och kan vara ute 24/7. Det är ju på sommaren alla shower är, så då ger man ju inte hästen ledigt! Kanske annorlunda i Sverige även för att ”alla” tar så lång semester och gör det samtidigt, ytterligare en grej som inte existerar här (man tar max 2v i taget).

          Svara
          • Birgitta

            Få anläggningar har bete så att det räcker för hästarna att gå ute dygnet runt utan att stödfodras- i alla fall kring storstäderna.

            Våra gräshagar betas ner på någon vecka max, sedan har hästarna lite att ”pilla med” men jag skulle inte dra ner på ordinarie foder direkt.

      • Anna-Kajsa

        Fast det är ju lite som att säga: Det JAG menar med att ha hästen på box är att den står i en box med minimimått 22 timmar per dygn och går i en hage med minimimått de andra två…

        Svara
        • Birgitta

          Att jag skrev så beror på att jag nästan inte känner någon som rider samtidigt som deras hästar ”går på bete”.

          De jag känner IRL tar in hästen på natten om de rider och det kallar jag inte bete.

          Så klart VET jag att man kan rida och ha hästen ute dygnet runt- bara det att i princip ingen jag känner gör så.

          Svara
          • JohannaB

            Men då borde kanske både du och bloggaren förtydliga vad ni menar?
            På normal svenska betyder ”gå på bete” att hästen går på gräs?

          • Birgitta

            Nja, det håller jag inte med om.

            På bete innebär nog för de flesta att hästen går ute dygnet runt.

            Gå på gräs innebär nog för de flesta att hästen går i en gräshage ett obestämt antal timmar.

            Så om hästen bara är ute delar av dygnet säger nog de flesta INTE att ”den går på bete”. Så är det bland de jag känner iaf.

          • JohannaB

            Inte för att vara taskig nu men det förstår du väl själv att det inte betyder?
            Vad är ”ett bete”? Vad innebär ”att beta”? Vad är ”betesmark”?
            Att vara på bete eller att beta innebär ju inte alls att hästen går ute dygnet runt? Liksom att ha hästen på lösdrift inte innebär att den går på ett bete?

          • Birgitta

            För sista gången:
            När jag och i princip alla hästmänniskor jag känner IRL säger ”Vicke går på bete” så MENAR vi att han går och äter gräs dygnet runt.

            Om han är ute delar av dygnet säger vi ”Vicke går på gräs/ i gräshage”.

            ”Att beta” kan däremot i min värld innebära lite allt möjligt, även att man ”handbetar” hästen.

  2. Prick

    Det där verkar bara vara ett (dåligt) sätt att döva sitt egna samvete med hästar på box större delen av dygnet.

    Bra skrivet Anna.Kajsa!

    Svara
  3. Beatrice

    Instämmer med de övriga här. Bete behöver verkligen inte innebära att man låter hästen gå vind för våg och att man struntar att ta hand om dom för att man själv ska ha semester. Att generalisera så är totalt värdelöst tycker jag.

    Svara
  4. Frida

    Har alltid ridit som mest just under sommarhalvåret, det är ju då det är som roligast. Vilar hellre hästen i januari istället om den ska ha ngn vila.
    Om man ska släppa på bete eller inte tycker jag är beroende på individen och vilka förutsättningar man har. En häst som blir fet eller faller ur kanske mår bäst av att komma in på natten och få äta och vila. Är det mkt insekter och hästen är stressad över det får man kanske ta in den under de värsta timmarna, likadant om det är väldigt varmt. Jag uppfattar att det som syftas på i inlägget är att folk tränar hela året och sen bara hipp som happ släpper ut sin häst på bete för att man själv vill ha semester och sen tror att det bara ska vara att sätta igång igen efter. Våra hästar går i beteshage men kommer in på nätterna och de rids som sagt som vanligt, enda omställningen är mer gräs (finns gräs i vinterhagen med) och fler timmar ute, samt mindre foder inne. Jag kan hålla med om att omställningen blir för stor och för snabb om man gör så, jag tycker att man bör förbereda hästen om den ska på bete, se till att vänja den vid gräs, trappa ned foder och träning innan man släpper på bete, samma sak när den ska in från betet, man får vänja och trappa upp långsamt. En del verkar dessutom tro att man kan släppa allt ansvar när hästen är på bete. Men på rätt sätt och med rätt förutsättningar så är bete bra, det är trots allt väldigt naturligt för hästen att leva på gräs.

    Svara
    • Birgitta

      EXAKT!!!! Instämmer i varje ord och det var precis det jag menade med mitt inlägg även om det kanske inte framgick.

      Tänker på tex en del lektionshästar som inte ser ett grässtrå 11 månader om året och som går 2-3 lektioner/ dag.

      Plötsligt ska de gå ute och äta gräs dygnet runt utan en dags invänjning?!?!

      Så klart går det bra för det mesta (?) men jag vägrar ända att tro att det är optimalt eller ens bra och skulle själv aldrig göra så.

      Svara
    • JohannaB

      Något man sällan pratar om är hur stallmiljön påverkas av värmen. Många stal har för dålig ventilation vintertid, och hur fungerar då ventilationen sommartid när det är så pass varmt att luftföroreningarna blir mycket värre?

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Sommartid krävs betydligt högre dimensionerad ventilation, upp till fyra gånger så hög luftväxling som på vintern (och som sagt, många stall har ju för låg luftväxling redan på vintern) . /sign En som räknat på det i detalj

        Svara
        • JohannaB

          Jag förstår att det är så, jag har ju inte beräknad luftkonditionering men en riktig fläkt i ett stall för bara två hästar och med ordentlig möjlighet för till och frånluft med men det är nästan hopplöst ha hästarna inne när det är +25 grader och ha bra luft. De mår betydligt bättre i utestallet när det är insektstryck, trots att där inte är någon ventilation 😉 så blir det tillräckligt med luft där. Just kommentaren att hästarna ska få vara inne dagtid pga insekterna väcker den där funderingen hos mig, även om insekterna är väldigt obehagliga undrar jag om det inte är farligare att ha dem inne. Man har ju sett att den största risk vi utsätter våra hästar för är dålig luft och att deras luftvägar är känsliga för det?

          Svara
          • Birgitta

            Man får väl väga för mot nackdelar men om jag hade haft min häst i en hage med så mycket insekter att han sprang sig svettig hade jag tagit in honom om stallet så hade världens sämsta ventilation. Att stress-springa hade för mig varit mest riskfyllt av allt.

            Fast vi har jättebra ventilation i just ”mitt” stall (gammal byggnad från typ 50-talet tror jag).

            Väldigt svalt på sommaren och med mycket bra lufttillförsel. Och utan i princip en fluga tack vare svalorna som häckar.

  5. Hedwiginnan

    Jag vet inte om så många med perfekt skötta tävlingshästar släpper sina hästar på dygnetruntbete från en dag till en annan. Det är nog mer hästar som går ute i stora gräshagar året runt som sommartid även får vara ute på natten. Känner faktiskt ingen som släpper sin tävlingshäst från en dag till en annan. Min vänjer jag in under en period och nu går hon sex timmar på gräs per dag. Tänkte utöka till åtta timmar snart. Hon är också en sån häst som utan problem skulle kunna gå ute dygnet runt efter invänjningsperiod om jag haft en anpassad hage till det. Nu har jag inte tillgång till det så hon får nöja sig med den gräshage hon har o de timmar hon får nu.Verkar inte ledsen över det heller.:-)

    Svara
  6. Linda

    Mitt +1 på den avsåg det Anna-Kajsa skrivit, men mitt inlägg hamnade visst nån helt annan stans /Linda

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>