Dagens (räknings)fråga

Igår fick jag lön och det första jag gör då är att se till att betala alla räkningar; det fåtal som inte betalas via autogiro vill säga.

Autogiro är annars en ypperlig uppfinning tycker jag och jag har använt mig av detta betalningssystem i säkert 20 år utan minsta problem.

Vet att en del fortfarande är skeptiska (”tänk om dom drar fel summa pengar…..” och andra konstiga argument MOT autogiro) men jag tycker det är väldigt praktiskt att slippa betala själv så att säga.

Och på det viset behöver man aldrig vara rädd för räkningar som kommer bort i posten vid flyttning tex eller att man helt enkelt glömmer.

Idag undrar jag hur NI betalar räkningar; ser ni till att betala ALLT på en gång så att säga eller väntar ni tills förfallodatum inträder? Betalar ni till och med för sent ibland?

Jag tillhör ju dom som alltså betalar rubbet direkt, dvs räkningar som inte betalas via autogiro betalar jag antingen så fort de kommer om det är mindre summor eller så fort jag får min lön om det är något större.

Men att vänta till sista dagen ser jag ingen vits med- förr hörde man ibland folk påstå att det var onödigt att betala tidigare än man behövde för man kunde ju få ränta på de pengar man hade på kontot men dom örena skulle jag aldrig orka bry mig om.

12 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna-Kajsa

  Vi har också så mycket som möjligt på autogiro – vilket tyvärr ställde till det för oss när vi bytte bank. De sa att de hade flyttat över alla autogiron, men det visade sig att de hade missat tre-fyra stycken. Räkningar som inte går på autogiro läggs in för betalning så fort de kommer, men med förfallodag som betalningsdatum. CSN-räkningarna lägger jag in allihop för hela året vid årsskiftet, samma med min preliminärskatt. (Som företagare måste jag ju själv betala in skatten). Att ha räkningarna på förfallodagen handlar inte så mycket om att spara ränta som att det blir lättare att matcha dem i bokföringen då 🙂
  I företaget kommer det ju in pengar allteftersom kunder betalar räkningar, men jag gör en ”löneutbetalning” till mitt privata konto i slutet av varje månad.
  Jag har även enstaka räkningar på e-faktura, sån som går in direkt på internetbanken. Det var bra när jag hade Länsförsäkringar tycker jag, men i Sparbankens Internetbank syns de inte direkt och det finns risk att man missar dem.

  Svara
 2. Åsa T

  Har en del räkningar på e-faktura, känns bra att ”godkänna” dom, gillar inte autogiro av den anledningen, har inte riktigt kontroll känns det som. Resten av räkningarna lägger jag in en gång i månaden, runt lön, med den förfallodatum som står på räkningen. några dagar in i nästa månad checkar jag av att allt är draget.. allt tar väl ca 15 minuter nu när man kan fotografera OCR, summa och mottagare på ipaden… 🙂

  Svara
 3. S

  Lägger in dem när de kommer, och beroende på kontostatus betalas de direkt eller när pengarna kommer. Gör som ovanstående med csn, lägger in alla räkningarna i början av året och sedan betalas de allt eftersom. Ngt jag inte gillar är räkningar som man får på epost, så mkt lättare att missa dem än om de kommer hem i ett kuvert. Även om det är jättebra att spara på miljön såklart! Det är nog bara en vanesak.

  Svara
 4. Lee

  Blandad kompott. Det mesta på autogiro. Betalar det mesta på en gång. Har dock missat Klarna någon gång, pga en retur (men var bara att ringa, så tog de bort avgiften). Faktura på Sms är dock ett jäkla skit…. har betalt parkering några ggr med Sms, fått faktura med Sms o glömt… så 6:- blev 56:-, o det 2 ggr 🙁

  Svara
 5. Anna-Kajsa

  Biltullar är det absolut viktigaste att ha på autogiro tycker jag! Det är absurt att de skickar ut en faktura på allt från 8 kr och uppåt två månader efter man har kört, och en dags försening med betalningen ger en straffavgift på 500 kr.

  Svara
 6. angelica

  Gillar inte autogiro! Gillar inte att inte riktigt veta vad som dras och när, så har mest några försäkringar på det. Annars har jag allt på e-faktura, det bästa jag vet! Betalar allt snabbt och smidigt när jag vill, från mobilen. Typ på fikarasten på jobbet eller närsomhelst, perfekt! Betalar allt när lönen trillar in, så vet jag vad jag har kvar att röra mig med efter, och vad jag kan spara osv. (har ganska varierande lön pga ob och övertid osv)

  Svara
 7. Caroline och unghästen Stina

  Alla saker som ser likadana ut från månad till månad går på autogiro (csn, hyra, försäkring parkering, el o.s.v.) men där det kan skilja sig en del från månad till månad (telefon, kredikort) vill jag gärna ha pappersfaktura.

  Gillar att ha ett papper där jag kan skriva ”betalat” och datum och sätta in i en pärm. Kanske bara för att jag egentligen är rätt slarvig; finns det inte bekräftat i pärmen att det är betalat, så är det förmodligen inte det 😉

  Sedan vill jag betala rubbet så fort som möjligt! Innan det är gjort vet man ju inte hur man ska disponera resten av månaden 😉 Och det där med räntan… Well, även om man får 100.000 i lön så är den så låg nu så det blir bara några kronor på de där fjutt-dagarna!

  Sidospår: jag tror omedvetet att jag gör så också att de geldenärer jag litar på har jag autogiro till, men vet inte hur många gånger t.ex. Telia och Resurs bank har skickar ut felaktiga fakturor, så där vill jag ha redovisat vad det är jag ska betala, innan jag gör det!

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>