Sommarens orättvisor

Jag är helt klart en ”sommarmänniska” och skulle lätt kunna byta ut framför allt vintern men även övriga årstider mot denna underbara tid.

Dock har jag insett att det för oss hästmänniskor, och framför allt för våra hästar kan se väldigt olika ut när solen tittar fram och det verkar ständigt vara ”man får ta det onda med det goda” beroende på var man har hästen uppstallad.

På många håll runt om i Sverige plågar insekter i allmänhet och knott i synnerhet hästarna mer eller mindre rejält- vissa kan knappt ens ha ute sina hästar på dagtid.

På andra ställen har man bekymmer med för lite bete eller för mycket (för kraftigt) bete i förhållande till den häst man har och hagvistelsen måste anpassas därefter, antingen genom betesreducerare eller genom att man stödfodrar.

På vår anläggning tex har vi mycket sällan några insektsmängder att tala om, våra hästar ser knappt en fluga och det är så klart jätteskönt att både kunna ha dom ute på dagen och att slippa sprayer, salvor, flugtäcken, luvor och annat.

Däremot betas gräset i våra hagar ner väldigt snabbt och somrar med väldigt lite regn lämnar dom torra och ”ökenbrända”.

Så för egen del är jag otroligt tacksam över att slippa insekter men tycker att det är trist med gräset medan andra som sagt har motsatta, eller andra bekymmer sommartid.

Hur ser det ut hos er? Kan ni bara slänga ut hästarna i hagen på dagtid eller på bete dygnet runt utan restriktioner och diverse skydd eller vad måste ni ta hänsyn till?

9 kommentarer Skriv kommentar

 1. Cristel

  Hos oss är det full mundering som gäller. Flugtäcke, mask och spray. I mitt fall även munkorg då betet är väldigt kraftigt.
  Sommaren är mest besvärlig ur den synvinkeln.

  Svara
 2. Paula

  Vi har lösdrift till hästarna. De går in själva när det är värsta med värme och insekter. Vissa av dom tåler tyvärr inte med insekter spray = kliar och tappar päls då 🙁 Då är lösdriften helt perfekt till dem, rätt svalt och håller borta inseter inne.

  Svara
 3. Lee

  Stallet/sommarhagarna nära havet= flugor o skit blåser bort 🙂 sand med en liten skorpa jord, så det är stödfodring ständigt. Får ej ha hästarna ute hela dygnet, pga känslig jord. Snart ska vår häst på bete i 3 v, o då är det flugtäcke o skydd som gäller.

  Svara
 4. Anna-Kajsa

  Vi har lyxigt insektsfritt här, hyfsat nära havet och det blåser/fläktar i princip hela tiden. På förra gården tog vi ofta in under dagarna när det var som varmast, men det behövs inte här. Ena hagen har ett rejält skogsparti (ca 1 ha), den andra lite sämre med skugga, men det finns en del skuggande träd utanför hagen. Vi flyttar och anpassar efter väder och vind, och tar in om det behövs. Två av hästarna är betet lagom för, den tredje går delvis med munkorg – då blir det lagom för henne med. Vi lägger en hel del pengar och arbete på våra beten för att hålla dem i bra skick.

  Svara
 5. Sara P

  Jag har turen att ha hittat ett bra bete till min häst. Det är lagom kraftigt och hagen ligger så att det nästan alltid fläktar lite så det är inte så mycket insekter, en och annan mygga och i juli om det blir riktigt varmt även någon blinning. Det bästa med detta bete är ändå att stallägaren tar in hästarna så att de får sova inne på natten. Här i norr är kvällar och nätter ofta en pina för hästarna då knotten är som mest aktiva då.

  Svara
 6. Pia

  Sommarhagen ligger vid havet, inklusive strand som hästarna gärna är på, så det blåser oftast. Insektsspray behövs bara vid uteritt.

  Svara
 7. Titti

  Måste stödfodra två ggr om dagen som det ser ut nu! Men å andra sidan så är hagen bakom huset. Inte mycket flugor heller ungefär som ”hemma” hos oss i stallet! Det är ett bra bete om man är rädd för fång i alla fall!! Titti

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>