Dagens (hjälm)fråga

Idag undrar jag om ni använder hjälm i något annat sammanhang än vid ridning?

När ni longerar? Lastar? Vid andra tillfällen?

Själv använder jag bara hjälm vid ridning.

Visst kan man kanske tycka att jag borde ha det när jag tömkör andras hästar för första gången men…tja…jag gör inte det helt enkelt.

Till viss del kanske ovan handlar om vilket säkerhetstänk man är uppväxt med och van vid och hur det ”går till” där man har sin häst uppstallad?

Jag började ju min hästägarkarriär när det inte var ovanligt att rida utan hjälm på ridskolan (inte när man red lektionshästar så klart…) så för mig kändes det inte helt ok att ens alltid vara tvungen att ha hjälmen vid ridning när det sedermera blev obligatoriskt.

Idag betraktas man som helt galen om man rider utan hjälm så tiderna har helt klart ändrats men som sagt; använder ni hjälmen vid andra tillfällen också?

17 kommentarer Skriv kommentar

 1. Frida

  Måste erkänna att jag bara har den på när jag rider. När jag jobbade på ridskola hade jag så klart hjälmen på vid longering, lastning osv men hemma har jag inte det. Beror nog på som du säger vad man har vant sig vid, vi människor gillar inte att ändra våra vanor 🙂 På jobbet var det regel att alla under 16 ska ha hjälm så fort de vistas i stallet och de flesta har blivit vana vid att ha det och fortsätter med det även när de fyllt 16, alla rider med väst också och ingen tycker att det är konstigt för man är van. Jag rider inte med väst för jag tycker att det är väldigt klumpigt och obekvämt men det är för att jag inte har vant mig vid det, hjälmen är jag ju van vid och skulle känna mig naken om jag red utan. Så det handlar väl i slutändan om att ha goda vanor kring hjälmanvändandet…..

  Svara
  • Birgitta

   Oj, hjälm i stallet om man är under 16!

   Fast det skulle inte förvåna mig om det blir mer och mer sådant- föräldrar är mycket mer säkerhetsmedvetna än när jag var liten.

   Då tror jsg inte ens att tex cykelhjälmar fanns.

   Svara
   • CeciliaL

    Det fanns bara sådana där banan-hjälmar och bara proffscyklister använde dem.

    Jag har hjälm vid all ridning, och försöker ha det vid lastning, speciellt av unghäst. Även vid longering, tömkörning och promenad vid hand av unghäst. Men det är lätt att glömma, tycker jag, och lätt att glömma att få dottern att ha det vid lastning. Låter henne rida utan väst om hon inte ska hoppa eller rida ut med mig&unghäst.

    Svara
 2. Anna-Kajsa

  Jag har hjälm vid ridning, körning, tömkörning, longering och löshoppning. Även om vår unghäst är skötsam så är han en unghäst – och när jag står på marken är ju egentligen huvudet mer utsatt än när jag sitter ovanpå. Som ung hade jag aldrig hjälm när jag körde, men då körde jag relativt stabila hästar – och ingen hade det. Idag ser jag det som självklart faktiskt.

  Svara
  • Birgitta

   Kan inte minnas att någon hade hjälm när vi körde travhästar på Jägersro för 30 år sedan.

   Har ingen koll på hur det är idag, någon av läsarna som vet?

   Svara
   • Prick

    Idag har väl typ alla hjälm vid körning liknande som vid ridning, dvs ett fåtal kör förstås utan, de är oftast gamla och gör som de alltid gjort eller lågutbildade unga. På travbanorna (ST) är det obligatoriskt med hjälm och väst vid all körning och ridning.

    Svara
 3. Mia

  Jag rider oftast 2 hästar i rad så hjälmen åker på innan första och så tar jag av den efter den andra. Det gör att jag gör nästan allt borstar, sadlar mm med hjälm på. Det kanske blir min lycka en dag 😉

  Svara
 4. Prick

  Jag använder hjälm vid körning och ridning. Tar ofta på hjälmen innan jag tar ut hästen om jag ska rida och låter ofta hjälmen sitta kvar om jag ridit och sedan ska lasta, ffa om hästen inte är riktigt säker.

  Väst har jag om jag rider opålitliga hästar och på terrängbana.

  Svara
 5. Marina

  Jag använder hjälm i princip alltid när jag hanterar hästar. För jag har sett folk som äger ”världens snällaste häst” blivit sparkade, omkullknuffade, avkastad m.m. Jag har en skön hjälm som jag trivs med så jag har den hellre på mig några minuter för mycket än för lite.
  Sen har jag alltid hjälm när vi är iväg och åker skidor, förutom att skydda så håller man sig lagom varm om huvudet, och inom skidåkning är det även en modegrej då jag gissningsvis skulle säga att ca. 90% av åkarna har hjälm nuförtiden. På sommaren försöker jag hålla mig i trim genom att åka inlines och då är självklart skatehjälmen på + övriga skydd. Cykla gör jag ganska mycket och då är förstås cykelhjälmen på huvudet! Ska väl erkänna att jag slutade ett tag med cykelhjälm när jag fyllde 15 såsom alla andra, men ungefär när jag var 18 så tänkte jag: Om jag har hjälm vid alla andra aktiviteter så kan jag lika gärna ha det när jag cyklar också… Och läser man statistik så är singelolyckor på cykeln ganska vanligt så att egentligen borde det vara lika självklart när man cyklar som när man rider..!? Summerar man detta så äger jag 5 hjälmar. 2 ridhjälmar, 1 skidhjälm, 1 skatehjälm och 1 cykelhjälm.
  Många hjälmar blir det, men jag är rädd om huvudet och anser mig för smart för att skada min värdefulla hjärna för en sån simpel grej som att skippa hjälmen 🙂

  Svara
  • CeciliaL

   Helt klart mycket cykelolyckor!! Min mamma har ALLTID hjalm nar hon rider eller hanterar opalitliga hastar, men nar hon fick for sig att hon skulle cykla mellan garden dar de bor och den dar hastarna ar pa vintrarna sa hade hon inte hjalm…. Det var val 10-15 ar sedan, men iaf hittades hon i en blodpol pa vagen och fick chockas igang ett par ganger, samt var 3v pa intensivvarden och konvalescent i 6 manader. Helt aterstalld nu, men alltsa, om hon hade akt av pa vagen nar hon ridit sa hade hon haft hjalm… Sa jag ar helt 100% pa att man ska ha cykelhjalm – manga (aven barn) har inte det har i GB, medans jag gissar att nog de flesta i Sverige har det nufortiden?

   Svara
 6. Sara P

  Använder hjälm när jag rider. Korkat nog rätt sällan annars, trots att jag blivit allvarligt sparkad i huvudet för 16 år sedan. Sparken fick jag när jag ledde in hästen från hagen, en hjälm hade dock inte hjälpt den gången då sparken tog i ansiktet och krossade näsan och käken.
  Fast nog borde man ha hjälm speciellt med vetskapen om att många kirurger är eniga om att majoriteten av skallskadorna som hästfolk drabbas av kommer när de hanterat hästen från marken…

  Svara
 7. Sanna

  Jag har alltid hjälm vid ridning. Tömkörning brukar jag faktiskt inte ha det, även om det kanske hade varit klokt. Vid lastning har jag dock alltid hjälm med min nuvarande häst, då det är en stor dam som, trots att hon är väldigt snäll, i princip aldrig blivit lastad och därför kan bli lite nervös och ”skuttig”.

  Svara
 8. Birgitta

  Alla mina hästar har sprungit in i transporten utan min hjälp mer eller mindre så DET momentet känns väldigt säkert.

  Däremot när jag tramptränar Vicke borde jag nästan ha både väst och hjälm.

  Han har hittills aldrig gjort något men SKULLE han göra det står/ går man i en otroligt utsatt position.

  Nog det mest riskfyllda jag gör när jag tänker efter….

  Fast jag brukar försöka se till att gå så att jag inte är i skottlinjen vid en ev bakutspark.

  Svara
 9. JohannaB

  Dagens hjälmar är ju så lätta och sköna att det inte finns någon anledning att inte använda dem. Jag rider alltid med dem, är lite slarvig vid longering/tömkörning och har heller inte alltid hjälm vid transportering och när jag leder häst på tävling (men hade när hon var yngre, tror i och för sig att en spark skadar lika illa idag som när hon var ung så det är inte logiskt resonerat 😉 )
  Vid lastning och urlastning är det framförallt att man står bakom hästen och böjer sig ned som är riskfaktorn, även en häst som inte slår kan veva iväg ett ben och får man en hov i ett oskyddat huvud är det risk för läskiga skador. Med det sagt så har mina medhjälpare på tävling inte alls hjälm på sig men däremot är jag stenhård med att fjädrar i lämmen ska vara i bra skick och man ska stå på sidan om när man böjer sig ned med lämmen eller för att ta upp den.

  Svara
 10. Ridfröken

  Japp, vid ut/insläpp av stökiga eller många hästar, vid longering, tömkörning, körning, löshoppning, lastning, hantering av unghäst m.m. Dock slarvar jag med min egen 19-åring som jag har känt halva mitt liv och som är lugn som en filbunke i all hantering.

  Jag kan inte minnas att jag någon gång blivit tillsagd om vare sig hjälm eller säkerhetsväst, ändå har jag blivit noggrann med det. Jag har nog sett och hört talas om hur snabbt det kan gå riktigt illa och tänkt till kring hur himla lätt det faktiskt är att bara ta på sig hjälmen – och hur oändligt mycket jag skulle ångra mig om jag inte hade tagit på den ifall det hände något.

  Svara
 11. Jeguo

  Ny häst som slänger sig ur transporten har fått mig att sätta på mig hjälm vid lastning
  In går bra, det är ut som är otäckt
  Men nu har hon, peppar peppar blivit något bättre

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>