Torsdag- på banan

image

Ja, förutom att lasta trilskande häst har jag idag ägnat mig åt min egen, allt annat än trilskande häst.

Funderade förresten på VAD, om något, som skulle få en lastning av Vicke att pågå i mer än 30 sekunder och kom slutligen fram till att det skulle kunna bero på otroligt stökig miljö precis bredvid transporten- typ om någon körde förbi med en jättelastbil eller nåt 🙂 .

Annars lastar han sig själv och har alltid gjort och det upphör jag aldrig att vara tacksam över.

Idag blev det för övrigt ett dressyrpass på grusbanan där jag tänkte på Olofs ord från igår.

När jag rider på den stummare gräsbanan blir det gärna lite formdipp, dvs häst ej mellan hjälperna, och det vill vi ju inte ha, eller hur 🙂 ?

Hade bra känsla idag i alla fall och ibland behövs det inte så mycket ”justeringar” för att komma till bättre ridning- idag bara en ökad medvetenhet kring hjälpgivningen.

5 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anonym

  Fantastisk bra hjälp med trilskande häst idag. Kan numera skriva under på att Birgitta är lastningsexpert

  Svara
 2. Ingela

  Det är lite ”läskigt” hur mycket underlag kan påverka. Jag stretar runt på min grusridbana och är ibland (ofta) rätt orolig att det är den som gör att min häst blir spänd i ländrygg och lite svår i formen. Max en gång i veckan i ridhus med annat underlag och då känns livet lättare. (Men då har jag ju också tränarens stöttande råd hela tiden. Båda sakerna bidrar såklart. )

  Svara
  • Birgitta

   Jag har alltid varit lite ”manisk” med underlag vilket nog bottnar (observera ordvitsen) i att en av mina första hästar Heron, med ganska svag trav, påverkades väldigt av detta.

   Hans trav kunde lätt opåverkad variera mellan betyg 5 och 7 enbart beroende på underlaget.

   Sedan dess är jag väldigt petig och har också haft turen att stå på anläggningar med bra underlag.

   På ridskolan red jag ofta när det var helt nyharvat och på nuvarande anläggning är ridhusunderlaget alltid bra.

   Utebanan kan jag harva precis när jag vill (har tom en egen harv som jag drar med min bil) så jag gör det nästan alltid innan ridning.

   Tycker absolut att hästar ska kunna gå på alla underlag som inte är direkt farliga för benen (mkt djupharvat tex) men ser ingen anledning att TRÄNA på skitunderlag som bara ”förstör”. Vill ge hästen optimala förursättningar så ser tex ingen vits med att träna på stumt underlag annat än i undantagsfall.

   Svara
   • Å vad jag håller med och vill lära mig mer... Måste prova fler olika underlag med min häst

    Det är lite ”läskigt” hur mycket underlag kan påverka. Jag stretar runt på min grusridbana och är ibland (ofta) rätt orolig att det är den som gör att min häst blir spänd i ländrygg och lite svår i formen. Max en gång i veckan i ridhus med annat underlag och då känns livet lättare. (Men då har jag ju också tränarens stöttande råd hela tiden. Båda sakerna bidrar såklart. )

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>