Hur noga är ni?

Härom dagen hörde jag hur en stallkamrat sa lite skämtsamt om en annan dito ”jag hinner rida på samma tid som det tar XX att göra i ordning sin häst”.

Detta tillsammans med det faktum att jag nyligen såg en film som en vuxen bloggare hade gjort om hur hon gör i ordning sin häst före och efter ett ridpass fick mig att fundera på hur jag själv gör- lååångt ifrån vuxenbloggaren tex.

När jag började sköta min första privathäst på ridskolan (jag var runt 15 år gammal) minns jag hur jag borstade, ryktade och smorde hovar minutiöst men idag måste jag säga att detta är ett minne blott.

Jag prioriterar inte alls ovan utan en vanlig dag i mitt hästliv ser det snarare ut så här:

Vicke tas in från hagen och får gå in i boxen och äta en stund MED benskydd och boots på.

När jag tar ut honom på stallgången 20-30 minuter senare borstar jag snabbt av honom över hela kroppen, borstar ur svansen med en hårborste och därefter sadlar och tränsar jag, hoppar upp och rider.

Efter passet tas allting av och om det är varmt duschar jag hela hästen i varmvatten (inget schampo). Är han bara lite svettig svampar jag av sadelläge och hals och sedan får han gå in i boxen.

Rykt förekommer aldrig och hovarna smörjer jag….tja…någon gång när jag ska åka och tävla typ.

De som har sett Vicke IRL kan nog vittna om att han FÖR ÖGAT inte alls ser ut att lida av den sparsamma kropps-omvårdnaden; hans päls är blank och fin och han är alltid ren.

Huruvida han skulle önska mer fysisk kontakt i form av en ryktborste låter jag vara osagt men han verkar ofta väldigt ivrig att komma in i sin box och äta efter ridningen och för mig känns detta som det bästa berömmet- inte att stå och fila på hans päls.

Men vad säger ni läsare?

Dör ni en smula när ni läser ovan och förfasas över mitt slarv eller är ni måhända lika slappa som undertecknad?

image

Oryktad men avborstad 🙂 !

61 kommentarer Skriv kommentar

  1. Dressyrtant

    Nu har ju jag en skimmel så borstning tar lite längre tid nu när han inte har täcke. Jag mockar och fixar mat. Tar in honom från hagen och ställer honom i boxen. Borstar med en gummiskrapa och sedan en borste. Drar igenom svansen med gelé, tar hovarna och sedan ridning. Duschar av honom eller borstar om han inte är svettig. Klar. Som du.
    Det där pysslet blir när han vilar.

    Svara
    • Mymind

      Det här var bra att du tog upp i ett inlägg :). Jag har funderat på det där eftersom jag ibland rider på ridskola (flera olika hästar) och ibland privat, och vet aldrig hur mycket man ska putsa… Vissa tar så otroligt mycket tid på sig medan andra bara tar ett par tag med dammborsten. En självklarhet är ju att vara extra noga där sadeln/sadelgjorden ligger och benen, speciellt om de ska lindas eller ha skydd. Och en lerig häst vill man ju göra snyggare. Men annars…

      Svara
  2. JohannaB

    Jag borstar inte särskilt noga men visiterar du inte innan ridning?
    Jag kollar genom hela hästen varje dag, och alltid innan ridning, för att veta att inget nytt inträffat?

    Svara
      • Anna-Kajsa

        Fast om du har kvar benskydden kan du ju inte visitera benen? Just den biten känns knepig för mig, men jag har å andra sidan aldrig haft skydd på min häst i hagen heller. Det känns som om skydden får sitta på väldigt länge (även om ni inte har så långa hagtider) och jag skulle vara orolig för att det kommit in skräp under när han gått i hagen. Plus att jag då vill kolla benen innan jag rider.
        I övrigt är jag nog också rätt snabb med att göra iordning hästen – kratsar hovarna, borstar förstås så hästen är ren, men ryktar och putsar inte särskilt mycket. Med nya hästen får jag dessutom lägga några minuter dagligen på man och svans. Hans svans är ungefär dubbelt så tjock som Ams, och då har hon ändå en hyfsat tjock svans. Efter ridning blir det dusch, svamp eller bara några tag med borsten, beroende på behov.

        Svara
        • Birgitta

          Han har bara benskydd fram och de är himla bra- skulle säkert kunna sitta på hela natten (inte alls elastiska).

          Hagen är en gräshage- inte mycket som kan hamna under skydden 🙂 .

          Svara
        • DRESSYRLIV - Från föl till häst, barn och allt där emellan!

          Jag håller med dig Anna-Kajsa, skulle inte heller har benskydd på konstant. Tycker inte det känns bra med tanke på skav, smuts och så vidare. Jag hade mina hästar lindade med paddar och lindor på vintern när det var snö ute (de hade broddar) men jag var väldigt noga med att ta hem och tvätta paddarna och byta ”förband” varje dag, både innan och efter ridning.

          Svara
          • CeciliaL

            Sen har jag forstatt att det inte ar bra for senorna att vara varma, och de blir ju oundvikligen varmare under skydd an utan skydd. Na, gillar inte skydd i hagen och har aldrig haft det, det blir bara problem ar min erfarenhet, men jag fattar att du inte haller med. Har inte broddar (behovs inte, vi far i stort sett aldrig sno eller is).

    • JohannaB

      Jag läste det som att du varken visiterade ben eller hovar innan ridning?
      Jag borstar verkligen inte mycket, och ofta inte ens man och svans om jag rider hemma, men just visiterar komplett gör jag alltid. Tar bara 5-10 minuter att gå igenom hela hästen och rätt som det är upptäcker man något som man bör ta hänsyn till eller som är nytt och bör hållas koll på tycker jag.

      Svara
      • Birgitta

        Kroppen visiteras vid borstning.

        Att skorna sitter kvar är det första jag tittar på när jag kommer fram till hagen.

        Benen kollas på morgonen innan utsläpp men inte sen.

        Hovarna kratsar jag aldrig och framhovarna GÅR inte att kratsa pga sulor.

        Vet att det låter hemskt men har gjort så i säkert 20 år…

        Svara
        • Anna-Kajsa

          Jag vill åtminstone lyfta alla hovar och se att det inte sitter något som trycker och att allt ser bra ut- och när jag ändå gör det kan jag ju lika gärna kratsa ur dem. Sen har jag ju för det mesta minst en unghäst – och då är det en viktig del av rutinen att lyfta och hålla upp hovarna, det tillhör helt enkelt utbildningen. Det tar ju inte många sekunder att gå fram till varje ben, låta hästen lyfta benet och ta ett par tag med kratsen. Däremot kratsar jag sällan efter ritt, iaf inte om jag ridit på bra underlag utan lösa stenar.

          Svara
          • CeciliaL

            Kratsar nastan alltid fore ritt, av liknande anledningar som Anna-Kajsa (har en aring nu, han behover lara sig att halla upp fotterna for hovis!) men ocksa for att om jag INTE kratsar ur regelbundet sa ar hovarna standigt packade med jord och da far hastarna ’thrush’ (hovrota??). Ar det inte ett problem hos er? Har ar det ju fuktigt och inte speciellt kallt, aret om, sa det kanske ar delvis darfor??

  3. Jessie

    Jag är nog lite mittemellan sådär. Beror lite på hur mycket tid jag hsr till förfogande. Ingen av hästarna är heller överdrivet roade av att ryktas i timmar. Har dessvärre två skitgrisar till skimmlar….men det finns vattenslang

    Svara
  4. M

    Hahaha! Nu är min häst också min multiträningsmaskin, så för MIN skull är borst och rykt bra balans & styrketräning. Men du vet BFF har en ovana att helst vilja mysa med matte och bli kliad i huvudet istället för borstning, så han trasslar och föser mig till huvudet allt vad han kan. En riktigt ouppfostrad häst . Jag är alltid noga med benen, sadel och sadelgjordsläge. Inte alltid jag når över korset, så ibland en fin skitrand just där.. Ställer aldrig in en häst i Box med smutsiga ben, om jag inte spolar honom efteråt så borstar jag alltid ur ev svett eller så. Men, då är ju fokus ofta på ÄTA så det får gå med visst tempo. Hade säkert filat lite mer innan om kräket bara gav sig och stod still ( inte bars när han får trycka mulen i mitt knä)

    Svara
  5. Cristel

    Jag gör som du Birgitta, om jag inte får ett ryck och har en ryktperiod. Då ska hon ryktas i tio minuter på varje sida. Inklusive benen.
    Visiterar gör jag såklart varje dag.

    Svara
  6. Kristina

    Brukar inte rykta men borstar alltid först med en liten piggborste och sedan med en vanlig borste på kroppen. Huvudet får sig en borstning med mjukare borste och sedan kammas man och pannlugg. Kratsa hovar. Och visitera gör jag under borstningen. smörja hovarna görs kanske varannan vecka om dom ser ut att behöva det. Kollar att sadelläge och där gjorden sitter är helt rena och utan smuts. Sadla, tränsa. Klart!

    Svara
  7. LenaB

    Jag ligger säkert ngn stans mellan dig och bloggaren… Ryktar nästan alltid, kratsar hovarna, spray i svansen om det behövs för att reda ut, tar olja på hovarna ett par ggr/vecka iaf. Är hästen svettig efter ridpasset spolas den av, ibland schamponerar jag. Sen har det lite med tid att göra, ibland har jag mindre tid och då lägger jag mindre tid på rykt, och tvärt om. Dessutom är det så att vi bara har tre uppbindningar och en dusch på ganska många hästar så man kan ju inte stå där hur länge som helst…

    Nu i sommar har jag ridit unghästen som går ute dygnet runt och alltid är extremt skitig – många lager sand och jord i den tjocka pälsen – om jag skulle försökt få henne helt ren hade det tagit flera timmar/dag, så då blir det ”vanlig” borstning (med fokus på där sadel och träns ska ligga), och dusch efteråt.

    Och nej, jag förfasas inte av hur ngn annan gör, antingen de gör mer eller mindre – alla har väl ett system med hästen som passar just dem:-)

    Svara
    • Birgitta

      Ja det är ju också en sak att ta hänsyn till tycker jag; ”tillgången” till uppställnings/rykt/duschplats om man inte har eget stall.

      Enstaka gånger är vi flera i vårt lilla 7-hästars stall med 2 uppbindningsplatser och då ”måste” man av hänsyn till andra rappa på lite och inte stå och fila med borsten- tycker jag i alla fall.

      Svara
  8. Birgitta

    Ang smörja hovar kan jag som en parentes berätta följande från min ungdom:

    Jag skötte en häst vars hovar jag smorde dagligen (tyckte det var fint).

    När hon såldes sa nya hovslagaren att hennes hovar hade blivit ”uppmjukade” av all smörja?!?!

    Vet inte om det är sant/ möjligt- tycker de flesta hovslagare säger att det varken gör till eller från mer än rent estetiskt.

    Svara
    • Frida

      Jag har fått lära mig att men kan förstöra hornlagret, inte själva ”smörjet” men om man smörjer så fastnar det gruskorn och annat skit som kan förstöra hornlagret. Har fettat eller oljat in i perioder om ngn häst är extremt torr en period, t ex en varm, torr sommar. Aldrig för att bara vara fint, det blir ju ändå skitigt nästan direkt och då är det ändå fulare än om man inte smörjt alls. Nej det räcker med rena hovar för min del….

      Svara
  9. Anonym

    Jag gör som du förutom att de inte har skydd i hagen. Ryktar gör jag aldrig. Men de är jätteblanka. Däremot så hsr jag en gnutta pyssel efter då ben och ryggar efter hästens behov linimentas. Och eftersom jag rider på morgonen och de går ut för arbete direkt från att ha sovit så har jag ofta back on track på benen på natten på den av hästarna jag ska rida. Och det är ju också lite pyssel.

    Visitering sker ju med automatik när man borstar och sätter på benskydd. Är man riktigt van ser man ju ett svullet ben på flera meters håll.

    Svara
    • Birgitta

      Ha ha…visst ser man sådant direkt!

      Ang benskydd hade jag gärna skippat dom men efter att Vicke en gång slog i det ena frambenet mot det andra vid SKRITT-tur och blev vrålhalt så känns det som en billig försäkring även om det kanske aldrig mer inträffar under hans levnad…

      Svara
  10. CeciliaL

    Smorjer aldrig hovarna, nagonsin. Borstar inte ut svansen ens varje vecka. Ar fullt formogen att rida utan att ens borsta manen. Och ar de inte synligt smutsiga kan jag mycket val bara visitera och sedan sadla. Haller med om att om det ar nagot fel sa ser man det ju pa direkten, men visst kanner jag igenom hasten och kratsar ur hovarna osv. Forfasas enbart over lort och ohygien och slarv, inte brist pa ryktning. Lustigt att lasa i alla gamla hastmanualer hur man ska rykta och sedan avsluta med ’strapping’ (vad det nu hette i Sverige, det gor man med en straw wisp eller en laderdyna (med handtag som en ryktborste), har aldrig sett nagon gora det, men ska ge mkt blank hast?!). Jag borstar av det varsta, for jag har ALLTID tidsbrist, och huvudsaken for mig ar att hastarna motioneras och har all mat/vatten/utevistelse/sallskap/mockning som de behover, att sta och borsta noga kanns mindre viktigt. Schamponerar ’nar det behovs’ (= ganska ofta for nu har jag 2 skimlar – hur tankte jag da?) plus infor varje tavling.

    Svara
    • CeciliaL

      PS jag har araber och deras svansar ar inte sa dar hypertjocka eller trassliga, darav mitt ointresse att halla pa och borsta dem jamt o standigt, fast nar jag gor det gar det latt eftersom jag alltid anvander Carr Day &Martin svanssprej.

      Svara
    • Birgitta

      Prioriterar också ridning/ motion framför rykt men vet de som gör tvärtom.

      En GÅTA för mig men det är hästägare som liksom letar anledningar att inte rida.

      Svara
      • CeciliaL

        Nar jag tanker efter sa holl jag nog pa och putsade och fixade mera (och hade sakert prydligare renare hastar) nar jag 1. stod pa inackorderingsstall (vilket jag slutade med for mer an 10 ar sen) och 2. var yngre – dels hade jag mera tid, dels hade jag inget barn och dels tar val underhall av egen fastighet mera tid i ansprak, sa det blir mindre tid over till att rykta. En typisk dag ar ju numera begransad av det klockslag da jag MASTE finnas pa plats for att ta over barnomsorgen och klockslaget da man MASTE vara i skolan, vilket gor ratt mycket skillnad. Har jag 2h pa morgonen sa vill jag ju rida en timme och sen har jag 3 andra hastar som behover kollas, fa eventuella behandlingar/flughuva/tacke/mat, forutom den jag rider, sa rykt blir det ju inte mycket tid till. Sen kanske det gor litet skillnad att jag har hastarna hemma och ingen ser mig – kan mycket val rida en hast som har litet lera pa laren om valet ar att fa den helt ren (for att sedan slappa ut den i hagen att rulla sig igen) eller att fa till ett ordentligt ridpass, da vet jag vad jag valjer. Jag tror inte mina hastar mar illa av att inte vara sa putsade och inte heller av att inte fa benen schamponerade och hovarna oljade varevigaste dag (du vet vem jag tanker pa!), men givetvis maste de fa tillrackligt med rengoring for att det inte ska bli nagot problem med skav eller nat. Nu har ju araber ratt tunn harrem och svansar/manar sa det ar ju inte nagot jattejobb, och ar det lerigt sa lagger jag pa tacke for att spara tid.

        Na, jag ar nog en slarver jamfort med manga av er! Och min 9ariga dotter kan inte se vitsen med att putsa hasten bara for att rida ut i skogen (till skillnad fran att putsa hasten for traning/pony club/tavling, det fattar hon ju!). Jag gissar att hon lart sig den attityden fran mig…… *skams en gnutta*

        Svara
  11. Titti

    Det beror helt på mitt sinnestillstånd skulle jag säga. Borstar ALLTID med två borstar samtidigt. Vilka två jag använder beror på hur skitig hästen är eller om jag vill ”massera” innan ritt! Vanligast magic brush och rotviska eller gummiskrapa och rotborste eller ryktborste. Visiterar gör man ju alltid liksom. Jag tycker man ser avvikelser bara en häst går förbi på stallgången. Känner igenom benen gör man samtidigt som borstning! Jag är däremot mer noggrann efteråt (i perioder).

    Seriös period: Mycket svettig häst blir avspolad och sedan lite massage och stretch och smörja hovar. Lite svettig häst blir borstad torr, tvättar hovar och smörjer dom.
    Mindre seriös period: Borstar snabbt av med två borstar innan ritt och efter ritt samma procedur eller avspolning eller svampen:
    Något jag VÄLDIGT sällan gör är att kratsa hovar! Brukar sällan behövas tycker jag!

    Svara
    • Birgitta

      Magic Brush använder jag också ganska ofta tillsammans m rotviska.

      Köpte en kopia av Magic Brush på Gekås (exakt likadan) för en tia- de är suveräna!

      Svara
    • CeciliaL

      Ytterligare en gåta:

      Smörja hovar EFTER ritt?!?!? Med tanke pa att det bara ar estetiskt, vad ska det tjana till??

      Svara
  12. Sandra

    Ryktar väldigt sällan, typ inför tävling. Efter ridning borstar jag i princip aldrig, min häst svettas enormt mycket (schabrak blir genomblöta exempelvis) så där blir det i stället avspolning eller ett svettäcke på vintern.

    Svara
  13. Ann

    Gåta nummer tre. Smörja hovar ALLS?! Har man inte läst en miljon gånger att hovar inte blir bättre av fett eller olja…?
    Däremot så har jag alltid svart lack på tävling. Men det är ju rent estetiskt just i den situationen.

    Svara
  14. DRESSYRLIV - Från föl till häst, barn och allt där emellan!

    Jag är (var) den som gärna pysslarinnan ridning. Dels tycker jag det är en trevlig stund med min häst och dels så är det roligt att göra hästen fin innan ridpasset. Men även förstås för att jag vill kontrollera och känna igenom in häst. Jag är den som lindar alla fyra ben innan ridning, tar pälsglans i svansen – typ allt det där klassiska som man gör när man är fjortis och hästbiten. Men det tar faktiskt inte särskilt lång tid för det. Allt går på rutin, mer eller mindre vilket innebär att jag har min häst klar på typ tio minuter.

    Svara
  15. Manda Stillnert

    När jag ska rida tar jag min ponnyn, hon får äta kraftfoder ( nu när hon går ute dygnet runt annars får hon kraftfodret på kvällen innan ”läggdags” ) medans jag borstar och kollar igenom henne. Hennes man och svans tar lite tid att få ordning på ( Haflinger ) sen sätter jag på benskydd och boots innan jag sadlar och tränsar. Tar väl ca 25 minuter att göra i ordning henne. Borstar eller svampar efteråt beroende på hur svettig hon blivit. Blir skönt med dusch i nya stallet sen så de kan få duscha ibland 😉 Annars de dagar hon vilar brukar jag försöka ge henne en ordentligt rykt, så blir väl iallafall ett par gånger i veckan. Hon har tacksam päls och är ofta ren och glansig!

    Svara
  16. Trasselkvast

    T avskyr ju borstning, så jag drar bara av henne i sadelläge och på benen (och där hon mot förmodan är lerig), så ja jag har en konstant dammig häst, som jag klipper minst varannan månad för att ”hålla ren”. Men eftersom hon så tydligt visar att den sortens pill inte är uppskattat så struntar jag i det. Kratsar aldrig aldrig hovarna efter att min förra hovslagare sa att det var onödigt, och min nuvarande hovslagare sa typ ”vaa gör du inte, det hade jag aldrig märkt” när jag talade om det för honom. Visiterar alltid benen. Spolar alltid av benen efteråt och kroppen om hon är svettig. Min rutin går på fem minuter om jag har bråttom. Plus tjugo minuters gos, för det tycker vi båda är värt att lägga tid på.

    Svara
    • Birgitta

      Va? Trodde att jag var ensam i hela världen om att inte kratsa hovar och min hovslagare uppmuntrar det INTE för det KAN ju fastna något i bakhovarna.

      Svara
  17. Anna

    Red en häst som var otroligt ouppfostrad ett tag och han var så himla tröttsam innan ridning så jag brukade ibland ta med mig sadel, träns och benskydd ut i hagen och bara slänga på det där… borde såklart ha visiterat honom först men hade han haft någon större skavank hade jag väl upptäckt det på den där minst kvarten han sprang runt och vägrade bli fångad först… Allt pyssel blev efter passet när han var en helt annan häst och stod still och var hur trevlig som helst. Nu var det inte någon direkt avancerad träning för han var inte helt i form efter en lång vila så var mest uteritter. Skulle kanske anstränga mig mer om det var dressyrpass med publik.

    Svara
  18. CeciliaL

    Förutom skavrisk vad gäller boots – gissar du menar typ strykkappor, inte bara s.k. overreach (bell) boots? – så är det ju inte bra att ha benen så pass varma hela tiden, som de blir av att ha benskydd. Se t.ex http://davidmarlin.co.uk/portfolio/protective-boots-for-horses-the-pros-and-cons/ där han bl.a. skriver ” It would therefore seem important to make sure boots are used only during the period of actual exercise and not left on for long periods when the horse is not active, especially after exercise. Removing boots soon after exercise and cooling the legs would also seem to be advisable.”

    Svara
        • CeciliaL

          Ja, jag tycker inte hastar ska ha grunkor pa benen hela tiden. Och med tanke pa att din hast star still alternativt skrittar i sakta mak, sa ar det ju annu mindre anledning till att ha pa en massa pryttlar. Och att alla andra har pa saker betyder val ingenting – jag laser ju inlagg pa diverse forum om hastar som har ben/led/haltproblem i parti och minut! Sa att andra anvander en massa skydd betyder val inte att det ar helt oskadligt.

          Svara
  19. CeciliaL

    Tycker det är onödigt med stallbandage i de allra flesta fall. Mindre grunkor på benen helt enkelt. Att forskning tyder på att det dessutom inte är bra för senor att hållas varma är ytterligare anledning till att jag vill undvika att ha saker på benen om det inte är nödvändigt. Jag trodde du skulle vara intresserad av denna artikel istället för att bara hålla dig till det gamla vanliga argumentet att ”alla gör så”! Har du läst artikeln?

    Svara
    • Birgitta

      Utifrån att mängder av hästar står med stallbandage många fler timmar än min gör med strykkappor utan problem har jag gjort en medveten riskbedömning.

      Min häst har som tidigare nämnts varit halt av att ha slagit sig med det ena frambenet på det andra.

      Han har även fått ett permanent skönhetsfel, en svullnad över knät, från hagvistelse.

      Jag har haft flera skador med denna häst varav en gjorde prognos för fortsatt ridning tveksam så i hans fall gör jag just nu ALLT för att han ska förbli skadefri.

      Jag är så nära en del mål dit det har tagit mig massor av år att nå så strykkappor i hagen känns inte det minsta risky i sammanhanget.

      Svara
  20. Frida

    Jag föredrar nog lite mer pyssel än vad beskriver men är det ont om tid så har jag inte dåligt samvete om jag bara drar över med borsten och ser till att hästen är ren och hel. Men jag tar mig gärna tid att pyssla lite men kanske framförallt efter ridning, ryktar och kanske masserar lite, duschar om det behövs, liniment om jag känner för det (tror inte att det egentligen gör ngn skillnad men i perioder får jag för mig att använda liniment), visiterar och myser lite. Mest för att jag tycker om det och gillar att vara noggrann och lägga tid på min häst. Men skulle t ex inte rida en kortare stund för att jag måste rykta och fila på hästen, lägger hellre den tiden på ridningen men hinner jag både så gör jag det….

    Svara
  21. Elizabeth Torrisi

    Jag gör som du. Det viktigaste är visitation före o efter ridturen. Det enda jag ( o hela stallet) gör utöver är att hovarna skrubbas in o utvändigt så att gödsel lera mm inte sitter kvar!

    Svara
  22. Caroline och unghästen Stina

    Kommer in i ”ryktmaniska” perioder och då är det 50 tag på halsen, 50 på bogen, 150 rygg/sida/mage och 100 tag på rumpan som gäller, på varje sida. Fast vem har tid med det i längden? De ”normala” dagarna brukar det bli massage/avlusning/pälsborttagning med gummiskrapa, borstning över hela kroppen inkl visitering med rotborste, kamma man/lugg/svans, hovkratsning och borstning av ansikte med mjukare borste. Tar ca 30 min, men det är liksom ”umgängesstunden” också. Lika mycket för att varva ner mig själv och komma i ”stallet-mood” som för hästens skull.

    Svara
  23. Marie

    Vet inte vilken bloggare du syftar på men såg väldigtintressant statistik från Ninas blogg, hon lägger ju också ut videos, dels där hon borstar och gör i ordning, dels när hon rider och tränar.
    Hennes video när hon debuterar Grand prix har 2175 visningar. Videon där hon borstar har 23.228 visningar…, ganska intressant! Jag har undrat om det verkligen är någon som tittar på när andra borstar men det är det tydligen!

    Svara
    • Birgitta

      Oj!!!! Verkligen en intressant skillnad!!!

      Skulle för egen del inte drömma om att göra en ”rykt-video” men å andra sidan har Nina och jag helt olika syften med våra bloggar och helt olika läsekretsar.

      Hon tjänar ju pengar på sin blogg och har många unga läsare som älskar bilder, filmer, tips på ”overpriced” häst och ryttarutrustning som de rimligtvis inte betalar för egna pengar och för att behålla den läsekretsen måste ju inläggen se ut därefter.

      Mina läsare är nog mer i min egen ålder eller inga tonåringar i alla fall och då har man kanske andra önskemål om vad en blogg ska fokusera på?

      Svara
      • CeciliaL

        Gissar att det ar hennes glamorosa livsstil, det urflotta stallet, de dyra lyxiga kladerna, de hyperflotta hastarna etc som lockar tittare och det ser man ju mera av i ryktvideon an ridvideos dar bara ridhuset syns. Jag tror manga av hennes unga beundrare skulle vilja ha det som hon, och sitter och suktar nar de kollar pa sadana videos! 🙂

        Svara
      • Marie

        Håller helt med dig om att bloggarna har olika målgrupper! Men det var ändå förvånande siffror, jag gillar Ninas träningsinlägg men struntar i outfit och borsta-häst-videos. På din blogg läser jag nästan alla inlägg.

        Tror nog ändå att Nina skiter i att rykta och smörja och putsa ibland men utåt sätt måste hon väl visa upp något annat.

        Svara
        • Birgitta

          Ja, mycket förvånande siffror.

          Sorgligt att en film med rykt uppskattas mer än en Grand Prix-ritt men det säger som sagt en del om läsarna. Inget jag önskar min blogg….

          Svara
          • Marie

            Ja men verkligen! Måste kännas lite trist ändå, de flesta kan ju rykta en häst, men rida Grand prix är det ju betydligt färre som kan, och ändå vill folk helst se henne borsta!

            Tur det finns andra bloggar, som din, för oss som hellre läser och tittar på annat 🙂

          • Birgitta

            Gissningsvis tjänar Nina en hel del på att visa folk hur man ryktar och då hade jag också kunnat tänka mig att göra detsamma 😉 ….

            Roligt att du uppskattar min blogg i alla fall!

        • Birgitta

          Vem är Linn och Frida?

          Bitter…ha ha ha…”älskar” detta ungdomsord som oftast är väldigt långt ifrån verkligheten- så även i detta fallet 🙂 !

          Jag är inte det minsta bitter på någon, allra minst på personer som jag aldrig ens träffat!

          Svara
          • Anna

            Med tanke på att du tidigare flitigt kommenterat på både Frida Hallgrens blogg och själv nämnt Linn Olsson i dina inlägg så vet du nog mycket väl om vilka det är. Man brukar ju säga att har man inte snällt att säga, behöver man inte säga nått alls 🙂
            Tycker bara att du ofta nämner unga bloggare med en syrlig underton. Men det kanske bara är jag som uppfattar det fel.

          • Birgitta

            Tja, din egen kommentar känns inte särskilt snäll heller men det är kanske jag som missförstår.

            Blir lite rädd…lite stalkervarning *ASG* på att du har koll på kommentarer jag skrivit på andras bloggar för flera ÅR sedan?!?!

            Frida har inte bloggat på flera år och Linns blogg har jag typ läst 2-3 ggr, också för ÅR sedan.

            Sedan tycker JAG att just Frida valde att tolka allt som att man var ”bitter”- ifrågasättande är inte något ungdomar klarar så bra känns det som utifrån både hennes tidigare blogg och Ninas nu.

            Linns blogg har jag aldrig kommenterat på vad jag minns.

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>