Ny affärsidé

Att folk tar betalt för allt möjligt är ingen nyhet och nyligen såg jag ytterligare ett exempel;

en tjej erbjuder sig att för 200:- komma ut och lära dig longering ”eftersom det är bra med omväxling”.

Min spontana reflektion är att man nog inte ens bör ha en häst om man inte vet hur man gör något så grundläggande men det är jag det…..

Och om man åker runt hela Skåne för det priset lär nivån på longeringen inte vara någon högre…

21 kommentarer Skriv kommentar

  1. Trasselkvast

    Tycker det är super att folk lär ut även det grundläggande. Det finns ju massor med människor med bristande kunskaper som ändå köper häst, och har man då självinsikt nog att be om/köpa hjälp är det ju något som ska lyftas fram som bra. Däremot bör ju folk i vanlig ordning tänka sig för vem de ber om/köper hjälp från..

    Svara
    • Birgitta

      I sak har du rätt och jag skulle absolut kunna lära någon på min anläggning att longera eller för den delen tömköra för 200 spänn/ gång men om man åker ut för den lilla summan undrar jag om man lär ut något mer än att hästen ”springer runt i en lina” och DET borde alla veta hur man gör.

      Jag tycker att det är viktigt att värdera sitt eget arbete och kanske är jag fördomsfull men 200 känns som sagt inte seriöst.

      Svara
  2. CeciliaL

    Priset ar val ok, det ar ju inte nagon avancerad grej att bara lara nagon hur man ska sta, hur man ska driva pa hasten, vad den ska ha pa sig och sana dar basic grejor som ar involverade i att ’springa runt i en lina’, och det skulle val ta en halvtimme eller nat – sa blir ju som att betala 400 for en 1 timmes traning, vilket ar ett helt normalt pris har i GB for en timmes lektion. Men om jag ville ha nagot mer an sa, skulle jag ju givetvis boka en lektion med min ordinarie tranare. Finns sakert folk som inte kan (eller aldrig har provat) att longera, det ar val inget konstigt? Jag longerar valdigt sallan, tycker det ar ratt overskattat och tomkorning ar battre om man vill arbeta fran marken – och DET ar ju inte lika latt att gora, sa dar skulle man definitivt vilja ha en ordentlig lektion.

    Svara
      • CeciliaL

        Jaha, ok. Vi ar inte sa lyxiga av oss har i GB! Klippning av hast kostar ca £25 (ca 280 kr) och det tar ju betydligt mer anstraning tid och utrustning (slitage pa skar och maskin) an att lara nagon att fa sin hast att springa runt i lina. Sa darfor tankte jag att 200 pix for det var val ok.

        Svara
        • Birgitta

          Klippning av häst skulle jag (och många med mig) ta minst 500:- spänn för och så har det varit i många år.

          Min förra tränare tar 400:- för en lektion, Olof 550 hemma och 600 på annan plats och dessa är runt 45 min.

          Svara
          • CeciliaL

            Traning med de instruktorer jag anvander mig av kostar mellan £25 (+£5 for ridbanehyra) och £45 (vilket anses DYRT, och inkluderar ridbanan eftersom vi aker hem till henne). Nagra 500 spann for klippning skulle du inte fa har!!

          • Birgitta

            Alltid intressant att läsa om prissättning i Sverige vs utlandet tycker jag.

            Skulle som sagt aldrig helklippa en häst för under 500:- med tanke på hur tråkigt och jobbigt det är och ingen här skulle tycka att det är ett ”ockerpris”.

            Ibland läser jag om de som klipper billigare men då är det ofta unga, inte så erfarna tjejer som dels tycker det är lite kul, dels är mer desperata efter pengar.

            Så ”desperat” var jag också i unga år och klippte ”allt” som ingen annan vågade- idag ids jag knappt klippa min egen häst men gör det för att jag är så petig.

            Ska jag klippa andras ska de stå på anläggningen och vara snälla.

    • Birgitta

      Ha ha…trodde du att du kom med något nytt va 🙂 ?

      Det ÄR en bra affärsidé om man ids vilket jag i dagsläget inte gör annat än på hemmaplan.

      Där är ju tidsåtgången och resultatet otroligt oförutsägbart….

      Svara
  3. Anna-Kajsa

    Om man nu förutsätter att detta görs som det ska… av 200 kr är 20% moms. Det innebär att det är 160 kr kvar. Skatt och egenavgifter på det är ca 42%. Återstår ca 85 kr, men inte ens de pengarna går att jämföra med en timlön eftersom du som företagare betalar din egen semester, din egen pension, och du har ytterst sällan 100% fakturerbar tid. Tiden du lägger på t ex bokföring, att ta dig mellan olika uppdrag och att diskutera med kunderna kan du inte ta betalt för. Dessutom måste du betala sånt som marknadsföring, t ex annonsen du såg. Ingick resa också?
    Och ja, jag anser att man måste räkna enligt lagboken om det är en affärsidé – och om man annonserar sitt erbjudande.

    Svara
    • Birgitta

      Såg detta ”erbjudande” på Facebook och min personliga gissning är att det är en ung tjej som vill tjäna lite extra pengar ”svart” (inget ovanligt).

      Framgick ej vad körersättning skulle debiteras men flickan kan väl knappast (???) köra hela Skåne runt gratis?

      Svara
    • CeciliaL

      Gissar att hon tar 200 kontant rakt i fickan och har ett annat riktigt jobb att forsorja sig pa. Personligen bryr inte JAG mig om hur folk raknar – vi driver egen firma och foljer alla regler, sa jag forutsatter att andra gor detsamma och om de inte gor det sa far de sta for det, jag kan inte odsla tid pa att oroa mig over andras fakturering.

      Svara
  4. DRESSYRLIV - HÄSTAR, BARN OCH KONST

    Har inte läst kommentarerna men spontant tänker jag att det är väl hur bra som helst med någon som startar upp en egen verskamhet och tjänar pengar! Du som brukar raljera över dagens lata ungdomar… detta är väl strålande!

    Svara
    • Birgitta

      Du BORDE ha läst kommentarerna innan du svarar 🙂 !

      Inget fel i att jobba och tjäna pengar men man ska ta adekvat betalt.

      Så förresten nu att annonsören är en vuxen kvinna- ingen ungdom.

      Svara
  5. Birgitta

    Svar på min fråga om körersättning och om hon driver företag:

    Jag gör detta mkt för hästarnas skull , att man ska förstå hästarnas kroppsspråk så det inte blir missförstånd, det finns för mkt hårda tag i hästvärlden , man kan styra hästen med mkt små hjälper , detta är en hobbyverksamhet, jag har företag som massör, körersättningen blir 100kr.

    I rest my case….

    Svara
      • Birgitta

        Exakt o ännu mer oseriöst!

        Du kör lätt upp 100 spänn i bara bensin…

        Sen är jag så…ursäkta…djävla trött på det här snacket om ”hårda tag” med hästar…

        Börjar kännas som att det är mer regel än undantag och det är definitivt inte min känsla.

        Svara
  6. Anna-Kajsa

    Jag fattar inte heller ”det här är en hobbyverksamhet, jag har företag som massör”. Betyder det att det ingår moms eller inte? Det är ju inte så viktigt för den som inte har hästen i företag, men för den som har det är det rätt viktigt. Jag kan även tycka att det är bra att veta om den som hanterar min häst är försäkrad eller inte.

    Svara
    • CeciliaL

      Vilket ocksa pekar pa att det vore battre att anvanda sin vanliga tranare till detta, alternativt be en kunnig kompis om hjalp. Na, det later ju inte sa seriost, fast gissningsvis har hon forsakring som massor – kan den tacka ’hobbyverksamhet’? Troligtvis inte.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>