Favorit i repris: vad kostar hästen

pengar

Att hästar är dyra i både inköp och drift kan vi nog alla vara överens om.

Och många undviker att räkna på de månatliga utgifterna eftersom de vet att ”det är mycket” men inte riktigt vill veta säkert exakt HUR mycket för då skulle man undra om man är klok som håller på med detta 🙂 !

Lite så funkar jag; jag har liksom ingen direkt månadsbudget för hästen utan han får typ kosta det han kostar men så har jag inte heller någon mer än mig själv att ta ekonomisk hänsyn till (Henrik och jag har delad ekonomi).

MEN: OM vi skulle räkna på våra utgifter kära läsare- vad skulle vi då hamna på för en ungefärlig summa tro?

Vågar ni 🙂 ?

Så här ser det ut för min del i alla fall:

Stallhyra: 2900:–

Försäkring: 1400:–

Skoning: 1000:– (egentligen 2400:– var 6-7 vecka)

Träningar: 2200:– (4 stycken)

Tävlingar: 1200:– (2 tävlingar per månad, 2 klasser per gång)

Summa 8700:– så vi kan nog EGENTLIGEN säga runt 10 papp per månad om man även skulle räkna in årlig vaccination och tandraspning, bensin till och från tävling/ träning, lite häst och ryttarutrustning som går sönder och måste ersättas, släpskatt och försäkring, morötter för 50:– varannan vecka halva året, extra foder/ tillskott/ vitaminer osv.

Sedan KAN det ju tillkomma utgifter för tappskor, massage/ kiropraktik, någon extra träning/ clinic, sadelomstoppning, reparation av hästtransporten osv osv osv………………

Allt detta förutsatt att hästen är FRISK annars tillkommer ju andra kostnader men då har man inga tävlings och träningsutgifter i alla fall.

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Hos oss går det ju inte riktigt att separera hästkostnader från andra. Självklart hade vi inte köpt hösilage för 20 000 om året om vi inte hade haft hästar, vi hade inte haft försäkringskostnaderna, hovslagarkostnaderna eller träningskostnaderna. Men hur stor av gårdens kostnader ska gå under kategorin häst? Bilen – hur mycket av den ska räknas in? Vi har byggt stall och ridbana för rätt mycket pengar – men båda delarna är dessutom investeringar i gården som höjt gårdens värdering rejält- hur räknar man där?
    För oss är hästar en del av vår livsstil, och vi håller livsstilen på en nivå vi har råd med. Sen är det inte så intressant att räkna på ditten och datten.

    Svara
    • Birgitta

      Fast även med egen gård är det lätt att räkna ut vissa direkta hästkostnader OM MAN VILL.

      Foder, strö, träningar, tävlingar, hovslagare, försäkring för att ta några exempel.

      Svara
  2. Anna-Kajsa

    Ja, de direkta kostnaderna går ju bra att räkna ut. Min poäng var att de kanske inte är helt relevanta? De landar iaf på 70-75 tkr om året för fyra hästar – men det säger ju ingenting om vad hästarna egentligen kostar.

    Svara
    • Birgitta

      Förstår hur du menar och man behöver inte ha egen gård för att inte kunna räkna ut de EXAKTA kostnaderna för en livsstil.

      Jag hade tex inte behövt ha den rejäla dragbil jag har om jag inte hade haft häst, jag hade inte slitit lika mycket på mitt fordon om jag inte hade dragit ett släp och kört till stallet 2-3 gånger om dagen, mina bensinkostnader hade sett annorlunda ut osv.

      Men egentligen struntar jag i vad hästen kostar så länge det finns pengar kvar i plånboken när nästa lön kommer.

      Jag hade inte dragit ner på något med hästen om min uträkning i inlägget hade visat tex 13000 i utgifter.

      Men det är ändå intressant att få ett LITET hum tycker jag för precis som LenaB skriver trodde jag inte att jag la riktigt så mycket pengar på DIREKTA hästutgifter.

      Svara
  3. LenaB

    I våras fick jag ju sätta mig och räkna ut vad hästen kostat mig maj-mars och förvisso så var det då även en del veterinär -och klinikbesök (som jag inte kunde få ut ersättning för från försäkringsbolaget), men summan överraskade även mig lite då jag trodde jag hade koll: 150.000:-, och då är det bara vad det kostade att hålla hästen, inga träningar eller andra ”roliga” kostnader.

    Svara
  4. Johanna

    2700 hyra
    2000 mat och service
    800 försäkring
    933 skoning 6:e vecka
    400 träning hopp
    600 träning dressyr
    500 extra utgifter
    400 vaccination + tand + kiro/mass/laser

    8300 kr Tja, räknar nog med 5000 i fasta kostnader så det stämmer väl ganska bra. Ibland kan jag ju undra om det är värt det? Kanske borde man dela häst med någon istället…

    Svara
    • Birgitta

      Fast bara mat och hyra är nästan 5000:-? Och sedan kommer ju försäkringen.

      Så även utan minsta träning har du fasta kostnader på över 5000:-?

      Svara
      • Johanna

        Just nu är det lite mer. Men jag kan ju flytta till billigare stall och skriva ner försäkringen. Men tror ändå jag hamnar kring 5000…..kanske 4000 om man snålar in på allt utom mat skoning, vacc,tänder…typ.

        Svara
  5. Caroline och unghästen Stina

    Ganska exakt samma kostnader som du Brigitta. Tycker man ska vara ärlig mot sig själv med detta, då det alltid är ångestfyllt att göra lyckokalkyler för att sedan inse att pengarna inte räcker till. Bättre att stapla upp allt på förhand och ta ställning till om budgeten håller eller inte.

    Sedan skäller jag på min karl för att han vill ha en hobbybil som kostar lite pengar. Hmm, snacka om att kasta sten i glashus 😉

    Svara
    • Birgitta

      Det allra viktigaste tycker jag är att man, då man gör en kalkyl innan hästköp, måste vara 500 % medveten om att det ALLTID, i princip varje månad, tillkommer oförutsedda utgifter.

      Tappsko, tygel som trampas sönder, blinkers som slutar funka på släpet, en rolig clinic man vill vara med på osv. Det slår aldrig fel….

      Svara
      • LenaB

        Tror precis som du Birgitta att det är viktigt att ha lite koll, även om man tycker att det känns bäst att inte veta hur mkt pengar man lägger på hästen;-)
        Jag TRODDE verkligen att jag lade runt 7.000 i fasta kostander per månad, det visade sig vara en hel del mer, även om jag drar ifrån vet.kostnaderna från min uträkning på de här 10 månader så är det en hel del mer än i min ”kalkyl” för vad hästeriet kostar. Sen är det ju mycket som spelar in; för inte sååå länge sedan var min kalkylerade årskostnad för hästen 25.000, det tyckte icke hästfolk då var en hutlös summa. Då hade jag en kallhyra på 500, ett stall där vi hjälptes åt en hel del, men på tider som passade alla så det var inget besvär egentligen, en häst som hade en lägre försäkring (var billigare i inköp, därav den lägre försäkringen, dessutom har jag för mig att jag hade ngn form av bonus för en massa skadefria år), även om jag inte hade hästen på anläggning hade jag skrittavstånd till en sådan. Inget var direkt mkt sämre (nåja en hel del lägre standard på stallet var det förstås). Där jag bor nu tror jag inte jag kan komma ner i de kostanden på ngt sätt, och det är bara att gilla läget, men visst känns det konstigt att min hobby idag kostar så stor del av min månadslön. Är det värt det? DET tror jag däremot inte att jag ska räkna på;-)

        Svara
  6. Frida

    Hmm, väldigt svårt att räkna på vad hästen kostar exakt varje månad då kostnaderna varierar mkt när man har ”eget”. Men kan ju gissa lite….
    Stallhyra 0:- eftersom jag inte betalar hyra utan delar på kostnaderna
    Foder runt 500:- för kraften kanske? Grovfoder betalas i gång per år, bonden som vi arrenderar av tar grovfoder på arrendet och så betalar vi arbetskostnaden och material, vi är 3 som delar på kostnaden men kanske runt tusenlappen per månad?
    Spån går det nog åt 2 balar i veckan av till varje häst (har 2) 600:- kanske?
    Försäkring 600:- för gamlingen och 1200:- för nya pållen.
    Hovslagare 900:- får bägge per månad, det skos/verkas var 8nde vecka.
    Träningar 1200:- i vanliga fall. Just nu mkt mer då jag tar mkt ridhjälp, kanske 4 ggr i vecka á 300:- blir inte jättebilligt just nu men annars hade det nog varit att lämna för tillridning och det hade varit dyrare. Får se det som en investering inför framtidenn
    Utrustning har jag det mesta av men blir väl lite shopping för nöjes skull men räknar inte det som fast kostnad.
    Sen tillkommer ju så klart ev. veterinärkostnader, bensin, tävlingar så småningom ( men inte just nu), underhåll av stall osv men måste detta varierar ju kraftigt.
    Vad blir detta tillsammans tros? Tror inte att jag riktigt vill veta och jag har nog förträngt ngn kostnad som jag inte vill kännas vid haha. 4400:- blir det väl när jag väl tränar som vanligt dvs 1 g per vecka. Men då tillkommer ju tävlingar i framtiden. Underhåll och sånt är ju svårare att uppskatta och ska man lägga till det och slå ut per månad är jag säkert uppe i det dubbla men det kommer ju inte varje månad så att säga.

    Svara
  7. Lee

    Nu ska vi se…. har eg inte gjort någon kalkyl, så blir intressant:
    Stallhyra : 1320:-
    Hö: 750:-
    Kraftfoder o mineraler: ingen aning? Årets hö är så bra att det bara är lite krubbskrammel… men 200:-?
    Försäkring: 500:-
    Hoppträning varje vecka: 1000:-
    Dressyrträning varannan: 800:-
    Hovis: 650:- var 8:v dvs 325:-/ mån
    Vacc/osteopat/massage/tandis:
    400:-
    Övrigt: 500:-
    5800:-
    Har såklart inte räknat bensin o så, och att handla onödiga ”villhöver saker”

    Svara
  8. Fanny

    Jag har mina två hästar och har en månadsbudget på 5000kr för båda, började med detta efter räknat ut de faktiska kostnaderna med försäkring hovslagare vaccinationer, ja allt vad det kostar. Lägger undan 5000kr i månaden på ett eget konto där jag drar allt ifrån, började med detta för ett år sedan, och kontot står nu på 18.000kr alltså är den faktiska kostnaden mindre än 5000kr/mån
    Att tillägga är dock att mina hästar står på lösdrift och vi tävlar ej.

    Svara
  9. Elisabeth

    Jisses vilken ångest men okej:
    Stallhyra 4750kr
    Försäkring:900kr
    Skor: 425 kr (850kr var 8:e vecka)
    Tömkörning: ca 800 kr
    Hoppträning: 1400 kr
    Dressyr:600 kr
    Foder: ca 300kr

    Det blir 9175 kr!! Då har jag inte börjat tävla ännu. Ibland tar jag även ut equiterapeut.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>