Fegisar?

man

Ute på en rökpaus eller på väg att mörda någon oskyldig?!?!? 

Idag funderar jag över ett fenomen som jag undrar om det är ”typiskt svenskt” eller om det är mer allmängiltigt så att säga.

Ibland läser jag diverse varningar på FB- den om ”mystisk vit skåpbil” är väl en klassiker men ibland har ”man” också smygfotograferat någon (till 99% en man) som man uppger ”smyger omkring och uppträder misstänkt”.

I min värld görs dessa reflektioner ofta på väldigt lösa boliner, den mystiska mannen skulle enligt mig lika gärna kunna vara en fågelskådare eller vad tusan oskyldigt annars som helst.

Min undran är varför ”man” väljer att smygfota någon och kanske ställa till ett elände för personen genom att posta varningar på FB i stället för att faktiskt approacha människan och ta reda på vad som försiggår?

Jag fattar att det inte alltid är läge för detta (om man är ensam mitt i natten tex) men jag undrar hur mycket folks längtan efter lite uppmärksamhet och att leka Bror Duktig faktiskt spelar in?

Vad tror ni?

4 kommentarer Skriv kommentar

 1. CeciliaL

  Inget typiskt svenskt – folk håller på så här i GB oxå…. Suck… Get a life, liksom!

  Svara
 2. Anna-Kajsa

  Jag har ju intervjuat en psykolog om detta för en artikel för många år sedan. Det handlar om lite olika saker, men uppmärksamhet och känslan av ”Bror Duktig” är absolut två av dem. När det gäller delning på sociala medier kommer även något som man kanske kan kalla ”pyroman-effekten” in. Den som startar något sådant här kan sedan ofta luta sig tillbaka och se hur stor spridning det får. Det är samma mekanism som gör att en pyroman oftast stannar och fascinerat tittar på elden som de startat. Det kan ge en rejäl kick för en viss typ av människor att se hur stora effekter det som de åstadkommit fått.
  Det finns också de som tycker att man inte bör sky några medel för att skydda oskyldiga barn/djur/whatever, och struntar i om de hänger ut oskyldiga. De stackars gästarbetarna i Gävle (var det väl )för några år sedan som var sysslolösa på kvällarna och därför åkte runt och tittade på vackra hästar som betade i hagar runtomkring drabbades ju hårt av detta. Undrar om de inte till och med hade en vit skåpbil – bilen som blivit en ikon i den här typen av varningar.

  Svara
 3. Madeleine

  Det förekommer en hel del smygfotografering i min kommun.
  Det är oftast invandrare eller något mörkare än genomsnittssvensken som hängs ut som mystisk, och stryker omkring.
  För inte så länge sedan var ett äldre afghanskt par iklädda traditonella kläder (inte slöja) på promenad på stranden.
  Dom fick bli ett ”varnande” exempel på hur förfärligt det kommer att bli i vår kommun!

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>