Dagens (middags)fråga

Ett som vanligt lite halvprovocerande inlägg från bloggkollegan Silverbjälken på Facebook fick mig att fundera på det här med matlagning.

Och dagens fråga blir: hur ofta brukar ni laga middag? Varje dag, någon gång i veckan, väldigt sällan, aldrig?

Jag svarar för egen del ”väldigt sällan” och med det menas inte ens en gång i veckan i snitt.

Och OM jag lagar något så blir det väldigt lättlagat, något som går snabbt och utan trettioelva ingredienser.

Jag hade absolut inte haft något emot om Henrik älskade att stå vid puttrande grytor och fräsande stekpannor men han är precis som jag ointresserad av matlagning och det är inget vi prioriterar i våra liv.

Tack och lov har vi råd att ”slippa” laga mat- när jag var mer aktiv i köket berodde det till stor del på min dåvarande ekonomi= det blev helt enkelt mycket billigare att göra storkok och dylikt än att äta ute.

img_1218

Gårdagens middag- fisk!

9 kommentarer Skriv kommentar

 1. Hille

  Ungefär varannan dag skulle jag gissa. I övrigt blir det rester/matlådor och ibland tar vi typ gröt eller smörgås till kvällsmat/middag, då vi alla äter lagad mat även till lunch. Jag gillar ju att laga mat, men ibland tryter inspirationen och då blir det ett nödvändigt måste, då brukar även vi unna oss köpemat, gärna ex ett par omgångar med 3 små rätter från thai, det gillar barnen att få plocka precis vad de vill ha. När vädret tillåter kör vi lyxpicknick, köper pizza/ burgare och äter på stranden eller annat mysigt ställe i samband med att hundar ska rastas och ibland även i samband med ex en strandritt, uppskattat av hela familjen.

  Svara
 2. LenaB

  Lagar middag i stort sett varje dag, på helgerna både lunch och middag. Och nej, inte heller jag gillar egentligen att stå vid spisen men det är liksom ett nödvändigt ont… Har för det mesta med lunchlåda till jobbet så gör alltid så det blir iaf en portion över till det. Visst händer det att vi går ut och äter eller köper hem ngt, men det blir faktiskt inte särskilt ofta.

  Svara
 3. CeciliaL

  I stort sett varje dag, men utan recept och en massa puttrande grytor – mest enkla ångade grönsaker eller sallader, med någon kötträtt (ofta från tidigare storkok) eller stir-fry. Ibland omelett eller äggröra med grönsaker till, fast äter ofta ägg till frukost. Gör lunchlåda till mig själv de flesta dagar (vanligen sallad eller bara grönsaker och en bytta houmous, eller soppa) och till Lussan 3 dagar i veckan (de andra 2 dagarna får hon skollunch, som kostar £2, men jag ogillar att den alltid inkluderar sliskig efterrätt). Går ut och äter middag kanske en gång i veckan. Köper i stort sett aldrig färdigmat från snabbköp (dyrt och inte gott) eller hämtmat (dyrt och finns bara onyttiga alternativ här ute på landet, typ fish & chips eller flottig kinamat). L får fiskpinnar eller korv eller Ikea-köttbullar då och då men det ser jag som barnmat och serverar inte det till oss

  Svara
 4. Anna-Kajsa

  Med ”middag” antar jag att du menar mat på kvällen? Eller menar du om vi lagar mat över huvud taget? På vardagarna är det lunchen som är huvudmål för oss. Maken äter den alltid ute, jag jobbar ju hemma en del dagar, och då händer det att jag lagar lunch. Jobbar jag i stan går jag ut och äter lunch, och det händer rätt ofta att jag åker iväg och äter lunch även när jag jobbar hemifrån. Jag har en trevlig lunchrestaurang 10 min bort, trevlig personal, fint läge och supergod mat.
  På vardagskvällarna rider vi ju och sköter hästar, så det som lagas då är oftast enkelt, gröt eller yoghurt är inte ovanligt. På helgerna lagar vi mat om vi är hemma. Komplexitetsgraden varierar, men vi drar oss inte för att göra något lite mer ambitiöst då och då.

  Svara
 5. JohannaB

  Jag gillar inte att laga mat men gillar utemat ännu sämre 😉 så jag lagar middag 6 gånger i veckan. Äter sedan såklart middagen som matlåda till lunch med. En dag i veckan brukar det alltid gå att lösa med vad som finns att äta 😉 Typ mackor 😀

  Svara
 6. DRESSYRLIV

  Middag lagas varje dag! Två gånger per dag dessutom, många gånger 🙂 Små barn i hemmet som vi vill ska få näringsriktig och hemlagad god mat som vi dessutom vet både hur den är tillagad och vad den består av 🙂

  Svara
 7. Frida

  Erkänner att jag är dålig på det. När jag lagar så lagar jag mkt så att det räcker några dagar, har inget emot att äta samma sak flera dagar i rad. Tyvärr blir det också en del köpt mat, både dyrt och inte så nyttigt. Men jag har blivit bättre, förr levde jag på Cola och pasta med bacon och ostsås. Kunde strunta i flera måltider och dricka Cola istället. Nu äter jag i alla fall lagad mat varje dag, frukost och sparar Cola och godis till helgen. Samt minst 3 frukter varje dag. Har en bra lunchrestaurang på jobbet med husmanskost och ordentlig salladsbuffe så äter rätt ofta där. Märker jätteskillnad på energin nu när jag äter bra. Mkt beror att jag jobbar kontorstider nu, med frukostrast, lunch och eftermiddagsfika så blir automatiskt att man äter ordentligt. Innan jobbade jag oregelbundna tider och hoppade in med kort varsel så planeringen var noll, var liksom inte lönt. Ofta åt jag ngt i bilen på väg till nästa jobb. Inte optimalt….

  Svara
  • Birgitta

   Känner igen en del- när jag väl lagar mat blir det mega-kok som jag kan ha i hur många dagar som helst.

   Jag är väldigt ”o-kräsen” och tycker att det mesta är gott- älskade tex skolmaten som det var så populärt att klaga på.

   Nu bor jag granne med en restaurang som serverar väldigt god husmanskost så det blir en del besök där, annars kan jag mycket väl köpa så kallade portionsrätter och tycka att de smakar helt ok.

   Kan också äta mig mätt på onyttigheter som chips/ godis även om det inte händer lika ofta som i ungdomen då det var väldigt vanligt.

   Svara
 8. Rackemarie

  Inte sedan barnen blivit vuxna. Färdiggrillad kyckling och sallad i påse duger bra.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>