Fråga från en läsare om hönät

En läsare undrar följande:

Jag är lite nyfiken på vilka erfarenheter du och dina bloggläsare av har finmaskigt hönät?
Är det bra att hästen kan sysselsätta sig under längre tid, eller är det en
onaturlig ätställning och kan hästen bli frustrerad/stressad?

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Birgitta

    Själv har jag bara mångårig erfarenhet av vanliga hönät, hade det till flera hästar på ridskolan utan problem.

    Ett bra sätt för att förhindra att stråfodret dras runt och blir smutsigt i ffa små boxar.

    Svara
  2. Sandra

    Min häst stod och ryckte och slet för att få ut hösilaget, nät var ingen bra lösning för den hästen. Jag märkte också omgående att min häst faktiskt blev stelare/spänd i den sida som hon oftast vred halsen åt när hon slet ut hösilaget.
    Men å andra sidan fanns det andra hästar i stallet som pillade ut hösilaget försiktigt utan att slita så där fingerade det nog fint.

    Svara
  3. Frida

    Vi hade det i hagen tidigare. Resterande mål fick dem på marken eller i boxen. Vi hängde ut näten på morgonen eller förmiddagen. Upplevde inte att hästarna blev stressade men våra fick å andra sidan inte allt foder i dessa utan bara i hagen för att det skulle räcka längre över dagen då vi har svårt att få till lunchfodring. Kan tänka mig att om man använder dem som bantningsmetod till en väldigt matglad häst så kan det bli stressande och frustrerat till slut.
    Vi slutade med näten då vi inte hittade ngt bra upphängningssätt i hagen och det var fruktansvärt drygt att packa näten. Nu har vi en stor foderring med 12 ätplatser istället som vi fyller ordentligt. Efter hand som de märker att maten inte tar slut så äter dem inte konstant utan går dit och äter när de känner för det under dagen.

    Svara
    • Birgitta

      Jag tror det viktigaste är att hästen har rejält med mat- har sett det så tydligt på mina kontra andras hästar vars ägare hållit igen på maten.

      Mina hästar har tex aldrig ätit annat än pyttelite halm även om den varit jättefin för de har alltid varit mätta på ensilage/ hö.

      Har sett skräckexempel på hästar som ätit ”gödselhalm”, havre med råttskit och dylikt bara för att de har varit så fruktansvärt hungriga. Litet sidospår….

      Svara
  4. LenaB

    Har använt finmaskigt hönät till en häst, som hade väldigt lätt att bli för rund om magen samtidigt som hon hade problem med kolik och därför behövde äta många mål men lite i varje… Löste det genom att hon fick fler mål med mindre hömängd i varje samt finmaskigt nät i boxen upptill de andra ”små-målen”. Fungerade bra och jag tyckte aldrig att hon var frustrerad över hönätet eller att det var några andra problem.

    Svara
  5. SofiaM

    Vi har hönät till tre ridskolehästar. Två av dom här finmaskigt och dom blir inte frustrerade eller stressade. Den ena av dessa två blir däremot stressad och irriterad om hon inte har något hö att äta på. Drar i krubban med tänderna och sparkar i väggen. Så för att skona henne från att ev skada sig själv får hon hönätet.
    Den tredje hästen hade inte ätit ur ett finmaskigt hönät för det tar för lång tid att dra ur stråna. Han är för bekväm för det Vanligt hönät går bra. Det han får på golvet drar han runt och när det blir trampat på är det inte ätbart tycker han.

    Visst blir en del hästar stressade och då sliter i hönätet, eller att dom inte hittar rätt teknik. Då ska dom givetvis inte ha ett finmaskigt hönät.
    Rätt teknik är att dom ska pilla ut stråna med läpparna och sedan försiktigt dra stråna ur nätet med tänderna. De hästar som sliter en tuss hö ur handen på en kommer troligtvis inte fungera bra med ett finmaskigt nät.

    Svara
    • Birgitta

      Vad glad jag blir av att läsa när man verkligen tar individuell hänsyn till hästarna och inte bara ”drar alla över en kam”.

      Svara
      • SofiaM

        Det är A och O hos oss. Hästarna är mina arbetskamrater och om dom ska kunna göra ett bra jobb så är det viktigt att se dom som individer med olika behov.

        Jag hade aldrig kunnat jobba i ett stall där man drar alla över en kam.

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>