Dagens (Lucia)fråga

Idag är det ju den 13 december och Lucia vilket får mig att ställa frågan hur viktig denna tradition är för er?

Det har ju varit hur mycket skriverier som helst om hur en Lucia ”får” och inte bör se ut, att en del känner att Lucia-tågen är ”hotade” (”rör inte mitt Luciatåg”) och jag vet inte allt….

Den bistra sanningen tycks snarare vara att en del helt har tappat intresset för denna tradition: läser att man på många ställen har fått ställa in korandet av Lucior i tonårsvarianten för att ungdomar helt enkelt inte vill anmäla sig- de har annat i livet som lockar mer.

Någon skrev att pensionärer satt och blev ledsna om tågen uteblev men frågan är vem mer som skulle sakna Lucia och hennes följe?

På någon av mina arbetsplatser har dagisbarn kommit och lussat men ärligt talat kunde jag inte bry mig mindre om jag aldrig mer fick se ett Luciatåg i hela mitt liv- det har absolut inget värde för just mig.

Hur känner ni?

Är det många som av olika anledningar vill hålla kvar denna tradition eller håller Lucia på att spela ut sin roll? Vad tror ni?

5 kommentarer Skriv kommentar

 1. G

  Vi såg nog vårt sista igår, mysigt men nä kvittar. Vi har andra jultraditioner med barnen, egenskapade som fallit sig naturligt för oss 🙂

  Svara
 2. CeciliaL

  Absolut hyperviktigt for mig som utlandssvensk, och debatterna om Lucia har inte natt oss utan har ar Luciatagen klassiska och mycket uppskattade. Man blir nog mer och mer fast vid traditionerna nar man bor utomlands (jag har bott i England sen jag var 15). Det ar absolut en av hojdpunkterna pa aret for mig och jag aker alltid till Svenska Kyrkan i London med min syster, mamma och dotter.

  Svara
  • Hille

   Cecilia: min syster är med och lussar i svenska kyrkan i London så då är det bl a henne du ser och hör!

   Jag är inte så traditionsenlig men just lucia tycker jag väldigt mycket om. Åren utan barn efter skolan har jag t o m haft funderingar på att åka till kyrkan (extremt ovanligt för att vara jag) för att få se ett tåg.

   Svara
   • CeciliaL

    Ah, ar hon !! Vi var dar i lordags kl 17, det var uuuuuurfint! Jatteduktig solist ocksa, och koren var mycket battre an den varit senaste aren, och solisten klarade O Helga Natt galant (har aven varit litet si och sa med solisten ibland, men den har karln kunde sjunga!). Saaa fint, vi fallde en tar, patriotiska utlandssvenskar som vi ar allihop! 😀 😀

    Svara
    • CeciliaL

     Kanske ska lagga till att det ar just den lilla kyrkan Ulrika Eleonora pa Harcourt St som vi var pa, det finns aven Luciatag pa andra stallen i London!

     Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>