Hjälmbyte?

Idag undrar jag enligt vilka kriterier ni byter hjälm?

Är det när den gamla börjar se sliten ut, när ni hittar en snyggare modell eller när ni ramlar av?

Just vad gäller det sistnämnda undrar jag hur noga ni är: kasserar ni en hjälm ni har ramlat av med?

Hur länge har ni i snitt en hjälm?

Själv måste jag bekänna att jag inte byter hjälm speciellt ofta och de gånger jag har gjort det har nog varit när jag har ”sprungit på” en hjälm på extrapris.

Nuvarande hjälm kommer från Gekås och har väl kostat typ 300 spänn eller nåt, jag gillade utseendet och att den går att reglera storleken på lite grann genom ett spänne i nacken.

Att betala flera tusen för en hjälm bara för att den är snyggare än långt billigare diton finns inte i min värld…jag tycker att alla hjälmar klär mig lika illa ha ha.

Minns hur jag en gång sa bland ett gäng hästmänniskor: ”vem f..n köper en hjälm för 5000” varpå en tjej pep: ”jag”. Inte var hon speciellt rädd om den heller men så är det kanske när mamma och pappa betalar?

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. LenaB

    Byter när jag tycker det behövs, dvs när den är sliten eller helt enkelt inte känns fräsch längre. Jag har oftast haft två hjälmar, en vardags och en till tävling (och ibland träning).
    Jag har inte köpt några jättedyra hjälmar hittills, under 1000 kr iaf.
    Har hört att det nu ska krävas att hjälmen har en viss märkning för att få ha den vid tävling, så det får väl bli ett nytt hjälmköp så småningom
    Det var så länge sedan jag ramlade av (peppar, peppar…) att jag faktiskt inte minns hur jag gjort med hjälmen vid de tillfällena.

    Svara
  2. Anna

    Jag skulle slänga hjälmen direkt om jag hade ramlat av och slagit i huvudet. Min förra hjälm hade jag tappat några gånger och så hade den ramlat ned från en hylla rakt i betongen så jag tog det som en bra ursäkt att byta ut den då jag även tyckte att den var otroligt ful. Hjälmen jag har nu hittade jag på 75% rea (betalade runt 500) och jag tycker att den är klädsam för att vara en hjälm. Skulle även byta om hjälmen började kännas sunkig (vem vill stoppa huvudet i något som luktar gammal hockeytrunk liksom) men det har hittills aldrig varit något problem.

    Svara
  3. Trasselkvast

    Skulle aldrig köpa en hjälm för 5000 kr – alla mina är köpta på rea och den lättviktshjälm jag har nu är både skön och snygg (och hemmablingad till tusen, mvh 8-åring). Byter hjälm när den känns sunkig eller när jag ramlat av.

    Svara
  4. Cristel

    Jag byter om jag tappar min i golvet, eller om jag ramlar av. Är helt hysterisk med det:). Alltså köper jag inga dyra hjälmar, eller ens sunkiga. De senaste åren har jag bytt minst en gång om året… Nu hoppas jag få behålla min guldiga hjälm 🙂

    Svara
  5. S

    Har hört att hjälmar har ett ”bäst före-datum”, typ 4 år eller nåt, och efter det ska man byta. Om man inte ramlat av i den och slagit i huvudet förstås. Själv har jag ett litet och smalt huvud så nästan alla hjälmar ser ut som stora svampar, inte fint. Och nu med de nya VG1-godkända hjälmarna blir det ännu värre, de är dessutom större. Så nu kanske det blir lättare att köpa hjälm eftersom alla kommer vara lika fula på. Så av den anledningen också vill jag helst betala så lite som möjligt men den måste sitta bra på huvudet, dvs inte åka runt eller ner i ögonen. Tillägger också att jag aldrig skulle betala 5000 för en hjälm, tycker över 1000 är för dyrt. Gillar lättviktshjälmar som man kan reglera bak så man kan ha något under hjälmen om det är så kallt att det behövs.

    Svara
  6. M

    Byter ut hjälmen om jag trillat av rejält/kraschat i hinder med huvudet före. Använder dock mina hjälmar oftast i flertalet år och har betalat runt 5000kr för en ny hjälm. Har nu min gamla tävlingshjälm till vardags/träning och en nyare vid tävling.

    Svara
  7. Titti

    Jag är nog inne på min tredje hjälm på tre-fyra år! Bytt ut någon när jag trillat av och fått pengar på försäkring. Bytt för att jag tröttnat på modellen! Brukar önska mig ny hjälm till jul eller när jag fyller år, eller stövlar;)!! Runt 3000 tycker jag att min sambos smärtgräns går vid;)!

    Svara
  8. Manda Stillnert

    Köpt en ny nu efter 3 år med min lamicell hjälm som börjar ge sig, dock aldrig ramlat av med den men iaf de var dags för en ny 🙂 Betalar sällan över 500-600 kronor för en hjälm men den jag köpte nu kostade 300 på rea 😉

    Svara
  9. JenniferDressage.se

    Byter om jag ramlat av och slagit i huvudet! Eller som med min senaste hjälm där hakbandet lossnade :O Annars har jag faktiskt bara bytt efter islag och aldrig p g a att jag velat köpa ny ”bara för att” eller så.

    Svara
  10. Rackemarie

    Har bytt vid avtrillning på huvudet, men senast bytte jag mest för att dottern behövde en hjälm och min ekonomi är bättre än hennes så jag köpte en begagnad ( från en bekant jag litar på) för 500kr. En Uvex. Jag vill ha ställbar hjälm och så lätt och luftig som möjligt. Fasar för att behöva köpa en ful VG 1- hjälm så småningom. Antar att det är de enda som kommer att finnas på marknaden. Betalar definitivt inte flera tusen för en hjälm!

    Svara
  11. CeciliaL

    Jag koper ny hjalm nar det behovs. Typ. Na, men om jag slog i huvudet skulle jag gora det, annars byter jag val mest nar den blir sunkig eller jag tycker den kanns ’for gammal’ (ingen specifik definition av det! ett antal ar…?) eller nar – som hant nyligen – reglerna andras. Tyvarr kopte jag min dyraste hjalm nagonsin (£175), en Uvex jag lange dromt om att ha istallet for min obekvama jockey skull och min fula obekvama Troxel, nagon manad innan de nya reglerna kom – hade jag vetat att nya regler var pa intag hade jag givetvis aldrig kopt den. Sa nu har jag den flotta hjalmen till vardags, den gamla Troxel-hjalmen som reserv ute i foderkammaren och forsoker bestamma mig vilken ny (ful, klumpig) hjalm jag maste kopa for att sta ut att ha pa den i timtal under tavling… suck… Forstar inte heller hur vissa hjalmar kan kosta 5000 och vissa 300 – ar de billiga verkligen sakra? ar de dyra verkligen battre eller sakrare? Man undrar…

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>