Speciella annonser del 618: förmänskligande

Är det bara jag som reagerar på nedan formulering i en hundannons:

”….. Jag kan tänka mig att en äldre ägare, bosatt på lantligt ställe och som tillämpar mjuka metoder samt inte styr så mycket….. Han behöver någon som respekterar hans integritet och vill inte bli tillsagd vad han ska göra, då han föredrar lösa ramar. Detta innebär naturligtvis inte att han inte kan bli tillsagd, men generellt gäller ett lösare förhållningssätt för att han ska må bra. Han blir nedstämd om han känner att han bara gör fel då han är en känslig hund så han behöver mycket positiv förstärkning.”

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. ÅsaT

    Jösses…. den hunden skulle jag aldrig ens fundera över att ringa på… Bits han? Eller är han kuvad sedan länge? Ägarna är kanske rädda för honom…

    Svara
  2. Anna

    Jag tycker att man ser många annonser om omplaceringar där hundarna verkar ha väldigt särskilda behov – hur hittar de alla dessa människor med god ekonomi men utan heltidsjobb som bor på landet men utan några andra djur och som aldrig träffar vare sig andra hundar eller barn eller lämnar huset ens en halvtimme utan att ta med sig hunden?

    Nu är jag inte en hundmänniska men det låter jobbigt att ha ett husdjur som kontrollerar hela ens tillvaro på det sättet…

    Svara
    • Birgitta

      Jag är med i en Facebooksida för hundar med epilepsi (min förra hund hade EP) och förvånansvärt många lever så; dvs de lämnar inte sin hund knappt för att åka och handla (av rädsla för EP-anfall).

      Jag gissar att många är förtidspensionärer, pensionärer eller långtidssjukskrivna?

      Hade själv aldrig orkat leva så…

      Svara
  3. CeciliaL

    Tycker denna typ av annonser är irriterande till max, skulle ALDRIG svara på en sådan. Och man ser ju ofta liknande för hästar… Jag bara stöööönar inombords när jag ser dem. Ägarna låter ju som om de har absolut nollkoll!

    Svara
  4. Trasselkvast

    Jag tycker det var alldeles utmärkt skrivet och en bra beskrivning av en hund som verkar lite vek och inte tar attityd och tillsägelser som man kanske är van vid utan funkar bättre med positiv förstärkning. Lååångt bättre att beskriva hundens personlighet redan i annonsen så man slipper få tusen svar att sortera bort. Plus att har man tidigare haft en sån här hund och vet vad det innebär så känner man igen sig. Visst är det förmänskligande, men se det som liknelser snarare än idioti. Annonsen är snarare skriven utifrån ANDRA människors idoti och okunskap.

    Svara
  5. anonym

    Just den annonsen kanske inte var det allra, allra ”värsta” exemplet även om där fanns en del att begrunda – i väldigt många annonser kan man (ibland mellan raderna, ibland svart på vitt) läsa om hundar som ”måste få ströva fritt på landet” (kan inte gå i koppel eller ens vistas ibland folk eller andra hundar), ”måste komma till pensionär/hemmavarande person” (biter sönder hela bostaden om den lämnas ensam och/ eller skäller nonstop så ägaren hotas av vräkning), ”inga barn, katter eller andra hundar i hemmet” (biter/ är aggressiv mot djur och barn), ”är osäker på främmande personer” eller ”är vaktig av sig” (biter/ aggressiv mot folk).

    Jag gillar inte att generalisera, men faktum är att väldigt många hundar som finns ute på annons har PROBLEM – som säkerligen inte är medfödda, utan uppkomna – men likväl annonseras de ut under diverse ”omskrivningar”. Jag tror att många av dessa hundar är i praktiken så svåra att det är högst olämpligt med omplacering, jag menar att det finns väldigt få lämpliga hem/ personer (dvs nya ägare) åt dessa hundar; istället riskerar man att hundstackaren blir vandringspokal i åravis… Det är så sorgligt, men också ett faktum: det går oerhört snabbt och är ”lätt” att ”fördärva” ett djur, t.ex en hund, men att reparera den skadan… DET tar tid!

    Likaså en annan tanke: hur många av dessa annonser som jag beskrev ovan, handlar inte om hundar som har någon kamphundsras i sig?!?! Ofta avslöjar fotot på hunden ifråga att den är korsning med exvis amstaff, bullterrier, eller liknande. Raser som i sig kan vara jättetrevliga men inte är något man ska korsa hejvilt och sen tro att man ska ha som soffhund och helt utan fostran/ träning/ motion!

    Svara
    • Birgitta

      Jag håller helt med dig!

      Hur en hund ”är” handlar sååå mycket om ägaren.

      Utan att gå in på detaljer kan jag tex berätta att jag själv ägt sammanlagt 5 hundar; en schäfer (tik), 2 greyhounds (hanhundar) och 2 whippets (tikar).

      Samtliga hundar har varit minst 1 oftast runt 2 år när de anskaffades, de var således VUXNA men ändå har samtliga mycket snabbt blivit kopior av varandra; snälla, lydiga, lätthanterade.

      Jag är övertygad om att det inte bara beror på slumpen….

      Svara
  6. anonym

    …skickade för tidigt: aggressiv mot barn), ”är vaksam och vaktig av sig” (aggressiv mot folk). Exemplen kan göras många. Tyvärr är det också något genomgående i denna typ av annonser: väldigt många av hundarna har enligt fotona i annonserna kamphundsras i sig, det är diverse korsningar med (väldigt ofta förekommande) amstaff, bullterrier osv, hundraser som i sig kan vara jättetrevliga men som i regel kräver mer än gemene labrador liksom; de kräver arbete, träning och motion.

    Det trista är att många av alla dessa blocket-hundar aldrig fick rätt chans från början, och nu när de väl utvecklat olater och problem – ja vem vill ha dem nu?! Sorgligt och tråkigt.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>