Obefogad broddrädsla?

Läste ett inlägg på nätet nyligen som verkligen förespråkade broddar även i hagen och om man har hästar ihop och detta fick mig att fundera.

Jag har många gånger genom åren uppfattat att det finns en inte obetydlig rädsla för just ovan; dvs att ha hästar broddade i hagen, framför allt om de går med andra men även ensamma.

Här i Skåne vet vi knappt vad broddar är höll jag på att säga: på de över 20 år jag stod uppstallad på ridskolan i Malmö kan jag knappt räkna till en handfull gånger som jag vet att folk broddade sina hästar.

Givetvis berodde det mycket på vädret; vi kan ju inte riktigt mäta oss med Norrland vad gäller snömängd, dagar med isgator osv och dessutom hade vi både på ridskolan och har på nuvarande anläggning ett bra ridhus att fördriva allt för eländiga vinterdagar i.

Men hästarna rör sig ju inte vid ridning allena utan tillbringar långt fler timmar i hagen och jag vet INGEN, varken på ridskolan som sagt eller där jag står uppstallad nu som har sin häst broddad i hagen.

Tvärtom gör man så de enstaka gånger man HAR broddat att man omedelbart efter avslutad ritt skruvar ur broddarna.

Jag har ju i många år promotat de permanentbroddar jag själv använt till minst 3 olika hästar och jag tycker att de är utmärkta för oss här i Skåne.

De är så pass låga att det inte sliter på benen att gå med dom dygnet runt (polisrytteriets hästar i Malmö har sina ÅRET RUNT) men de ”tar” ändå så pass att hästarna går säkrare på halt underlag.

Priset (100:– per skoning för 2 broddar per sko runt om) är ju inte heller något att förfasas över tycker jag.

Men som sagt; hos oss förekommer broddning inte och anledningen jag hört är enkom SKADERISKEN varför jag idag skulle vilja höra era åsikter i frågan!

Eftersom jag själv har använt permanentbroddar i säkert 10 år, om inte mer utan så mycket som en skråma på mina hästar (inte heller på de som de har delat hage med) vill ju jag påstå att det finns en överdriven rädsla för broddskador men ÄR det så?

Givetvis fattar jag att man kan ha världens otur osv men så där generellt: vad är era erfarenheter?

Känner ni till många broddskador eller är fläkskadorna fler?

För det känns ju liiiite som att välja mellan pest eller kolera, det kan jag väl hålla med om men jag undrar ändå inte om okunskapen kring broddar, i alla fall i Skåne, gör att användingen ser ut som den gör?

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Använder permanentbroddar, fungerar utmärkt. Jag hävdar att en fläkskada är långt värre än vad broddar kan orsaka. Har boots i hagen.

    Svara
  2. LenaB

    Innan jag flyttade till Skåne hade jag alltid broddar och snösulor, det var liksom standard på vintern. Tror inte att permanentbroddar fanns då, eller iaf inget som mina hovslagare erbjöd eller förespråkade. Vid ridning och ifall hästen gick ensam i hage hade jag alltid broddar runt om, om han delade hage så hade jag för det mesta bara fram.

    Har faktiskt inte skott med permanentbrodd här, men är det halt/snö så skruvar jag i de kortaste broddarna, har då även i hagen så att hästen inte ska fläka sig. Sulor har jag haft vid några tillfällen.

    Jag har inga problem med att skruva i och ur broddarna om det behövs, det är inget som jag ens funderar över. Men i stort sett alla jag pratat med här verkar tycka att det är jättejobbigt;-) de väljer helt enkelt att inte rida ut alls så länge det inte är ”sommarväglag”.

    Under mina över 30 år som hästägare har jag aldrig haft ngn skada på hästarna som orsakats av broddarna. Peppar, peppar…

    Svara
  3. S

    Vill också mena att en fläkskada är värre än en broddskada. Hos oss HAR man broddar från oktober till april ungefär, det finns inget alternativ om man vill ha hästen ute i hage/kunna rida. Vi är så vana vid broddar att det inte är konstigt/jobbigt/svårt att brodda i och ur efter behov. Bara man har riktiga grejer!

    Svara
  4. Johanna

    Broddar skruvas i vid behov och även i hagen. Där behövs de ju mest. Ett broddtramp på alla år. Vill inte ha fläkskador eller en häst som trippar runt och spänner sig på halt underlag. Men så kommer jag från Dalarna och är uppväxt med broddar Övriga i stallet gör lite olika men oftast inte broddar på trots att det skulle behövas.

    Svara
  5. Katja

    Fläkskada är betydligt värre än en sparkskada med brodd. Givetvis vill man inte ha något men får man välja så. Minns en i stallet som ”hade” hört om att en häst fått benet avsparkat på grund av brodd…hahahahh! säger jag, knappast broddens fel utan snarare att sparken var hård. Små broddar kan inte åstadkomma benbrott. Tyvärr är okunskapen stor när det gäller broddar i Skåne.

    Svara
  6. M.n

    Jag änvänder de lägsta isbroddarna vid minsta risk för halka dygnet runt. Tycker det är större och farligare risk med föäkskader.
    Men jag är nog ensam om det i ett stall på 30-40 hästar i Skåne.

    Svara
  7. Sandra

    Har broddat dygnet runt vid is/snö etc.
    Fyra brodd i varje sko, beroende på hagkompisarna har vi för bakskorna antingen haft isbrodd, blindbrodd eller inget. Alltid haft brodd på framskorna under vintern.

    Svara
  8. Anonym

    Hur vanliga är fläkskador? Någon som varit med om det? (det har givetvis inte jag, och här använder folk broddar vid hoppning, speciellt på gräs, då snö och is inte är ett problem – antar att det är samma i Skåne).

    Svara
  9. Lella

    Innan jag flyttade till Sverige (från Finland) började vi brodda efter väder. I mitt hemland i öst läggs oftast broddarna i skorna innan de slås på och så sitter de i fram tills sista isfläcken försvunnit på vägarna. Jag själv brukade börja brodda i oktober och sluta i april/maj, beroende på väder. Broddarna gjorde även att hästarna halkade mindre i lerigt hal terräng. Har aldrig träffat på en häst med svår sparkskada pga broddar, eller sparkskada från broddar över huvud taget. Då har jag hållit på med hästar hela livet och haft egen, foder och sköthästar i nästan 20 år innan flytten hit. Nu har vi broddförbud i lösdriften jag har hästarna och det verkar även fungera helt ok då mina i dagsläget är oskodda.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>