Fina(?) saker

Tiderna ändras och vi med dom och för ett tag sedan deltog jag en IRL-diskussion kring det här med gåvor/ doppresenter och allt möjligt annat ”man” fått och som då det köptes kostade ganska mycket pengar men som man ibland som mottagare inte alls uppskattar eller liksom ”vågar” använda av rädsla att det ska gå sönder.

Har själv varit ganska förskonad från både dyrbara kaffeserviser i 98 delar, silverskedar, kristallglas och annat men vet att det finns sådant liggande i bekantskapskretsen- många gånger till ingen som helst nytta.

I bästa fall hamnar allt i något köksskåp eller i källaren men tänk så synd att det inte kommer till användning!

Enligt min erfarenhet är det oftast äldre personer som dyyyyrt köper detta porslin/ bestick i tron att det ska uppskattas medan yngre generationer inte alls har samma smak eller vill använda tex silverskedar som kräver lite puts för att hålla sig fina.

Jag vet att vissa inte ”vågar” sälja den tex aldrig använda servisen så länge givaren är i livet och om man då inte heller vill använda den så får den ju bli liggande till ingen nytta.

Väldigt synd och tänk så mycket sådant som bara ligger och tar plats helt i onödan.

Är detta något ni känner igen och har ni rent av dylika ting hemma?

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. LenaB

    Sedan minst 10 år tillbaka så använder jag ”finporslinet” som jag fått i present vid student mm till vardags, jag hade säkert inte valt det porslinet själv idag men nu kommer det iaf till användning. Vi har ganska usla förvaringsutrymmen i vårt hus så med jämna mellanrum går jag igenom och rensar ut, vi har inte plats för att förvara hyllvärmare antingen det rör sig om kristallglas eller klädesplagg som aldrig används.

    Svara
  2. CeciliaL

    Anvander allt, har inget till fint. Har inte fina middagar, sa fingrejor skulle aldrig anvandas. Om jag hade silverporslin skulle de dock ligga i ladan, och jag vet att mamma har manga antika glas som hon sa smaningom kommer vilja att jag tar… Suck… Precis som LenaB har jag mycket begransat med forvaringsutrymme.

    For flera ar sedan, nar jag slutade som forskare och alltsa inte langre behovde ha overall och gummistovlar manga arbetsdagar (var beteendevetenskapsforskare pa veterinarhogskolan, sa mycket ute i djurstallar) bestamde jag mig for att inte langre spara ”finklader” till ”Sunday best” utan njuta av att ha pa mig mina snygga klader narhelst jag ville. Visst, jag har ocksa ofta bara jeans & troja, men kan lika garna ha klanning eller skraddade byxor och oftast klackar (inte nagra jattehoga, men har ingen lust att sjappa runt i gympadojjor) pa jobbet. OK, jag har val nagon enstaka festklanning och finskor som jag inte far mycket anvandning for, men annars anvander jag det mesta i min garderob, vilket jag inte gjorde forut. Jag unnar mig aven att ha hyfsat snygga ridklader och skor/stovlar, trots att jag oftast rider ensam i skogen dar ingen ser mig. Men att fa ha ett par perfekt skurna ridbyxor av bra kvalitet – tja, varfor skulle jag inte fa ha det?! (jag vet att det finns bra byxor for 300 spann pa Ullared! Men jag kan mycket val unna mig Pikeur till fullt pris ocksa). Mycket bekvamare an nagra gamla mjukisbyxor och gummistovlar, tycker jag (det ar forstas mera kanslan an utseendet jag ar ute efter, men skadar ju inte att ha farger och modeller man tycker om, snarare an knall-lila&gronrutigt, typ).

    Svara
    • Birgitta

      Jag har fortfarande svårt att använda ”finare” kläder till vardags vilket egentligen är väldigt dumt.

      Jobbar ju ensam på natten så där är det bekväma kläder som gäller.

      Köper aldrig kläder som är fula bara för att de är billiga 🙂 , Ullared/Gekås är bra på det sättet- deras ridkläder är både snygga och billiga.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>