Onsdag- utsläpp eller inte

Idag skulle det enligt väderleksprognosen vräka ner en massa regn och storma rejält så jag trodde faktiskt inte att vi skulle kunna (läs: vilja) släppa ut hästarna.

Men eftersom det inte blåste speciellt hårt OCH slutade regna direkt på morgonen så blev det utsläpp som vanligt.

Jag tycker att mina stallägare är otroligt vettiga- de VILL alltid försöka få ut hästarna och letar liksom inte anledningar att låta bli (har sett detta på andra ställen) men vid rejäla stormar är jag glad att de avstår.

Har märkt att JAG nog blir mer ”stressad” om inte hästarna kommer ut- alla står alltid mycket lugnt i sina boxar hela dagen så numera har jag också lagt ner min egen stress.

Hästarna dör uppenbarligen inte av att stå inne några dagar utspritt på året 🙂 och jag är väldigt tacksam över att de inte, som jag hör och läser om vissa hästar i andra stall, blir helt stressade och oroliga om de inte får komma ut som de är vana.

Hade vi haft någon form av skydd i våra hagar och dessutom fodrat där hade jag troligen inte varit lika motsträvig till att släppa ut i rejäl blåst och många timmars spöregn men när man ser ihopkurade djur som står på en och samma fläck i timmar och bara försöker undkomma nederbörd och vindar, tja då tycker jag faktiskt att dom har det bättre i boxen.

Som vi har diskuterat på bloggen många gånger tycker jag att det ibland går lite hysteri i det här med

a) hästar ute i alla väder

b) hästar ute så många timmar som möjligt- helst dygnet runt i princip och man tävlar nästan med varandra på nätet om vem som uppfyller ovan bäst och fördömer helt de som inte gör på samma vis.

Själv tycker jag som med det mesta som har med hästar att göra att det kan finnas flera rätt och fel och att mycket beror på en massa faktorer som häst, användningsområde och uppstallningsform för att nämna några.

Nog om detta evighetsämne.

Vicke och Leon fick i alla fall förutom sin hagvistelse motionera lösa i ridhuset, inte samtidigt dock 🙂 , och det fick räcka för Vickes del eftersom det var hans vilodag.

Vårbild från i måndags!

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Frida

    Så klart ska hästarna vara ute så mkt som möjligt men det kan också gå till överdrift. Är det stormvarning så får våra vara inne, likaså när hovslagaren kommer, är det ihållande regn eller blåst så kommer de in lite tidigare osv. Jag anser inte att de far illa av att vara inne ibland. Tycker också att det finns en poäng att de vänjer sig vid att de ibland får vara inne då det finns tillfällen som de måste, t ex vid skador eller om man åker på meeting. Då är det bra om de är vana vid att vara inne ibland. Men som sagt så ska de vara ute så mkt man har möjlighet till, det finns ju mkt vinster med det som välmående hästar, mindre kolikrisk osv.

    Svara
    • Birgitta

      Håller helt med dig!

      Jag skulle själv må dåligt och bli superstressad om min häst inte kunde stå inne en dag/ fler timmar än han är van vid utan att stressa.

      Svara
  2. Rackemarie

    Jag håller helt med. De tre primadonnorna ( tre halvhysteriska ston, varav ett är mitt) och lille prinsen ( äldre russvalack som är sällskapsherre till en styck hysterika) var mycket nöjda att de fick gå lite tidigare idag. Deras kamrater, som jag inte ansvarar för insläpp för, var väldigt avundsjuka.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>