Hästuppfödning- en förlustaffär?

Vet inte hur många läsare jag har som har fött upp en eller flera hästar de senaste åren?

Det jag skulle vilja diskutera och veta är hur LÖNSAMHETEN har sett ut för er- är det generellt en myt eller sanning att hästuppfödning är en förlustaffär?

Pratade om detta med en person som de senaste 10 åren fött upp nästan lika många hästar och hen hävdar att det ÄR en förlust- man föder inte upp hästar för att tjäna pengar utan för att det är ”roligt”.

Det roliga kan ju tyvärr förtas av allt möjligt så som skador, sjukdomar och svårigheter att få det framavlade djuret sålt men det är detta som anges som skäl för att man fortsätter- inte att man tror att man ska tjäna några pengar.

Någon vet jag också avlar för sin egen skull så att säga; dvs man planerar att behålla avkomman för egen del.

Pratar man med hunduppfödare så hävdar de med en dåres envishet att det är en förlust att föda upp doggys- även de där det är vanligt med 6-8 valpar per kull.

Jag har liiiite svårt att tro på detta då renrasiga hundar kan kosta uppemot 15.000:– och man ju i bästa fall bara har dom i 8-10 veckor men det är så det sägs.

Hästar har man ju oftast i minst 1 år och ibland 3-4 så enligt mina amatörkalkyler BORDE man förlora på att föda upp en vanlig ”hobbyhäst” för runt 100.000- i alla fall om man behåller den tills den är runt 3 år och man bekostar en inridning och kanske lite annan träning utförd av någon annan?

Säga vad man vill men jag kan absolut förstå att det är roligt med häst-bebisar- jag har i alla fall roat mig omåttligt med de föl som har fötts på vår anläggning.

Ovan en bild på bebis-Vicke 🙂 !

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonym

    Om man räknar in allt så ska man ju ta med stoets kostna för mat, logi och allt som kommer med en häst. Utöver det är det ju alla avgifter för betäckning, veterinär och resor i samband med det. När fölet väl kommer så kostar det i sig inte så mycket första halvåret men därefter är det ju som en vanlig häst. Så ca 75000kr bara för att få fölet och sedan måste det ju öka i värde med minst sin egen kostnad/år tills man ev väljer att sälja. Har man uppfödning på lösdrift så blir det förstås billigare. Nä uppfödning lönar sig bara den gången man får en riktigt stjärna men kul är det iaf.

    Svara
  2. LenaB

    Vi har bara fött upp ett föl och det tjänade vi verkligen inga pengar på, dessutom fick det tas bort när det var runt ett halvår då det skadade sig på ett staket…
    Kan tänka mig att man i vissa fall kan tjäna lite på hästuppfödning; om man har hemma på egen lösdrift, får fina föl som kanske går att sälja på elitfölsauktionen mm, eller om det är en unghäst som visar framfötterna i tidig ålder vilket gör att priset blir högre. En helt vanlig hobbyridhäst på 3-4 år har nog inte genererat ngt klirr i kassan precis. Har du dessutom sto/föl uppstallat så borde det bara vara kostnader i det oändliga – precis som det är att hålla häst i allmänhet…
    Vad det gäller hundvalpar har jag ingen aning men, vi föder upp raskatter i liten skala och i de fall vi fått fler än 2 kattungar så har det genererat en liten vinst, är det 1 har vi gått minus och vid 2 i princip +/-0. Kattungar säljer man ju inte förrän de är minst 12 veckor så det är ju en månad längre än man har hundvalparna hos tiken – dvs ytterligare en månad med diverse kostnader. Så att man inte skulle tjäna en krona på att föda upp en hel valpkull låter lite konstigt, men det kanske stämmer. Sedan är ju frågan vad man ska räkna in i ”kostnader”? Ska jag räkna inköp av avelsdjur ( i mitt fall mina katter), bortfall av inkomst i de fall man måste vara ledig, bensinpengar om man måste åka hem på tex luncher mm (jag hade en kattunge som inte diade utan fick ”nappas” i 7 veckor, den tjänade vi inga pengar på;-).

    Svara
  3. Trasselkvast

    Att man inte tjänar pengar på att förda upp valpar är ren bullshit (och sägs gissningsvis av såna som inte deklarerar allt sas för att tona ner förtjänsten). Tom när jag var liten och vi födde upp taxar tjänade vi på varje kull, även den det bara var tre i, och då kostade en valp bara 5 000 kr. Visst är det dyrare nu, men inte i paritet med att en valp kostar 15 000 kr nu.

    Två valpar = 30 000 kr, med hanhund, mat, registrering och eventuella kringkostnader (som inte borde vara några då man ju uppenbarligen redan har ett hundsäkrat hem) kommer du upp i 5 000 kr max – det är en liten nätt förtjänst på bara en valp. Är det blandras blir ju vinsten högre då kostnaderna är lägre, men de verkar säljas för nästan samma priser.

    Svara
    • Birgitta

      Du sätter helt ord på mina tankar.

      Det är väl bara i det fallet man tar oavlönad semester från ett bra betalt jobb som det INTE blir vinst med säg 4 valpar a 15000:- pix.

      Hade för övrigt en greyhound som hade 10 kullsyskon – ovanligt ja men 6-7 stycken kan det mycket väl bli.

      Svara
      • Bodil C

        För att inte tala om när hunduppfödare har både mamman och pappan… Har en kollega som köpt en Labradoodle (egentligen blandras alltså) och de kostar 25.000. Uppfödaren hade 17 valpar samtidigt (2 tikar), det ger en intäkt på 425.000 efter de 8 veckor som valparna stannar. Har mkt svårt att tro att man inte tjänar pengar på det!

        Svara
        • Anna

          25000? Varför är de så otroligt dyra?

          Skulle inte vilja köpa en hund av någon som har 17 valpar hemma samtidigt – hur skall de hinna socialisera alla dessa? Och skulle aldrig betala 25000 för en hund, hur fin den än var.

          Svara
          • Bodil

            Tillgång o efterfrågan… Väldigt stor efterfrågan och väldigt liten tillgång! 🙂

  4. Anna Ozén

    Jag har räknat ut att säljer jag mina föl för 65 000:- + moms får jag en slant över. Sedan behöver jag öka priset första åren med 30 000 kr/ år och som inriden 3 åring behöver hästen kosta minst 170 000 + moms om den ska vara utbildad för sin ålder.

    Svara
    • Birgitta

      Tack för din mycket intressanta kommentar.

      Du har ju varit i branschen ett tag så jag tvivlar inte på dina beräkningar.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>