Ensam eller med sällskap

Dagens diskussion:

Brukar ni rida ut ensamma eller med sällskap? Är detta ett medvetet val eller har ni inget val?

Jag rider oftast ensam vilket framför allt beror på att det oftast inte är någon annan i stallet när jag är där.

Jag rider nästan alltid efter hagintag och då är de flesta fortfarande i skolan/ på jobbet medan jag vill hinna rida och ha några timmar på mig att vila INNAN jobbet (jag jobbar ju natt).

Annars är det roligare att rida med sällskap tycker jag- under förutsättning att man rider med någon som har en vettig häst.

Jag är inte intresserad av ”flängridning” eller att vara sällskap åt busig/ bockande/ stressad/ jättelat/ tittig häst utan vill kunna rida i ett sandat tempo och avslappnat.

14 kommentarer Skriv kommentar

  1. G

    Lika ofta själv som med sällskap, oftast senare på kvällen för att hinna träffa familjen innan. Rider nästan alltid med stallkompisen och vi har samma uppfattning om tempo men ibland har jag ridit med folk som hela tiden ändrar mellan skritt, trav o galopp och det är skitstörigt. Välj en gångart och stick with it. Min häst blir helt frustrerad av velande (o jag med)

    Svara
  2. Cristel

    Jag rider lika gärna ensam som i sällskap. Det är ibland lättare att rida själv, min häst blir lätt taggad och jag märker att många ryttare blir stressade och nervösa av det. Jag vet ju att inget händer, hon taktar och kan hoppa till litegrann, men de andra vet ju inte det.
    När vi har sällskap har vi alltid bestämt innan att den som vill ta det lugnast bestämmer tempo.

    Svara
    • Birgitta

      Ja jag skulle nog kunna bli lite stressad av det- även med snälle Vicke och på den tiden jag ägde Kreon hade jag dött av skräck 🙂 !

      Han var sååå beroende av en snäll häst som sällskap och motsatsen hade kunnat få honom riktigt obehaglig.

      Smart att låta den som vill ta det lugnast bestämma!

      Svara
  3. S

    Rider lika gärna själv som med sällskap. Sällskap är kul förstås men det är mysigt att vara själv i skogen med min häst också. Är så glad att jag har en häst som går fram (nästan) överallt och som det går att rida ut på utan sällskap.

    Svara
  4. Anna

    Jag tycker att det är skönast att rida ut ensam (rider inte ut på en häst som inte är stabil nog att klara att ridas ut ensam, är för feg haha) men med en god vän på en snäll häst kan det vara kul med sällskap också. Men inte med någon vem som helst ”bara för att”. När jag var yngre tyckte jag det var roligare med sällskap men då var det ju mer ”styr ponnyn

    En medryttarhäst jag hade var väldigt stabil ute så en tjej ville att jag skulle hänga med henne som stöd när hon red ut på sin unghäst. Klart man ställer upp, och tjejen var jättetrevlig, men kan inte påstå att ridturerna var särskilt vare sig roliga eller avkopplande eftersom de mest gick ut på att vänta på att hennes häst skulle gå upp ur diket som den backat ned i/rida fram och tillbaka förbi några får tio gånger om/vara bromskloss på hemvägen så hennes häst inte skenade tillbaks till stallet, allt detta medan jag i mitt huvud gjorde planer för hur jag skulle göra om (när) hon blev avkastad och hennes häst skenade iväg över åkrarna…

    Svara
    • Birgitta

      Det där lät inte kul.

      Med Vicke skulle jag inte ställa upp som moraliskt stöd faktiskt- han är för känslig själv.

      Andra hästar jag ägt hade absolut kunnat vara jättebra stöd men frågan är vad jag själv hade fått ut av sådana ritter….

      Men visst; någon gång hade man kunnat ställa upp för att hjälpa till.

      Svara
  5. Titti

    Jag trivs bäst att rida ut själv men ibland kan sällskap vara trevligt i alla fall om man bara ska skritta! Rider jag tillsammans med någon som är rädd rättar jag mig efter det efter bästa förmåga. Jag hade för många år sedan en häst som var lite hispig i sig själv och som stirrade upp alla andras hästar då red jag ut själv. Själv bekommer det mig inte om sällskapets häst ”bråkig” då jag nog tycker att jag oftast har koll på min egen ändå!

    Svara
    • Birgitta

      Så är det har jag märkt; en del hästar lyckas få ”alla” andra lika hispiga som den själv är och en del hästar har en fantastiskt lugnande inverkan på de stirriga.

      Min häst Heron tillhörde den sistnämnda kategorin och det var väldigt tacksamt och uppskattat.

      Svara
  6. Angelica Axelsson

    Jag rider alltid ut själv, mest för att jag är den enda som rider ut (eller ens rider alls i perioder). Det hade såklart varit trevligt med sällskap och mer motivation ibland. Rider man ut själv behöver man dock inte anpassa sig, utan kan göra övergångar och skolor lite som man vill längs vägarna.

    Svara
  7. Birgitta

    Min förra häst Kreon gick som ett urverk i sällskap med snäll häst. Fanns ett äldre sto på anläggningen som jag red ut med så ofta tillfälle gavs- det var perfekt.

    Ensam var han oftast inte klok och kunde stanna och vägra att gå ”tusen” gånger per ritt. Konstigt nog gick han perfekt från första steget mellan sina vansinnesstopp. En tur som med en normal häst tog 1 timme tog 1,5 med honom. Gud så jobbigt det var…..

    Svara
  8. Anonym

    Rider till 90 procent ensam, bara blivit så helt enkelt då jag sista åren inte haft någon att rida ut med då vi mest haft unghästar hemma. Men visst händer de att jag hänger på ibland när grannen & Pappas fru ska ut och rida, oftast håller vi oss till skritt och trav då vilket alla vart överens om.

    Svara
  9. Manda Stillnert - En blogg om Vardag/Häst/Foto

    Rider oftast själv faktiskt helt enkelt blivit så då vi mest haft unghästar senaste åren som både vart oinridna och sen delvis vart inridna men inte vart aktuellt att rida med i skogen 😉
    Men ibland hänger jag på när grannen & pappas fru ska ut och rida,båda har unghästar men stabila sådana oftast håller vi oss till skritt och trav.
    Min är lite hispig av sig både ensam & i sällskap med andra så hon är inget moraliskt stöd direkt haha ..

    Svara
  10. Minstral

    Rider ut själv då jag inte har någon att rida ut med. Tyvärr. Diego är som en ridskolehäst, absolut lugnast om han får gå med näsan i någons rumpa. Våra uteritter själv är inte kul, han kastar sig och har sig för det mesta, därför blir det bara en uteritt i veckan. Han kastar ju sig även i ridhus, men där har man mer koll. Nu när det börjar bli varmare skippar jag dock snart ridhuset helt och rider på min gräsbana.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>