Om vilodagar

Sitter och läser en diskussion om vilodagar på nätet och blir både förundrad och lite full i skratt åt flera kommentarer i stil med: ”ett par dagars vila per vecka, för att musklerna skall kunna få tid för återhämtning /uppbyggnad.”

Det handlar alltså om hobbyhästar- inte djur som går världscupen och för mig blir det komiskt med ovan argument för om hästen behöver mer än en vilodag i veckan så måste jag fråga mig hur/ hur länge man egentligen rider?

Att man inte hinner/ vill/ har lust att rida då och då köper jag absolut- man kanske har annat i sitt liv som man vill prioritera men att ”skylla på” hästens behov av återhämtning tycker jag som sagt blir komiskt om vi talar om en fullt frisk hobbyhäst.

Jag är ju tvärtom av åsikten av de flesta av oss skulle kunna rida våra hästar långt MER- inte mindre och att vi inte gör det beror på en massa faktorer men låt oss vara ärliga med det och inte prata om våra djur som om de vore elitidrottare 🙂 .

Hur gör ni med vilodagar? Planerar ni dom? Hur många brukar det bli i veckan?

Jag ger Vicke en vilodag var 7-10:e dag ungefär, lite beroende på hur hårt han tränat, årstid, väder, eget behov av att få mer ledig tid någon dag osv.

Är som nämnts övertygad om att han hade kunnat motioneras 365 dagar om året men givetvis med olika intensitet.

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. G

    Ca 2 vilodagar per vecka men då går ju min en del långa o tuffare pass ute + går i stor hage mellan 6-21.

    Svara
  2. M

    Cirka en dag i veckan, men om de hoppat så longerar/rids ut dagen efter och då kan det bli att det rids 7-10 dagar i rad utan en direkt vilodag.
    Yngre hästar vilar givetvis minst 2 dagar i veckan. Är även noga att planera in återhämtningsveckor

    Svara
  3. Rackemarie

    En fast vilodag i veckan då det är min långa jobbdag. Är då för trött för att göra något mer än höpåsar, matburkar och lite omvårdnad. Mina snälla stallägare till och med mockar åt mig den dagen 😉 Tror att det ibland kan vara motiverat att ge lite längre vilor på 2-3 dagar för att läka ihop eventuellt små skavanker, men då ska det vara långa dagar i hage och kanske lite promenerande på det. Att stå still mår ingen häst bra av.

    Svara
  4. JenniferDressage.se

    Min 22-åring mår helt klart bäst när hon går så ofta som möjligt, men med variation både i arbete/intensitet och underlag såklart. Hennes vilodagar består nästan alltid av promenader så att hon får röra på sig även de dagarna och gärna på hårt underlag. Ibland får hon vila (med promenader) några dagar i sträck för lite extra återhämtning. Unga hästar behöver såklart mer vila (där har jag sett vissa som rider uppemot 5-6 dagar i veckan på en 3-4-åring och dessutom inga jättekorta pass). Annars håller jag med dig om att många skulle kunna rida sina hästar mer. 🙂

    Svara
  5. M.n

    Min häst vilar oftast en dag per vecka, ibland två. Det som styr vilan är mitt arbetsschema.
    Men jag tror han uppskattar vilan och blir mer arbetsmotiverad de andra dagarna.
    Tror dock att variation på motionen och underlag är viktigare för en hästs hållbarhet

    Svara
  6. Manda Stillnert

    Min går oftast varannan dag eller ibland två dagar på raken och så vila en dag men två vilodagar i veckan har hon och de behöver hon pga av ålder. Hon måste få skrota i hagen lite också annars orkar hon inte. Man får anpassa sig efter individen helt enkelt. När hon var yngre gick hon 7 dagar i veckan.

    Svara
  7. Ingela

    Någon form av ridtur tror jag min häst (6 år) pallar varje dag. Oavsett ansträngning dagen innan. Tränar 1-2 ordentliga pass dressyr/ vecka (ordentliga =tränare som hjälper mig) och så kanske ett dressyrförsök till på egen hand. Sedan uteritt, samt kanske longering (över bommar ett pass). Att hästen får en (ibland två) ”vilodag” istället för en uteritt beror mest på att jag behöver en dag med tid till annat.. alltså inte hinner rida. Hästen går ute i stor hage varje dag oavsett.

    Svara
  8. Minstral

    Tror det är olika från häst till häst, min gamling mår bäst av att gå varannan dag, blir ofta lite mer då jag är mer träningssugen. Ridning max 3 dagar per vecka med hänsyn till hans rygg, tömkörning resterande. Övrig tid utevistelse i stor hage med liten buskompis.
    Nu har jag 3 helger på raken med tävlingar och kommer bli lite intensivare för honom, iofs är träningshelgerna mycket tuffare men tävlingar gör honom mentalt trött.
    Diego har ju ett svagt bakknä och en taskig kroppsbyggnad med extremt svår rygg så det är hela tiden en avvägning mellan att träna tillräckligt mycket för att hålla honom fit och lagom lite för att inte påfresta hans svaga punkter.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>