Grekiska hundar?

Ibland undrar jag vad det är med människor?

Såg nyligen att det finns en Facebooksida som heter ”Adoptera en grekisk gatuhund” och som namnet säger så är tanken att man ska ta hit en hund ”från det hårda livet på gatan i Grekland”.

Sedan tidigare släpas det hit hundar från tex Irland och Rumänien och jag måste fråga mig; finns det inte tillräckligt med hundar att ta hand om i Sverige?

Av bla Blocket att döma behöver man inte gå över ån efter vatten men tydligen räcker det inte för vissa utan de måste importera allsköns blandraser med ibland både tveksamt temperament och kända eller okända sjukdomar.

Suck säger jag….

16 kommentarer Skriv kommentar

 1. Marie Nordström

  Håller verkligen med dig! Finns massor av fina hundar som av en eller annan anledning inte kan vara kvar hos sin ägare. Fina familjehundar som tas bort då ägaren gått bort och ingen annan kan ta hand om dem.

  Svara
 2. Bodil Celander

  Håller inte med dig! Jag kan absolut tänka mig en omplacering men kan inte tänka mig något annat än vinthund. Vill du ha vinthund är det ytterst sällsynt att det finns omplaceringar, blocket har nu tex bara Italienare (valpar) till salu. Kan därför tänka mig att adoptera via hundar utan hem, de hundarna kommer från Irland (som har ett enormt problem med övergivna vinthundar).

  Svara
  • Birgitta

   Tja, när vi sökte vinthund (whippet) hade jag rätt så hårda krav:
   -vuxen
   -rumsren
   -ska kunna lämnas ensam
   -ska gå att ha lös
   -ej brindlad

   Trots detta hittade vi världens lämpligaste hund på mindre än en månad- fullt frisk, veterinärbesiktigad och från seriös uppfödare.

   Dock ej via Blocket utan Facebook.

   Svara
 3. Anna

  Jag donerar pengar till organisationer som hjälper gatuhundar på plats i stället – och arbetar för djurskyddet i till exempel Grekland så mängden gatuhundar skall minska. Vissa av adoptionsförmedlarna tror jag är lite skumma om jag skall vara ärlig – de försöker kanske tjäna sig en hacka på att sälja halvvilda hundar med alla möjliga inälvsparasiter…

  Svara
 4. Frida

  Min syster har en hund från Rumänien. Det är väldigt trevlig och lättsam hund. Hon köpte den via en seriös organisation, den var veterinärkollad, steriliserad osv. De adopterar inte bort de hundar som inte har bra temperament eller som de inte tror skulle funka i ett hem. Mer lättsam och enkel hund får man leta efter. Hon verkligen njuter av att ha ett hem. De flesta av dessa hundar är inte omplaceringshundar utan hundar som dumpats eller hittats på gatan. Detta händer inte så ofta i Sverige även om det så klart finns illa skötta hundar här med men inte på det sättet. Om man gör det via rätt kanaler (dvs inte typ åker i väg och hämtar en utan kunskap och rätta veterinärkontroller osv) så ser jag inget fel i det faktiskt.

  Svara
 5. Ingela

  Suck. Det är knepigt det där … med att rädda alla djur…
  (Har du sett klippet med (”slakt”) hästen med den brutna kotan där det skulle samlas in pengar för operation.
  Var finns tanken om vad som egentligen kan bli drägligt liv för ett djur. Häst eller hund…

  Svara
  • Birgitta

   Jodå; har läst om den stackars hästen…

   Och visst är det svårt…

   Å ena sidan får väl folk lägga pengar på vad de vill – å andra sidan kan ”godheten” visa sig ha oönskade effekter.

   En del hundar som kommit till Sverige har ju tex burit på flera olika smittsamma sjukdomar och de har också visat sig svårare att hantera än vad man som köpare trodde.

   Detta kan så klart även hända med svenskfödda djur men jag har svårt att se det positiva i att importera hit djur.

   Och hundar (för att ta detta djurslag som exempel) som far illa finns ”överallt” så att välja just tex Grekland känns också märkligt för mig.

   Svara
   • Ingela

    Jag tycker man kan koncentrera sig på att hjälpa/ta hand om de djur som finns i Sverige. Så för mig är det en stor Suck över blåögdheten att släpa hit djur med okänd bakgrund, okänd mentalitet och okänt skukdomsbagage.

    Svara
    • Birgitta

     Ja, jag tycker ju som nämnts som du även om folk så klart får göra som de vill.

     Tyvärr är det ju inte heller någon garanti att man behåller den hund man ”adopterat”/ köpt under hela dess liv och jag tror att det kan vara svårare att omplacera/ sälja en sådan hund än en hund född i Sverige.

     Svara
 6. Eva

  Jag är mest rädd för eventuella sjukdomar som kan komma i bagaget men där är väl alla smuggelhundar också en stor risk…

  Svara
 7. Bodil Celander

  ska man uppmana till något så är det väl att inte hålla på med blandrasavel? Finns massor av hundar som man kan köpa, man behöver inte para för att få en blandrashund…

  Svara
  • Katja

   Varför ska man inte uppmuntra till det? finns många trevliga blandrashundar, däremot ska det vara seriöst och inte resultat av människors oaktsamhet. Gatuhundar kommer knappast från någon avelstanke, utan är ett resultat av att djuren lämnas vid för våg. Är det något man inte bör uppmuntra är väl rasavel ”gone wrong” mops, fransk bulldog, osv

   Svara
   • Bodil

    Vidhåller att det är helt onödigt, det finns mängder av blandraser som behöver hem!

    Svara
 8. Charlotte

  Jag har en fantastiskt trevlig hund från Irland. Han är adopterad via ”Hundar utan hem” som är en mycket seriös organisation. Irland har, precis såsom någon annan skrev, ett gigantiskt problem med övergivna hundar och hästar. Irland är fritt från både rabies och andra konstiga sjukdomar.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>