Dagens reflektion

Om jag läser ett inlägg till som lyder ”min häst är halt- vad tror ni att det kan vara” (utan i princip någon ytterligare information)  kommer jag att explodera.

Finns ett forum på nätet där sådant förekommer relativt frekvent och det enda mer chockerande än att folk ställer dylika frågor är att ANDRA SVARAR?!?!?!?

Och svaren är ibland så korkade och/ eller så långa (rena romanerna) att man undrar hur det är ställt.

Moderator borde enligt mig skoningslöst plocka bort alla inlägg med dylika frågor då det absolut inte gagnar något eller någon och så skulle standardsvaret bara vara ”kontakta veterinär”.

10 kommentarer Skriv kommentar

 1. Frida

  Håller med! Förstår inte hur folk kan uttala så säkert utan mer info. Hade det varit så enkelt så hade vi inte behövt veterinärer. Och varför är folk så motvilliga att använda en veterinär när hästen är halt eller sjuk? Är det att det kostar kanske? Många verkar dessutom väldigt skeptiska till veterinärer och visst finns det dåliga veterinärer men det är ändå veterinärerna som har mest kunskap, inte ”vem som helst på nätet”.

  Svara
  • Birgitta

   Jag måste tyvärr tro att oviljan att anlita veterinär FRÄMST handlar om kostnaden.

   En del hästägare verkar leva så på marginalen att en utgift på en eller flera tusenlappar helt kraschar deras ekonomi.

   Som andra skäl tror jag att väntetiden till veterinär stressar och man vill ha ett svar direkt samt att en del hästar är så svårlastade alternativt att man saknar bil och/ eller släp att en resa till veterinären ter sig som ett jätteprojekt.

   Svara
   • Frida

    Jag är tyvärr benägen att hålla med. Jag har full förståelse för att det kan bli tufft med stora oväntade veterinärutgifter men att välja nätet framför veterinär är inte ett alternativ i min värld.
    Ännu värre är alla dessa som tvärsäkert råder till att vända sig till ngn suspekt alternativbehandlare eller använda ngt skumt tillskott.
    Förfasas också lite över hur många som verkar vända sig till kiropraktor/equiterapeut/napraprat osv INNAN man vänder sig till veterinär. Många ställer ju frågor om beteendeproblem både från marken och i ridningen och då är den klassiska meningen ”hästen är kollad av equiterapeut (eller annan valfri behandlare utan veterinärutbildning) så den har inte ont” I min värld kan du inte friskförklara en häst för att en equiterapeut har tittat på den. Dessa typer av behandlare kan absolut vara bra men som komplement till veterinären. Misstänker man att hästen har ont är veterinär första instans att vända sig till men uppenbart är det många som tänker annorlunda….

    Svara
    • Birgitta

     EXAKT!!!!

     Har sett det flera gånger- man tar FÖRST ut en equiterapeut av något slag och denne hittar ”något” och behandlar.

     X veckor senare är hästen fortfarande ofräsch och man måste ÄNDÅ anlita veterinär.

     Man trodde när man valde equiterapeuten att man skulle spara pengar eftersom denne är billigare men det enda man har gjort är att förlänga tiden tills hästen är frisk av veterinärbehandling.

     Som sagt ett ganska vanligt beteende….

     Svara
 2. Marlene Engström

  Vet du, jag har lämnat de där forumen. Orkade inte ha dessa korkade grupper på FB…

  Svara
  • S

   Hej Marlene! Känner igen ditt namn och måste fråga. Kan vi möjligen ha jobbat ihop på ett ridläger utanför Uppsala för ca hundra år sedan? 🙂

   Svara
 3. S

  Om du menar hästforum på fb så har jag gjort det till ett ”en gång i veckan-nöje” att kika in där och förundras. Fascineras över de som frågar och över vissa som svarar på precis alla frågor! Hur hinner/orkar man det och hur kan man vara så säker på allt…. fascinerande som sagt! 🙂

  Svara
  • Birgitta

   Fascinerande hur inlägg på dessa FB-forum lätt kan få 100 svar?!?!

   Och visst; det finns vissa som svarar på ”allt”- fattar varken att de orkar, vill eller har tid.

   Finns en tjej/ kvinna på Buke som gjort så i nästan 20 år.

   Hennes svar är ofta romaner och hon har teorier och fakta kring precis allt.

   Med tanke på att hon både har egna djur och jobb fattar jag som sagt inte engagemanget….

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>