Bete vs stall

Silverbjälke är en kontroversiell internetpersonlighet som vissa älskar att hata och andra gillar mycket.

Själv tycker jag både bu och bä om hens olika texter- en del håller jag inte alls med om medan andra är så ”spot on” att de hade kunnat vara skrivna av mig.

Här ett sådant exempel:

”I aug – sep märks tydligt vilka elever som fick för sig att deras hästar skulle ha semester bara för att de själva skulle resa…

Om man i 11 månader är nitisk kring hagtider, intag, foderburkarna, höpåsarnas vikt, träning, regntäcken, innetäcken, flugtäcken, luvor……. tja typ manisk allt kring hästen

Att ändra precis allt i ett vanedjurs vardag från en dag till en annan är inte alltid ett smart drag.

Vad får en att tro den kommer anpassa sig utefter när flygbolaget har bra pris på resor ?

Den kommer säkert anpassa sig till sommarbetet ganska bra inom någon vecka men räkna inte med att allt fungerar som du vill två veckor efter betet. Och ta inte för givet att alla hästar älskar bete bara för att du vill ha semester.”

Jag har genom åren gjort många dylika reflektioner och skakat förundrat på huvudet mer än en gång.

Det kan tex handla om hästen som hårdbantats med en strikt diet 11 månader för att därefter tillåtas glufsa i sig obegränsat med gräs eller om det djur som hela vintern stått med 3 täcken för att vid första solstråle den svala våren ställas helt avklädd i snålblåsten i liten grusruta utan mat (för att kunna hålla värmen).

På tal om oplanerat bete var nog det värsta exemplet den hästägare som samma dag som hästen skulle köras till ett sådant passade på att avmaska den?!?!

Tror säkert att detta var mycket uppskattat av betesägaren….

Nej, ibland tycks all tidigare överdrivna petighet och minutiösa (läs: många gånger obefogade) skötsel av hästen kunna bytas ut till dess raka motsats?!?!

Själv skulle jag vid egna utlandsresor gärna släppa Vicke i en stor hage med massa gräs eftersom han ändå ska vila men jag VÅGAR helt enkelt inte göra sådana stora förändringar för dels så kort tid och dels då jag själv inte finns tillgänglig för att hålla koll. Dessutom skulle jag behöva flytta honom från anläggningen för att få tillgång till ovan och bara det är ju förenat med en omställning som kan utgöra en potentiell risk.

Och jo…de flesta hästar både överlever och klarar allt möjligt som vi människor utsätter dom för alldeles utmärkt men har man som jag tex haft en häst med den fruktansvärda och lömska sjukdomen fång- tja…det sätter absolut sina spår kan jag säga om man inte redan varit nojjig sedan tidigare.

Vad säger ni om Silverbjälkes text- är hen ”ute och reser” eller finns det både korn och nävar av sanning?

7 kommentarer Skriv kommentar

 1. LenaB

  Instämmer och känner igen det här.
  Tidigare har jag alltid haft förmånen att ha betet inpå ”husknuten”, dvs vi har bara behövt öppna en grind för att hästarna ska komma ut i en större gräshage. Då har vi succesivt kunnat vänja in dem och de har gått på hemmaplan med sina vanliga kompisar – inga omställningar alltså. Ibland har jag låtit hästen ha ”semester” ett par veckor men oftast har jag fortsatt att rida och träna som vanligt med den enda skillnaden att hästen gått ute på gräs, och när vädret tillåtit det varit ute även på natten.

  Några få gånger har jag kört iväg mina hästar på bete men tyvärr har jag inga bra erfarenheter av detta. Ett par gånger blev vädret katastrof; endast några få plusgrader, halv storm och ihållande regn (då hade man ju velat ha hästen hemma), en gång berodde det på bristande tillsyn (som noga utlovats), hästar på ett angränsande bete tog sig in till våra, folk tog sig in i hagen och tjuvred hästarna, och det var skräp och glas inslängt i hagen – naturligtvis fick hästen avbryta sin ”semester”…

  Svara
  • Birgitta

   Men herregud vilken otur!

   De få gånger jag haft hästar på bete har det i alla fall varit superlyckat- skönt för kontrollfreaken.

   Rida olovandes på beteshästar?!?! Alltså jag hade dött av ilska….

   Svara
 2. Rackemarie

  Har haft alla varianter. Sämst har jag tyckt om att köra hästen till bete utan stall. Där vi står nu finns alla varianter. Min nuvarande häst har inte gått i beteshagar sedan hon var unghäst och det ändrar jag inte på. Dock har hon tillgång till två större gräshagar att växla mellan dagtid.

  Svara
 3. Manda Stillnert

  Våra går ute delvis och vissa nätter är de inne så de får vila i lugn och ro. De tränar och tävlar precis som vanligt på sommaren fast de äter gräs 🙂 Visst kan de få någon vecka semester om vi själva ska iväg men nej inte annars!

  Svara
 4. Frida

  Att ha hästar på bete dygnet runt är inget jag gör numera. Förr var det standard fast vi red som vanligt (eller mer) men sedan många år är det stora sommarhagen på dagen och in på natten som gäller. Jag vill kunna rida, träna och tävla på sommaren (vila får de göra i januari om de ska ha vila) och då vill jag inte ha dem ute dygnet runt, vill att de kommer in och får vila från värme och insekter. I år kommer jag bli tvungen att ha dem ute några nätter när vi ska byta ut 3 boxar och måla. Har lite ångest över det faktiskt men de lär ju klara det. Att släppa dem för att man själv vill vara ledig förstår jag mig inte på. Hästarna är ju min fritid och jag behöver inte ledigt från hästen…

  Svara
 5. Minstral

  Har inte mina på bete, men riktigt varma perioder vänder jag på det och tar in på morgonen och släpper ut på kvällen.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>