Smile- eller inte

Läser denna artikel och funderar på om det stämmer eller ej?

Själv reagerar jag på en överdriven användning av smajlisar och det känns som att många i dagens lättkränkta samhälle är så rädda för att vara raka att de måste infoga detta lilla, liksom förmildrande tecknet överallt.

Ser det ganska ofta på olika stalltavlor och än om det är harmlöst så undrar jag ändå varför man måste skriva:

Snälla sopa upp hästbajset efter din häst 🙂  i stället för:

Snälla sopa upp hästbsjset efter din häst!

Är vi så rädda för att uppfattas som ”aggressiva” (?) när vi ber om självklarheter att allting måste lindas in med en smiley?

4 kommentarer Skriv kommentar

 1. Marie Ultege

  Det där känns igen. Skickade en enkel fråga till ett av barnen. Ingen smiley eller emoji. Fick tillbaka:”Är du sur?”.

  Svara
 2. Trasselkvast

  Tycker smileys (eller emojis som de egentligen heter) är ett utmärkt sätt att förmedla din sinnesstämning i text, vilket annars kan vara svårt. Och visst ser det trevligare ut med ett 🙂 istället för ett utropstecken? Lika bra att vänja sig, de är här för att stanna (och i min erfarenhet är det mestadels folk över 40 och uppåt som ”inte fattar” eller inte vill hänga med haha).

  Svara
  • Birgitta

   Fast det handlar inte om att inte fatta tycker jag- jag fattar mer än väl och använder tex (för?) ofta smajlisar på bloggen men då för att uttrycka glädje/ något positivt.

   Om vi tar mitt exempel i inlägget ovan om att sopa upp hästbajs brukar man sällan känna just GLÄDJE när man skriver ett sådant budskap- snarare är man neutral eller möjligen smått irriterad.

   Svara
   • Trasselkvast

    Yes men man visar att man skriver meddelandet utan att vara sur och allt som kan minimera missförstånd eller egna tolkningar är väl bra? (Menade inte att du inte fattade, det hade varit otrevligt skrivet, jag generaliserade)

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>