Dagens (spilt)fråga

Sitter och läser en diskussion på nätet som handlar om huruvida det finns några fördelar med att ha hästen i spilta.

Mitt eget spontana svar är NEJ och de fördelar som andra räknade upp handlade mycket om människans egen bekvämlighet och egoism (lättare att mocka, fler platser på mindre yta och att man slipper stänga en boxdörr x gånger om dagen)!

Att hästen lär sig att inte bli bakskygg kan man träna på många andra vis anser jag och argumentet ”positivt är att du håller hästen smidig. Vänd ut från spiltan varannan gång höger och varannan gång vänster” gör mig bara beklämd.

Skulle vändningar ur en spilta överkompensera för att hästen stått bunden utan möjlighet ATT vända sig på många timmar och göra den SMIDIG!?!?!? Sweet jeeeesus….

Så min åsikt i frågan är väl ganska klar….

Men nu undrar jag: skulle ni kunna tänka er att ha hästen i spilta och under vilka premisser i så fall?

Mot en superbillig stallhyra? Om det bara handlade om….säg….8 timmar/ dygn? Som en tillfällig lösning?

Själv svarar jag fortfarande ett rungande nej oavsett!

12 kommentarer Skriv kommentar

 1. Annelie Magnuson

  Vet en gemensam ”bekant” som födde upp hästar som hade en spilta i sitt stall. Där fick unghästarna stå några månader för att lära sig att ”sitta fast”. Smart tycker jag som haft i alla fall en häst som då och då fick panik i uppbindningen och slet tills han kom loss. Satte alltid balsnören mellan grimma och uppbindning för att slippa trasig häst och trasiga grimmor…. Den häst jag köpte från bekanten gick istället framåt när den kände trycket i grimman….den hade lärt sig sitta fast….

  Svara
  • DRESSYRLIV

   Spilta! Oj, jag visste knappt att det existerade fortfarande. Otroligt antik stallplatslösning tycker jag! Och nej, jag skulle aldrig i mitt liv komma på tanken att binda fast en häst större delen av dygnets timmar (som det ju ofta kan röra sig om). Känns som sagt medeltida. Jag har ett djurtänk när jag köper ägg, kött och kycklingar – likadant gäller för min häst.

   Svara
 2. Anna

  Jag har sett en lösning på Irland som jag faktiskt gillade. Det var till deras ridskolehästar. De gick normalt i lösdrift men denna låg ett stycke bort med en gigantisk ligghall med mycket strö och jättestora hage (så som det är på Irland). När det var tid för lektion kom hästarna in i deras spilta men var de var bundna utåt. Barnen hade god möjlighet för att borsta och umgås med sin häst och det var inget onödigt passerande av hästar i stallgången. Det skapade ro och kändes säkert. Hästarna var inne mellan ca 15-21 och sen tillbaka i lösdriften. Under den tiden gick de ca 2h lektion

  Svara
 3. Manda Stillnert

  Finns ingen fördel alls med de, de är väl dessutom förbjudet att bygga spiltor ens nu numera? Vet en större ridskola här i vårt län som fick bygga om till boxar för något år sedan från spiltor.

  Svara
 4. Kicki

  Egentligen inte men jag har varit med om (två olika situationer och hästar) hästar som blivit lugnare och mycket mindre stressade när de placerats i spilta. För dessa hästar blev spiltan ett mycket bättre alternativ än att stå i box. I boxen blev de stressade, vävde, skrek efter andra hästar, irriterade på hästar och människor som passerade utanför m.m. men i spilta kunde de koppla av och behövde inte hålla koll på allt och alla.

  Svara
 5. Frida

  Nej. Inte som uppstallning, även om det bara är tillfälligt. Det är väl inget liv att stirra in i en vägg, inte kunna flytta sig, ligga ned osv. Enda gången jag uppskattade spiltor var på ridskolan då det kan vara lite säkrare för de orutinerade att inte behöva gå in och fånga hästen och binda upp i boxen. Men å andra sidan så kom ju en del hästar på att man kunde vifta lite med ett bakben så vågade inte eleverna gå in. Men säg att man haft lösdrift till ridskolehästarna och bara tagit in dem just under lektionstimmarna, då hade jag kunnat ha spiltor. Det handlar ju om max några timmar på kvällen. Men annars absolut inte, det finns ingen vinst för hästen att stå i spilta!

  Svara
  • Birgitta

   Jag har både ridit och jobbat på ridskola på den tiden hästarna stod i spiltor.

   Förvisso var det lättare att mocka för det var bara till att skyffla ut ALLT ur spiltan men frågan är hur bra hästarnas bakhovar mådde av att stå i så mycket gödsel och urin.

   Svara
   • Frida

    Nej håller med, det blir väldigt kissigt och äckligt speciellt för stona. Där jag jobbade mockades det 2 gånger om dagen till de som stod i spiltor, var ett måste. Men visst var det lite smidigare att mocka men vet inte om det var så stor skillnad egentligen.
    Läste i Ridsport att Jordbruksverket hade förslag på att man skulle få lov att ha och bygga spiltor igen, känns ju inte så hästvänligt.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>