Häst vs släp

Värd mer än sin transport….

Deltog nyligen i en diskussion på nätet som handlade om hästlastbilar.

Jag tycker att det är ett fascinerande fenomen att dessa börjar bli ganska vanliga även hos hobbyryttare med en häst med tanke på vad de faktiskt kostar (nypris på över en halv miljon är inte konstigt…).

Och så klart får man köpa vad man vill men jag blir ändå lite förundrad över hur folk har råd att prioritera något som i vart fall en hobbyryttare med en häst i Skåne inte lär använda flera gånger i veckan eller för att köra några längre sträckor annat än i undantagsfall. Det blir väldigt dyra mil….

Hur som helst…detta med lastbil fick mig att fundera på en annan prioriteringsfråga som jag inte heller förstår:

Jag har mer än en gång varit med om att hästägare köpt en långt dyrare hästtransport än häst; säg att man har gett runt 30 tusen för hästen och mer än dubbelt så mycket för transporten.

Jag hävdar ju att man oftast får vad man betalar för vid hästköp och är man ambitiös, vill träna och tävla bör man nog lägga lite mer än 30 tusen på en häst.

Och varför man samtidigt tycker att man behöver ett nytt släp är som sagt en gåta.

Det finns massvis med fina begagnade hästtransporter och har man en skral kassa kanske man inte ens ska börja med att köpa en transport det första man gör som hästägare utan hyra ett.

De fall jag känner till där billig häst och dyrt släp har köpts har i alla fall övertygat mig om att det hade varit långt klokare att lägga mer pengar på hästen och ryttarna hade besparat sig mycket tråkigheter om de gjort så.

10 kommentarer Skriv kommentar

 1. Manda Stillnert

  Ja alla prioriterar olika helt enkelt. Vi har fött upp de flesta hästar själv som står i vårt stall förutom två som är inköpa vid olika tillfällen. Skulle nog säga att transporten i iaf ett par fall är mer värd en hästarna 😉 Men av ren bekvämlighet köpte vi ett fabriksnytt.

  Svara
  • Nafetiti Brown

   Ett släp är en betydligt säkrare investering än en häst, där du är mer garanterad att få igen pengar då du säljer det. Släp förlorar inte så mycket i värde som exempelvis bilar gör. Du kan dessutom ha ett släp väldigt länge om du underhåller det och släpet ”överlever” troligen längre än flertalet hästar gör;)! Till ett släp lånar du dessutom oftast pengar och får köpa ut det till ett restvärde vilket ju inte funkar med en häst precis! Så jag köper alla gånger hellre ett nytt släp och lägger pengar på det än att lägga samma summa på en häst om jag skulle behöva låna ihop pengarna. Så tänker jag, om nog kommer att betala tre gånger så mycket för släpet än för hästen!! 😉

   Svara
   • Birgitta

    Jag förstår hur du tänker, ffa om man har tex en extremt svårlastad häst.

    Men om man inte har mer än 30.000 att köpa häst för SAMTIDIGT som man vill träna och tävla regelbundet ska man nog fundera över om man verkligen behöver ett nytt släp menar jag.

    Svara
    • Nafetiti Brown

     Förvisso! Men tror att det är så att hästen köper man cash och så köper man släpet på avbetalning för då betalar du ”bara” någon tusenlapp i månaden. Kan tänka mig att det är ett vanligt scenario??

     Svara
     • Birgitta

      Tror säkert du har rätt med vidhåller att det är korkat.

      De 30.000-kronors hästar jag har sett och där ryttarna sade sig vilja tävla har inte alls visat sig duga och vad har man då för nytta av en fin transport?

      Om man ändå inte drar sig för att låna; ta en kredit på ytterligare 30’ och köp en häst du kan ha KUL med- inte problem….

 2. Petra

  Jag hade sån tur att just den hästen jag ville ha var relativt billig. Och då blev det liksom pengar ”över” till ett fint släp. Så min häst var billigare än släpet. Hade han kostat mer hade han fått ett äldre/sämre släp 🙂

  Svara
 3. Frida

  Uppenbart att människor prioriterar väldigt olika vad gäller mycket både hästar, släp och annat. Jag kan förstå resonemanget att ett släp inte sjunker så mkt i värde och att det går att sälja med en inte alltför stor förlust om man skulle vilja det. En häst är inte alls en lika säker investering men man kan ju faktiskt sälja med vinst också om man är duktig och förvaltar sin häst väl…
  För min del har jag helt enkelt köpt det jag har haft råd med, har i alla år bara haft råd att köpa billigare hästar (eller mina föräldrar när jag var yngre). Förr körde vi runt med ett brunt Kylingesläp och när det gav upp och det var dags för nytt blev det ett nytt men inte lyxigt släp alls. Då kostade faktiskt ändå släpet mer än hästen jag hade då. Senaste hästen är värd mer än släpet. Jag tänker att jag köper det jag har råd med och när det gäller hästintresset så ser jag det helt som en förlustaffär ekonomiskt sett, det är andra vinster istället. Därför tänker jag inte så mkt på vad som var dyrast eller vad jag kan få mest pengar tillbaka på. Jag tänker därmed också att jag köper det jag får mest glädje av, en häst jag verkligen vill ha och tycker om ger mig mer glädje än ett flådigt släp. Släpet ska vara säkert och funktionellt men mer än så bryr jag mig inte om. Säg att jag skulle ha 150 000 att spendera på häst och släp, då hade jag utan tvekan köpt häst för minst 100 000 och låta släpet kosta mindre, det räcker med 30-50 000 för att få ett vettigt, begagnat släp. Vill man har en 30 000 kr häst och ett 500 000 kr släp/lastbil så ha det, men jag tror jag har roligare med min dyrare och finare häst och billigt släp,….

  Svara
  • Birgitta

   Jag har alltid resonerat som du.

   Mitt första släp kostade 7000:- och jag hyrde ut det så att det till slut nog betalade sig helt.

   Därefter följde flera släp för runt 20’ , ett för runt 55’ och detta bytte jag slutligen in mot ett nytt. Men då hade jag en häst jag ville ha och hade råd att lägga pengar på släp.

   En bra/ passande häst ger sååå mycket glädje, jag längtar till stallet och ridning VARJE dag. Skulle önska alla denna känsla och lider med de som sitter på, enligt mig, ”hopplösa” hästar som de knappt vill rida till slut.

   En transport är till syvende och sist bara något man kör runt med hästen i ibland. Så klart ska den vara säker osv men det behöver inte vara något lyxigt om man inte har råd.

   Svara
 4. Malin

  Skulle faktiskt också tro att en del leasar men även det blir ju dyrt i längden. Sen finns det ju även de som får hjälp av sin föräldrar, skulle tro att de är ganska vanliga inom ridsporten

  Svara
 5. Johanna

  Min hästs utrustning har ett högre värde än summan jag köpte honom för. Men detta anser jag att folk ska skita i – för vad stör det någon annan om jag vill kosta på min hobbyhäst bra grejer? Jag visste precis vad jag köpte för häst då han var lektionshäst på ridskolan där jag red och min mamma jobbar, men priset på honom sätter inga gränser för vad jag väljer att lägga ut på honom. Jag gillar bra läder och hållbara täcken, och vill jag köpa ett täcke som kostar en fjärdedel av vad jag betalade för hästen är det ingen annans bussines enligt mig. Allt handlar om hur mycket man använder grejerna, anser man sig ha nytta av en lastbil, ja då köper man en!

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>