Penga-tiggeri

Dyr i drift men jag betalar själv….

Jag har de senaste 1-2 åren noterat en avsevärd ökning av ”tiggeri på sociala medier”  där enskilda, såväl ”kända” som okända söker ekonomiska bidrag till exempelvis sina hobbys och husdjur.

Man behöver ekonomisk stöttning till veterinärvård, en tävling utomlands, träningar på hemmaplan, en ny häst, whatever…

Minns då en fälttävlansryttare för några år sedan fick in massor av pengar för att kunna köpa loss en häst- då var detta lite nytt och ”ögonbrynshöjande” men idag verkar det mycket  vanligare, i alla fall på tex Facebook där jag som sagt har sett det flera gånger.

Och så klart står det var och en fritt att önska sig pengar till vad man vill och för andra att bidra till vad som helst och med vilka summor som helst men jag måste säga att det är mig personligen heeelt främmande att tigga på detta vis.

Jag skulle inte drömma om att be om pengar till tex en ny häst om det hände Vicke något även om jag ganska säkert ”vet” att jag aldrig kommer att kunna köpa hans like.

Men att be andra människor om bidrag till en…tja…på många sätt LYXHOBBY…där går liksom gränsen.

Och om man, som jag sett förekommer, begär pengar för veterinärvård; då kanske man snarare ska fråga sig om man ska HA djur? För tänk om ingen bidrar när man tigger…vad ska man då göra? Avliva djuret?

Men vad säger ni läsare; brukar ni ge bidrag till dylikt eller har ni i vart fall gjort det någon gång och till vad i så fall?

22 kommentarer Skriv kommentar

  1. Linda

    Såg att en civilingenjör med jobb och utan barn tigger pengar för att kunna tävla i Falsterbo. Mycket märkligt! Har man som civilingenjör inte råd med 10000 kr för att kunna tävla i Falsterbo så får man helt enkelt låta bli. Pinsamt att tigga pengar i det fallet!
    Sen kan jag i vissa fall tycka att det kan vara motiverat att be om bidrag. Jag har själv bidragit med en slant till Lina Dolk. Jag gillar henne och hennes driv. Hon är inte född med silversked i munnen och hon har med stor talang och ett jävlar anamma tagit sig till toppen.

    Svara
    • Anna

      Såg också detta. Finns det folk som vill skänka pengar är det bara att gratulera tjejen.

      Svara
  2. Anna

    Nej inte till privatpersoner. Ibland kan till exempel katthem behöva akut stöd och då kan jag skänka lite. Ibland ger jag pengar till hemlösa i metron, är kluven till det egentligen men mitt hjärta brister… Men ger hellre till utvalda organisationer och ändamål.

    Skulle aldrig skänka pengar till någons hobby eller för att rätta till deras misstag (klassiskt exempel: personen åkte till Thailand utan försäkring, åkte väl där moped utan hjälm och har nu inte råd med sjuktransport hem).

    Men alla gör som de vill med sina pengar.

    Svara
  3. Malin

    Håller med dig till fullo!
    Har aldrig skänkt pengar till någon ryttare som tigger pengar.

    Svara
  4. Birgitta

    Nej, att man tex som förälder till ett döende barn desperat tigger pengar till någon behandling utomlands som man hoppas ska ge en ett mirakel kan jag förstå mycket bättre än när någon vill ha ekonomisk support för att kunna ”leka med sin häst” (som en icke-hästmänniska kallade min hobby en gång).

    Svara
  5. Manda Stillnert

    Nej men kan absolut skänka tex mat till vårt lokala katthem,de behöver alltid mat osv till alla katter som kommer inför omplacering. Så nej skänker inte pengar till höger och vänster och tigger heller inte pengar till min hobby 😉

    Svara
    • Birgitta

      Katthem skulle jag också kunna tänka mig att hjälpa- de gör en fantastisk insats och har säkert många gånger ett svårt och otacksamt arbete.

      Svara
  6. Birgitta

    Intressant också att en del som tiggt pengar inte i efterhand redovisar varken faktiska utgifter eller hur mycket de tiggt ihop.

    Borde inte vara något hemlighetsmakeri tycker jag och OM jag skulle skänka pengar skulle jag verkligen vilja veta ovan.

    Svara
  7. Dagge

    Jag tycker Frida o Dannys ”tiggeri” kändes lite sådär … han genomgick väl aldrig den operation som hon tiggde pengar till? Men det är ju upp till var och en om man vill skänka eller inte så egentligen borde man inte bry sig 🙂

    Svara
    • Birgitta

      I just DEN historien skulle jag vilja veta flera saker om jag skulle ge pengar; till att börja med exakt vad som felades hästen från första början (initialskadan).

      Där kunde man inte heller följa hur mycket pengar som de facto samlades in eftersom det skedde via swisch.

      Men precis som du och någon annan skriver; det är bara att gratulera de som lyckas få pengar av andra och övriga ska inte bry sig.

      Svara
    • Malin

      Håller med och om jag inte minns helt fel så diskuterade hon hästförsäkring på sin blogg för flera år sen…..

      Svara
  8. Dagge

    24/11 ”För en vecka sedan blev Danny var riktigt svullen i båda framkotorna och temp visade skyhög feber. Detta var på em och jag hade varit i stallet även på morgonen den dagen, och då var allt lugnt – så det gick väldigt fort när han blev dålig. Eftersom han en vecka tidigare blivit ledbehandlad med kortison så blev det efter konsultation med Strömsholm ilfart dit då man misstänkte ledinfektion, dvs att bakterier tagit sig in i leden. ”

    Svara
    • Birgitta

      Fast hur får du detta till ”rundsmörjning i kotorna”?

      Av citatet att döma kan hästen lika väl ha haft en ”riktig” ledinflammation eller tänker jag fel?

      Svara
        • Dagge

          Det är naturligtvis väldigt roligt att det gick bra och att vi kan få följa henne en ny säsong!! Och som sagt – det är ju upp till var och en vad man gör med sina pengar!!!

          Svara
        • Birgitta

          Det kanske är en definitionsfråga vad man menar med rundsmörjning vs ledinflammation.

          Jag vet inte om veterinärer faktiskt sprutar helt ohalta hästar i förbyggande syfte eller om hästar som behandlas faktiskt visar aldrig så liten hälta och därför sprutas?

          Svara
  9. Frida

    Är lite tveksam, på ett sätt varför inte? Om ngn nu vill skänka pengar så kan de väl göra det antar jag. Det kan ju finnas många anledningar till att man ”tigger pengar” och var och en får väl avgöra om det är en anledning som känns vettigt att skänka pengar för. Kanske har det blivit en grej för att man på ett tydligt sätt ser var pengarna hamnar och går till? T ex om man skänker en slant till en organisation så ser man inte tydligt vad som händer med dem, skänker man dem till en enskild person så ser man ju tydligt vad som görs med dem. Har t ex en bekant som har en dotter som har en medfödd skada, hon kommer aldrig kunna äta själv, gå, prata osv och har en beräknad livslängd på 20 år. Dessutom får hon flera epilepsianfall per dygn. Nu har de nekats assistans då det anses att deras barn inte har mer behov än andra i hennes ålder! Vilken hon uppenbart har. Där kan jag ge en slant. En ryttare som vill göra en satsning? Njae, jag lägger nog hellre dem pengarna på min egen satsning då…..

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer.

      Diskuterade detta med en annan ryttare som hade en klok synpunkt:

      Om ”vilt främmande personer” ska sponsra ryttare brukar de vilja ”få något för pengarna” så vida de inte har någon relation till ryttaren.

      De vill kanske att ryttaren ska visa upp deras produkt, ställa upp på någon evenemang eller dylikt, dvs vara en form av reklampelare/ ambassadör för givarens produkt.

      Jag har väldigt svårt att se hur hobbyryttare skulle kunna tillgodose detta på samma vis som etablerade/ kända ryttare.

      Och själv vill jag lägga alla mina pengar på MIN ridning- definitivt inte andras! Varför liksom?

      Svara
  10. Rackemarie

    Jag ger lite pengar till Varma tassar, vårt katthem i bygden. Skulle inte skänka pengar till hobbyryttare. Nåja, mina vuxna barn kan jag sponsra lite då och då.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>