Ett experiment

Väl inpackat…

….och voilà!

Det är nu tredje gången jag gör mitt olje-experiment och om jag ska utgå från utfallet av de två föregående kommer det att bli bra.

Det handlar alltså om en liten ”mirakelkur” där man dränker in valfri läderprodukt i vanlig matolja (!), lägger allt i en påse och låter det stå och dra i ett dygn.

Jag har gjort så både med mitt kandar och ett par begagnade tömkörningstömmar (de sistnämnda i bedrövligt skick när de köptes) och båda gångerna blev lädret så mjukt att sakerna inte behövde smörjas på…..ärligt talat typ 1 år eller nåt…

Grimman på bilden fick jag av en fd stallkamrat för över ett halvår sedan; hon hade tänkt slänga den då den inte såg mycket ut för världen.

Jag tänkte ha den som hag-grimma men i stället blev den liggande tills den i samband med den första stallflytten i höstas (i oktober) hamnade i min transport där den har legat sedan dess.

Tja…om grimman inte var fin när jag fick den blev den inte vackrare av att ligga i en kall transport i ett halvår så egentligen borde jag ha slängt den.

Lädret var hårt och grått men jag tänkte att jag kunde prova min lilla olje-kur; det kostar bara lite tid och kanske 2-3 dl matolja.

Och som synes kommer grimman absolut att duga till hagen efter att fått torka upp, eller vad tycker ni?

7 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anonym

  Ett gammalt husknep! Förr när man hade många hästar i stallet, hängde de träns osv på en pinne och ner med allt läder i en tunna med olja… voilà ; bara att torka av sedan!

  Svara
 2. Katrin

  Wow! Ser redan framför mig var ett par kantflätade lädertyglar ska hamna i eftermiddag.

  Svara
 3. Birgitta

  Och jag kan nu berätta att grimman blev tillräckligt fin för att användas när vi åker iväg till Olof.

  Synd att sabba den i en nu lerig hage.

  Svara
 4. Ellie

  Jag gör samma men med kokosolja i ett gammalt örngott. Sen torkar jag av överflödig olja med en ljummen trasa. Tadaa!

  Svara
 5. SofiaM

  Det fungerar alltid perfekt.

  För några år sedan när jobbet skulle starta ytterligare en ridskola så fick jag och en arbetskamrat i uppdrag att gå igenom och rengöra alla tränsdelar som fanns på loftet. Allt låg i två stora högar på golvet. Ingen ordning öht. Några hela träns hängde på krokar och högarna var iaf 50 cm höga. Dammigt och mögligt men det var bara att sätta igång.
  Balja med varmt vatten och sadeltvål för att bli av med skit och mögel. Torka av det och sen ner i en balja med matolja.
  Allting blev hur fint som helst.
  Numera hänger tränsdelarna i ordning och uppdelat i storlekar. Underlättar väldigt mycket när något gått sönder och man måste fixa en ny.

  När vi höll på som mest var det rätt många som blev förskräckta när vi slängde ner lädret i vatten med tvål. De var helt övertygade om att vatten var dåligt för läder och att det skulle spricka sönder. Det hände naturligtvis inte eftersom det lades i olja efteråt.

  Med andra ord så fungerar matolja hur bra som helst om man vill rädda gamla läderprodukter

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>