Fibersand?

Hos Olof….

Besökte ett fint stall med ett ännu finare ridhus nyligen och började fundera då det sistnämnda hade fibersand som underlag.

Min fråga till mig själv var: skulle jag våga flytta till ett stall med detta som ridhusbotten?

Jag tycker ju att fiber är såååå bra att rida på men många skickliga ryttare varnar för en överanvändning och jag rider ju mycket i ridhus, framför allt på vintern.

Nu har varken ”min” anläggning eller Olofs fiber utan mer traditionellt underlag men jag tycker att detta är hur bra som helst när det hålls efter med harvning och upplockningstvång.

Vad säger ni; har ni fiber, skulle ni vilja ha det, fördrar ni annat och vad i så fall?

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Skulle aldrig rida på fibersand så ofta som jag rider i ridhus på vintern.

    Svara
  2. Dressyrtant

    Väldigt bra underlag om det sköts. Många vattnar inte så mycket som det behövs och då blir det katastrofalt. Min häst fastnar i det och jag har sett hästar kota över i det när man inte vattnat.

    Svara
    • Birgitta

      Passar Vicke som vill ha lite ”grepp” jättebra men jag hade ändå inte vågat rids där 3-4 ggr/ vecka vilket det lätt blir vintertid.

      Svara
  3. Lee

    Aldrig att rida i så gott som dagligen. Fantastiskt tävlingsunderlag (särskilt hoppning)

    Svara
  4. M

    Rider/tränar på fiber alternativt uppblandat fiber i princip året om och har inga problem med det. I mitt vardags-ridhus är det ett ”vanligt” underlag som fått fiberblandning, vilket funkar fint trots att där rids minst 20 hästar per dag.

    Svara
  5. Manda Stillnert

    Efter ha jobbat på ridskola med ett nybyggt ridhus där man la in fibersand, var till och med och sprätte ut fibrerna för hand så skulle jag aldrig rida på de varje dag. Sköts de inte ordentligt är det intet bra underlag, går åt mängder med vatten för att hålla de i skick. Nej inte så imponerad direkt, tyckte de blev som betong ibland. Vill visserligen inte ha för mjukt heller men ändå. Rekommenderas inte från min sida 😉 min häst går aldrig i ridhus och inga för mjuka underlag. Knappt vart halt sedan hon kom till oss för 12 år sedan, haft ett par hovbölder som givit hälta men annars nej. Tror man ska tänka sig för vart man rider och på vilket underlag. Fått lära mig att alla unga hästar ska inte gå på mjuka underlag för senorna osv.

    Svara
  6. Birgitta

    Läste för ett tag sedan en artikel där Kristian von Krusenstierna berättade att han slängt ut fibersanden ur sitt ridhus då man märkt en tydlig ökning av hältor hos lektionshästarna sedan detta lades in.

    Säger en del….

    Svara
  7. Madeleine

    Vi fick fibersand förra sommaren i vårt ridhus.
    Det är som betong, hästen fastnar ofta och det hörs tydligt när någon galopperar.
    Jag är en av de få på anläggningen som verkligen varierar underlaget. Men denna vinter har det varit svårt att rida ut så ofta som jag vill.
    Nu börjar kotledsinflammationerna komma på dom hästar som enbart blir ridna i ridhuset.
    Men däremot tävlar jag gärna på det.

    Svara
  8. Frida

    Inget underlag är tillräckligt bra för att rida på 7 dagar i veckan året om. Men som vardagsunderlag skulle jag inte vilja ha fibersand då så många har märkt negativa effekter av att rida på det till vardags. Då finns det bättre val att ha i ett ridhus som man tränar i till vardags. På tävling funkar det.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>