Fråga från en läsare om passageinlärning

En läsare undrade hur jag har lärt in passage tidigare och om man inte alltid börjar med att göra det ur samlad trav.

Jag skulle vilja säga att det inte finns något ”alltid” vare sig det gäller piaff eller passage eller när/ hur/ om man lär hästen detta.

En del ryttare börjar med dessa rörelser väldigt tidigt, andra mycket sent i utbildningen och andra inte alls- av alla möjliga orsaker.

Minns att jag var på en clinic med Kyra för snart 30 år sedan där hon visade att hon började trampa unghästar på töm väldigt tidigt- hon menade att man kunde ta upp dom till ridhuset ganska frekvent och göra detta några minuter utan problem.

Själv är jag ingen utbildare annat än av egna hästar och jag har gjort lite olika beroende på mina hästars fallenhet för piaff och passage och i samråd med aktuell tränare.

Heron var tex relativt välutbildad men hade ingen fallenhet alls för varken piaff eller passage så jag la aldrig någon tid på detta alls- jag hade så mycket annat jag ville göra med denna häst som dessutom tävlade hoppning och dressyr parallellt i många år.

Décima däremot lärde sig att gå i en fin passage från en dag till en annan nästan och det lärde jag in på töm.

Kreon, den ibland lättupprörda och känsliga hästen piafferade lite grann uppsuttet men jag hade honom ju i bara 2 år och hade fullt upp med en massa annat än att fokusera på piaff och passage.

Vicke visade sig ganska tidigt ha väldigt lätt för piaff uppsuttet, annars hade jag aldrig lagt något tid på det i det skedet av hans utbildning- även om piaffen är väldigt stärkande tex så finns det andra träningsmetoder som ger lika bra effekt.

Han piafferar även fint på töm även om jag tömkör väldigt sällan.

Passagen kommer inte alls lika naturligt men den vill jag träna eftersom jag tror att den, liksom piruettgaloppen, har en mycket bra inverkan på arbetstraven.

Jag kan inte påstå att jag ännu ”brukar” träna just passage på något särskilt vis- än så länge gör jag det för sällan för kunna säga att jag har utarbetat någon plan eller strategi; jag får helt enkelt se hur det lämpar sig bäst att få fram den.

Som jag skrev igår funkade det då bra ur den samlade traven men jag vill inte gå så långt som att hävda att det alltid är så man gör eller börjar.

Vissa hästar är också lättare att få att trampa på töm än uppsuttet och för andra kan uteritt, framför allt på hemvägen, ge den extra laddningen som kan behövas.

Man får helt enkelt prova sig fram och för oss amatörer tycker jag inte heller att detta är något man måste lägga tid och energi på om hästen har stora svårigheter- då är det bättre att träna på annat eller möjligen om man tvunget vill- ta hjälp av en skicklig utbildare.

Ovan lite hyfsad piaff och nedan lite bättre dito!

En kommentar

  1. Minstral

    Jag vet att många gör det på töm, det har jag gjort med Diego. Jag blev mer förvånad att det verkade som en aha-upplevelse för dig eftersom det faller sig naturligt att gå från en samling till en högre samling.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>