Vad man gör i hagen

För ett tag sedan diskuterade jag och några hästägare det här med hagen och om man tex skulle få för sig att longera sin häst där (jodå…jag har sett det förekomma…).

Och för mig är detta ett big no-no.

Det är måhända löjligt och kanske förmänskligar jag hästar men jag vill att hästen ska betrakta sin hage ( och boxen) som något av en fredad zon och en viloplats.

Jag vill att hästen ska bestämma vad som sker i hagen- inom rimliga gränser så klart men om hästen vill äta, sova, skritta runt eller rulla sig i hagen så ska den få göra detta i fred.

Hästen ska inte ARBETAS i hagen eller jagas runt ”för att rastas” (jodå…det har jag också sett genom åren…) – för detta finns ridhus, utebana, vägar, longeringsvolter, skrittmaskiner och gud vet allt.

Ja, detta är min åsikt baserad på att jag aldrig har stått uppstallad där man MÅSTE använda hagen för ridning/ longering och ett sådant uppstallningsalternativ hade för övrigt varit uteslutet för min del.

Men vad säger ni? Är jag fjantig eller håller ni med?

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Har aldrig tänkt på det förut men kan förstå vad du menar.

    Där jag red som barn fanns det väldigt dåliga ridvägar så då hände det att vi red i sommarhagarna som var väldigt stora om vi ville kunna ta en galopp på uteritterna. Har nog aldrig sett någon använda en vanlig rasthage för ridning eller annat arbete.

    Svara
    • Birgitta

      Som nämnts såg jag en person longera i hästens ordinarie rasthage ganska nyligen (storlek på hagen ungefär som Vickes).

      Har man enorma hagar hade jag väl tyckt att det var mer ok men bara om man inte har något vettigare alternativ:

      Vanliga rasthagar har för övrigt enligt min erfarenhet inte bra underlag att jobba hästar i…..

      Svara
  2. Anonym

    Det beror väl på… I mitt fall där jag står på anläggning med fina träningsmöjligheter i både ridhus och ridbanor skulle jag aldrig komma på tanken att gå in i rasthagen och rida eller på annat sätt träna min häst. MEN jag har också stått i stall där hagarna varit enorma och där jag absolut har kunnat tänka mig att motionera hästen (då har det inte heller funnits ridbana på plats), i ett stall för många år sedan fanns det en plan gräsplätt i en del hagen (STOR hage) där jag red de flesta pass som inte skedde i skog och mark, men då hade jag heller inte så många andra alternativ, det var rida ut eller vara i hagen som gällde…

    Svara
  3. Anonym

    Mitt första sto gjorde klart för mig att hagen var hennes
    Inget onödigt gos eller kläng på henne i hagen
    Däremot uppskattade hon lek
    Långpisk med ut i hagen betydde lek
    Spring så mycket du vill i x antal minuter
    Långpisk på marken= leken slut

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>