Kraftfoder

Nyligen konstaterade jag och en bekant att vi är en utdöende minoritet; vi som fodrar med havre.

Numera finns det så många andra kraftfodersorter och blandningar och idag undrar jag: vilken sorts kraftfoder ger ni, vilken mängd och varför har ni valt just detta foder?

Ingår det i er stallhyra, har priset fått styra, har ni fått väldigt bra ”effekt” av just detta foder eller vad är anledningen? Fodrar ni baserat på en grovfoderanalys eller ”höftar” ni?

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Petra

    Jag ger min Kraffts muscle up för att det är för lite protein i mitt hö. 0,25 kg räcker för att få rätt kvot så trots att det är ett dyrt foder så känns det rimligt. Han har ätit det i ett år och jag ser stor skillnad mot innan. Sen ger jag mineraler så att kalcium/fosfor blir rätt.
    Varför jag inte skulle välja havre är just för att jag oftast bara behöver tillföra protein och då hade det blivit knas med havren.
    Jag har eget stall så inget ingår 🙂

    Svara
  2. Lee

    Jag vill inte fodra med massa stärkelse (=havre 40%), o behöver dessutom oftast mer protein. Till det höet som jag har nu passar Krafft Low Starch müsli perfekt, så det äter min häst 1,1 kg av per dag. Det är 6 %stärkelse har jag för mig. Då täcker det också mineralerna som behövs, förutom att det är lite för lite Selen, så det får hon lite extra. Hon får också 0.3 kg Betfiber Mash (Granngården) per dag, mest för jag vill att hon ska få lite ”blötmat”, o blandar i lite tillskott (Msm, nypon, hyaluron, selen)

    Svara
  3. Manda Stillnert

    I år fodrar jag efter analys då jag köpte hö för första gången på flera år från ett annat ställe. Precis som jag misstänkte var de alldeles för lite protein och mineraler. Så Stenai 3 år får Granngården Protein musli 120 ca 1 kg om dagen och 1 dl Hippo mineraler. På de håller han sig fin nu och blank och ett annat plus är att hans hovar blivit riktigt fina på 1 månad.

    Svara
  4. Jannike

    utgår från analys och hur hästen ser ut, ger oftast 14-16 kg hösilage vilket brukar resultera i att jag endast behöver komplettera med protein. Just i år är det lusernpellets och sojaprotein samt mineraler efter analysen. Havren är för stärkelserik till min som haft magsår, annars har jag fodrat med det också inom de senaste 10 åren.

    Svara
  5. Carina

    Jag har alltid fodrat med havre, men till min nuvarande så går det inte då han har mycket energi och är lite stressad av sig. Vi har väldigt bra hösilage så han får 10 kgoch 1 kg krafft groov, betfor och mineraler. Står på halm som han äter av. Håller sig fin och lagom pigg på detta. Han är 5 år och rids 5 dagar i veckan.

    Svara
  6. Minstral

    Fodrar med muscle up, soja, olja och havre. Behöver proteinet för att täcka upp hösilaget. Havren behöver hon för extra motor, funkar för oss!

    Svara
  7. Agneta

    Jag har inget behov av att ge något kraftfoder annat än för att komplettera grovfodrets innehåll. Så det blir oftast proteintillskott som saknas. Annars skulle jag lätt använda havre om det passade. Är personligen lite skeptisk till allehanda glansiga påsar med konstigt innehåll.

    Svara
  8. Helene

    Min farfar födde upp hästar hela sitt liv . På havre och hö . Socker betor vid behov . Hö som var skördat till midsommar. Jag har fött upp och haft hästar i 50 år. På samma foder . Men ett tag började jag fylla på med både det ena och andra tillskottet. Mineraler ja allt som skulle vara så bra för både det ena och det andra. De började få protein knutor . Utslag . Kolik. mm.mm. Då tänkte jag på min farfar hans uppfödning av friska .A premierade Utställnings vinnande hästar . och återgick till hans foderstat . Hö och havre.betfor och morötter Inga som helst problem med mina hästar .

    Svara
    • Birgitta

      Jag fodrar också med stråfoder, havre och betfor.

      Skulle inte drömma om att köpa en del foderblandningar som kan kosta långt över 10:-/ kilot, då ökar jag hellre på stråfodermängden och köper analyserat foder som passar min lite svårfödda häst.

      Jag får känslan av att en del tycker det är ”roligt” att ge lite mer färgglatt foder, de har påverkats av reklam från foderförsäljare eller så ger de så små mängder (typ 1/2 kilo om dagen) så att kostnaden inte spelar någon större roll.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>