Fråga från en läsare om stallrutiner

Hej Birgitta!

Jag är en ny läsare som gärna vill ställa en fråga som jag har funderat på.

Jag står i ett stall som sköts kollektivt enligt rullande schema.

Jag har flera gånger märkt att regler inte följs och att saker inte lagas utan ”alla” tror att ”någon” ska fixa det vilket slutar med att ”ingen” gör det.

Jag har inte stått i stallet så länge och vill inte verka gnällig men skulle ändå egentligen vilja att en hel del sköttes bättre.

Du verkar också stå i ett kollektivatall så jag undrar om du har några råd?

Mitt svar:

Du skriver att stallet sköts kollektivt men jag gissar att det ändå finns någon som driver stället, dvs är ytterst ansvarig?

I så fall hade jag pratat med denna person och sett om jag fick gehör för mina åsikter/idéer/ klagomål.

Du skriver inte VAD det är för regler som inte följs och vad som inte lagas och egentligen ska det inte spela någon roll eftersom det ändå säger något om ”andan” i stallet.

Sedan finns det småsaker som man kanske inte behöver riva upp himmel och jord över och ytterligheten; sådant som utgör en direkt risk/ fara och där måste du kanske också bestämma dig för var din nivå är så att säga.

Min erfarenhet av kollektivt skötta saker är att man måste inse att alla inte tycker och gör likadant och skillnaderna kan vara stora, små och allt däremellan.

Man är olika noga med att hålla tider tex, har olika åsikt om vad som är rent vs smutsigt, när man måste städa, slänga saker osv.

En del vandrar obekymrade genom livet oavsett vad, andra stör sig på ”allt”.

Jag vet för lite för att kunna ge dig mer råd än dessa allmänt hållna och kan bara hoppas att du kan ha en bra dialog med den som driver stallet.

Det är egentligen det viktigaste tycker jag; att det finns någon som styr upp verksamheten, är vettig och har sista ordet/ veto så att säga.

Om x viljor ska samsas utan ”ledning” blir det nog väldigt svårt.

6 kommentarer Skriv kommentar

 1. LenaB

  Viktigt är att ta reda på vad som gäller redan från början. Vad som förväntas av varje hästägare, vad man gör när något oförutsett inträffar mm.
  Precis som du nämner Birgitta så tänker även jag att det gissningsvis är någon som är ”ansvarig”, och om det inte är det så borde det vara det…regelbundna stallmöten är kanske något som underlättar här?

  Svara
 2. Liv

  Finns ett avtal? När regler inte följs så måste du ta upp det med den som hyr ut platsen till dig. Hoppas att det löser sig!

  Svara
  • Birgitta

   På tal om regler så vet jag att vissa, även stallägare själva, inte gillar för mycket regler medan jag tycker att man ska ha regler kring ”allt”. Lite skämt och lite allvar men ju mindre utrymme för egna tolkningar och att alla börjar köra sina egna race desto bättre.

   Kan annars lätt bli så att det antingen är den/ de som stått längst i stallet som blir informella ledare och som gör som det passar eller att någon annan, med ”stark personlighet” gör det.

   Som inackorderad tycker jag att man måste acceptera att alla är lika mycket värda så att säga och att det inte spelar någon roll vilken häst man har, hur länge man har stått där eller annat.

   Svara
   • Liv

    Jamen det tror jag också på! Relativt hårt reglerat är nog absolut att föredra framför lösa boliner. Både vad anbelangar rutiner kring själva skötseln av hästarna men även t ex rutiner kring när saker går sönder och vem som förväntas laga vad. Alla stall jag stått i har haft ordentliga kontrakt där det klart och tydligt framgått vad som förväntas av mig som hyresgäst och vad som förväntas av hyresvärden. Utan att bli för raljerande så kan jag bara tänka mig att det är risk för många utsvävningar desto fler kockar det är inblandade i soppan (och då menar jag stall som sköts på kollektiv basis. Så klart det kan fungera även här, men denna typ att hålla stall på öppnar säkert upp för fler dispyter).

    Svara
    • Birgitta

     I mitt förra stall märkte jag snabbt att det rådde otroligt delade meningar om allt möjligt och det påverkade absolut allt möjligt.

     Det blev onödiga konflikter och missförstånd och bidrog väldigt mycket till att jag valde att flytta.

     Svara
 3. Lee

  Jag står i kollektivstall, o det funkar mkt bra. Vi har precis samma syn på det mesta när det gäller hästhållning. Men det beror ju helt på vad det är för hyresgäster. Vi har upprättat ganska få, men viktiga regler, o de som flyttat in har fått godta dem. Tex utetider, fodringstider mm Vi har stallansvarig, o även en ansvarig för alla (5 st) hyrstallen. O runt det är några enkla regler, tex kring sommar o vinterhagar, strömedel, gödselhantering. Om man har olika syn på hur mkt som ska göras i stallen, är dock inget de lägger sig i, det får man lösa själva. Mitt råd är att ta upp det på stallmöte.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>