Smäll från hell

Traditionsenligt vid denna tiden på året ”måste” jag spy galla över det förbannade raketskjutandet, smällandet och allt som hör därtill.

Läser att många sätter sitt hopp till ett kommande raketförbud men jag tillåter mig att tvivla om detta verkligen får bort allt smällande.

Igår läste jag att hästar i ett stall jag känner till här i Skåne hade skrämts av raketer och en häst hade både gått omkull och blödde ”här och där” och jag blir helt matt när jag tänker på det.

Hade det varit min häst vet jag inte vad jag hade gjort…

Och ja, hade de som absolut måste smälla gjort det ett fåtal timmar vid nyår hade jag utan tvekan accepterat att hålla hästen inne just de timmarna men som förra året då ”man” i mina trakter började smälla flera veckor innan och efter nyår!?!?

Kanske håller dock detta ofog saaaakta på att avta….det känns så utifrån allt jag läser på sociala medier i alla fall.

Opinionen är tveklöst emot smällandet och det blir fler och fler affärer som avstår försäljning av hänsyn till…tja…sina kunder till syvende och sist för det bertraktas numera som dålig reklam med försäljningen känns det som.

Och färre och färre enskilda ”erkänner” att de faktiskt gillar att smälla/ fyra av raketer/ elda pengar- det känns så i alla fall eller så önsketänker jag?

7 kommentarer Skriv kommentar

 1. Charlotte

  Jag tror du har rätt. Fler och fler tänker på djuren och även miljön. Många jag pratat med var inte alls medvetna om hur stort lidandet för både tama och vilda djur är.

  Svara
 2. Frida

  Hade folk bara kunnat hålla sig till tolvslaget men det klarar det inte. Jag bor ju ute på landet och förr var bara några enstaka som brände av fyrverkier och bara runt tolvslaget men nu har folk börjat smälla redan i mellandagarna. Det är helt omöjligt att skydda djuren när det är så. Inne i närliggande kommuner så är det ungdomar (läs: jävla skitungar utan vett) som skjuter in i papperskorgar, upp mot balkonger osv.
  I går var det ngn som smällde när jag var i ridhuset och red, tack och lov är min häst inte så brydd men det var några hästar i området som blev skrämda och rymde.
  Det nya så kallade förbjudet gällde bara raketer på pinne, tyvärr lär det bara resultera i att folk fyrar av tårtor istället. Kan man inte förbjuda dem helt så kan man väl beskatta dem ordentligt, man vill ju ha sockerskatt, fyrverkeriskatt hade varit bättre. Fast helst skulle jag se att det förbjöds helt, det känns väldigt omodernt att envisas med detta, det är dåligt för miljön, det skrämmer människor och djur och orsakar olyckor och skador! Kan liksom inte se ett enda vettigt argument till att det ska vara tillåtet….

  Svara
  • Birgitta

   Jag håller med dig till 100 %.

   För mig är det en gåta hur man kan njuta av/ roas/ vilja lägga pengar på något som orsakar sååå mycket direkt plåga för så många andra.

   Det finns så otroligt mycket annat man kan roa sig med, både vid nyår och alla andra tider på året att just fyrverkerier känns totalt ”stenålders” och strider mot precis allt.

   Och ingenstans passar väl uttrycket ”elda upp pengar” bättre- man får ju inte ens någon timmes njutning utan det handlar om dyra minuter…

   Svara
 3. Eva

  Jag tycker att det är lite komiskt när personer, som hela året gnäller över sin dåliga ekonomi, helt plötsligt har flera tusen att bränna på raketer. Det rimmar väldigt illa i min bok.

  Svara
 4. Anna

  Mina föräldrar bor alldeles intill ett område med ett tjugotal hyreslängor och där har det smällt sedan långt innan jul. Oftast enstaka smällar och inte sällan mitt på dagen så jag antar att det är av rent okynne. Nu har just vi inga rädda hundar men det måste vara ett helvete för de som har det… Man kan ju inte anpassa livet efter slumpmässiga explosioner i veckor.

  Svara
  • Birgitta

   Jag är medlem i en grupp på Facebook som heter Smällarupproret och om jag hade fått en krona för varje gång jag läste om hundar/ katter/ hästar osv som skräms på detta random okynnesvis så hade jag kunnat köpa en ny bil…minst….

   Det är sååå vanligt att det både smälls i tid och otid och att folk har djur som mår så otroligt dåligt av det.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>