Värsta hagvädret?

Härom dagen pratade jag och en annan hästägare om vilket väder som kunde göra en förkortade eller till och med ingen hagvistelse befogad även om vi i sak tycker att hästar ska tåla både tex regn och snö- inom rimliga gränser så klart.

Vi enades om att storm nog var det som vi ansåg som ”värsta vädret” eftersom allt möjligt kan komma flygande och skrämma hästarna eller som en grej jag såg på Facebook nyligen; ett träd som hade ramlat rakt över en hage på grund av hårda vindar. Som tur var hann hästägaren fånga in hästarna innan de rymde genom det trasiga staketet men det kunde ju ha gått riktig illa i annat fall.

När jag bodde i hus var det vid storm det jag var mest rädd för; att något av de jätteträd vi hade på tomten skulle knäckas rakt över taket.

En bekant som var rädd för just detta valde att anlita proffshjälp avseende trädfällning, hon valde faktiskt en helt trädfri trädgård för att slippa oroa sig för stormskador.

Hade jag haft träd kring Vickes hage hade jag kanske inte krävt att de skulle fällas 🙂 för träd kan absolut utgöra ett bra vindskydd också men då ska det inte vara skadade träd som riskerar att knäckas vid hårda vindar eller så får man som nämnts ta in hästarna tidigare de dagar det blåser mycket.

Men hur resonerar ni vad gäller förkortad/ ingen hagvistelse?

Finns det väder då ni inte släpper ut alls eller bara låter hästarna vara ute en kortare stund?

Jag tycker som nämnts att storm = ingen hagvistelse men även ihållande regn är skäl för tidigare intag även om jag inte kan precisera regnmängd vs utetimmar.

Där får man göra en bedömning från dag till dag men att ha min häst stående ute ”bara för att” är inte min grej.

Jag mår inte dåligt om Vicke enstaka dagar om året får stanna i boxen eller bara komma ut någon timme eftersom det trots allt händer väldigt sällan och jag prioriterar både säkerhet och välbefinnande (nej, jag tror inte att Vicke uppskattar att stå i ösregn i många timmar framför en torr box) framför hage till varje pris.

3 kommentarer Skriv kommentar

 1. Filippa

  Mina stallägare gör avvägningen och vid dåligt väder får vi ett mess om att hästarna får stanna inne eller komma in tidigare. De tar hellre in än chansar, så jag tycker det är ett bra system, inget tjafs, de bestämmer. Någon enstaka gång har jag tyckt det är onödigt, men hellre det än tvärtom, det är inte så att hästarna lider av att stanna inne allihop med extra hö.

  Svara
  • Birgitta

   Det tycker jag är det bästa systemet.

   Att stallägarna bestämmer och så får man liksom gilla läget.

   Ska man rådfråga alla inackorderingar lär man få x olika åsikter.

   Svara
 2. Minstral

  De får komma ut i alla förutom snöstorm eller storm. Men även då en stund var i en skyddad hage så vi kan mocka, vid skitväder får de komma in tidigare, dagar på ett år det inte kommer ut alls är 0-2 och ta in tidigare cirka 10.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>