Eget eller ej

Lustigt sammanträffande; bara timmar efter att jag hade diskuterat ”egen gård eller ej” med en annan hästägare såg jag denna roliga/ sanna bild av Ponnymamman på Facebook.

Och det var precis detta som bilden illustrerar som hästägaren jag pratade med ansåg; att man lägger så mycket tid på allt möjligt när man har egen gård att man dels är helt slut och dels inte hinner rida.

Just denna hästägare valde att sälja gården, inackordera hästen dyrt men med alla faciliteter och därmed ha ork över till både ridning och ett rikt, annat fritidsliv.

Jag gissar att scenariot hade blivit detsamma om jag och Henrik hade köpt gård, såvida det inte var ett ställe i toppskick utan minsta renoveringsbehov och dylikt.

Men oaktat vilket (och ett sådant ställe skulle vi aldrig ha råd att köpa i våra trakter) så finns det så mycket som behöver ordnas med när man har eget så jag låter nog fortsatt den egna gården stanna vid en dröm.

Men vad säger ni läsare?

Har ni haft eller har ni egen gård?

Är en egen gård en dröm för er?

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. Christina Olsson Baaz

    Min man och hans ex hade hästgård ihop.

    Rickard brukar påpeka att är jag så knäpp att jag vill ha en gård så får jag flytta själv eller så får vi vara så rika att vi har personal som sköter allt underhåll .

    Svara
  2. Birgitta

    Tror också att mycket handlar om vilken standard man vill ha/ kan leva med samt vad man vill med sin hästhållning.

    Jag vill bo ”fint” med fräsch interiör och exteriör samt kunna rida dagligen på ett ”enkelt” sätt och då är det omöjligt att hitta lämplig gård för detta i Skåne och Malmö-regionen.

    Jag vill inte behöva träna utomhus eller köra till ridhus ständigt, ej heller bo i ett hus med renoveringsbehov och då avstår jag hellre.

    Svara
  3. Anna

    Jag bor på gård och kan hålla med om mycket, dock tycker jag att det är som diagrammet att ha häst uppstallad också. Framförallt om man inte står på full skötsel. Det är dock viktigt att prioritera att man får ridit, men det kan jag som sagt se på uppstallade också att om man inte tar sig för att rida så blir det inte alltid av. En sak som dock är, är att det blir i alla fall inte billigare att ha hästen hemma!
    Min man vill dock inte flytta från och han älskar markarbetet runt om, så utan honom hade det inte varit möjligt att bo på gård. Jag roddar stallet med beställningar och hästar men vi hjälps åt med underhåll och reparationer

    Svara
  4. Sofie

    Jag och min man bor på egen gård med våra tre hästar, varav en är min tävlingshäst. Vi har totalrenoverat hela huset och håller nu på med det som ska bli stallet, så pållarna bor denna vintern lite provisoriskt i boxar på logen. Började renovera 2017, flyttade hem hästarna i oktober. Skulle aldrig någonsin vilja stå uppstallad igen, trots att jag tex alltid haft ridhus innan. Min man sköter allt som han tycker är roligt, tex snöskottning, underhåll av stängsel och annat dylikt. 😉 För mig har egen gård alltid varit en dröm, så tacksam att det blev just denna! Vi är 12e generationen som äger gården i mannens släkt, så det gör att det känns ännu mer speciellt.

    Svara
    • Birgitta

      Härligt (och nödvändigt) med en man som tycker det är ROLIGT med gårdssysslor. Är man ett par blir det väldigt trist om den ena är helt ointresserad av allt som måste göras även om hästarna bara tillhör den ena personen.

      Svara
  5. Kim Westman Andersson

    Jag har egen gård, nu har jag lösdrift men jag gillar att ha dom hemma, jag kollar staketet lite då å då, jag mockar varje dag, kollar vatten, beställer hem hö och halm, nä jag älskar att se mina pojkar stå o titta in på trappan när jag är lite försenad ut för fodra frukost ❤️

    Svara
  6. Malin

    Jag har egen liten gård sedan några år tillbaka och skulle aldrig vilja stå inackorderad igen. Jag tycker inte att det är alls så mycket jobb med eget (förutom de första månaderna när vi flyttade in och byggde om stallet till häst samt byggde hagar o ridbana). Jag har bara gjort två boxar och stallet och övriga byggnader är inte så stora. Bostadshuset var relativt nyrenoverat så det har vi inte behövt göra något med alls. Jag tror att många köper för stora ställen som kräver så mycket mer underhåll. På dessa år har jag väl hittills behövt byta ett söndrigt grindhandtag och bytt ut en planka i staketet som exempel på staketunderhåll=några minuters jobb. Köra ett par varv med röjsågen runt hagarna får jag göra under sommarhalvåret, gödselstacken tömmer en bonde två gånger om året, harva ridbanan en gång i veckan, Annars tycker jag att det övriga kring häst och hagar är detsamma som jag gjort som inackorderad. Skaffar man sig gård med stora byggnader och köper fler egna hästar eller har inackorderingar så blir det såklart mycket mer jobb vilket många verkar bli förvånade över.

    Svara
  7. Linda

    Jag bor på egen gård sedan fyra år tillbaka. Innan dess har jag haft hästarna inhyrda i alla år. Jag sparar mycket tid och pengar på att ha hästarna hemma. Att det blir billigare beror på att vi också hyr ut boxar. Det täcker kostnaderna för mina två hästar samt den ökade boendekostnaden (gården var ju såklart dyrare att köpa än en vanlig villa).
    Jag tycker att jag ordnat det bra så det är lättjobbat i stallet. Vi har totalt sju hästar på gården och vi (min man och jag) sköter alla fodringar och in- och utsläpp sju dagar i veckan året runt. När vi reser bort eller har behov av hjälp någon enstaka kväll t.e.x. så hjälps de inhyrda åt och turas om att hjälpa till.
    Vi ger hästarna kraftfoder inne på morgonen ca kl 6. Hö får de ute. Vi lägger också ut lunchhö på morgonen i en inhägnad del av hagen som öppnas med timer ca kl 12. Morgonbestyren tar max en halvtimme och då sopas stallet minutiöst och gårdsplanen krattas dagligen ;).
    Kl 16 får de em-hö i hagen. Tar 5 minuter att ge. Ca kl 20 nu på vintern så kommer de in och får kraftfoder och hö, tar max 10 min. Var och en gör i ordning höpåsar till alla målen och lägger in kvällshöet i boxen.
    Vi har självpåfyllande vattenbaljor i båda hagarna. Det går fyra hästar i ena hagen och tre i den andra. Vi har rejäla staket med både slanor och eltråd. Det är sällan något behöver lagas där.
    Jag känner inte att min ridning blir lidande på något sätt för att vi har hästgård. Snarare tvärtom. Det är enklare att dela upp sysslorna. Jag kan tex mocka på morgonen, rida en häst innan jobbet och den andra hästen på kvällen. Då är jag mer närvarande med familjen än att jag är borta flera timmar om jag behöver åka iväg till ett stall.
    Hö får vi levererat ungefär var 8e vecka. Det är inplastade 300-kilos balar som bonden lyfter upp på höskullen. Mycket bekvämt att slippa hålla på med höet utomhus och det hålls rent och snyggt på gården.
    Det var mitt största dilemma innan vi flyttade till gården att jag skulle slå knut på mig själv för att hålla det rent och snyggt överallt (är en riktig perfektionist och tål inte när det är rörigt varken i stallet eller inne i huset). Men om man håller ordning varje dag, och de inhyrda är helt införstådda med att saker inte ska lämnas framme och spiller man hö ute så räfsar man upp det, så är det inga problem att hålla den ordningen som jag trivs med.
    Så nej, jag håller inte med om bilden ovan ;). Det är helt kanon att bo på hästgård!

    Svara
    • Birgitta

      Det låter verkligen som att du har fått det precis som du vill ha det och med en välfungerande setup.

      Gissar att du fått helt ”rätt” inackorderingar också så att det känns värt att ha andras hästar hemma för de är ju inte bara en inkomst utan kan medföra en massa jobb och besvär också om/ när det inte fungerar.

      Svara
      • Linda

        Ja, visst är det så med de inhyrda. Jag har ett ganska mastigt kontrakt där det uttryckligen också står att det måste hållas ordning och att de måste hjälpa till när vi är borta om de inte har giltiga skäl som sjukdom eller egen resa.
        Jag har under de fyra åren fått be två stycken att flytta eftersom det inte fungerat av olika skäl. Det tar enormt mycket energi med ’fel’ personer (och även hästar) i stallet. Nu är det en väldigt bra och fungerande grupp i stallet. Både tvåbenta och fyrbenta .

        Svara
        • Birgitta

          Ja, det kan verkligen bli fel med fel folk och fel hästar. Och inte alltid lätt att veta i förväg.

          Jag har tex själv avstått vissa stall som i övrigt verkat super bara av anledningen att man måste ha sin häst med andra i hagen.

          Jag har varit för rädd att hästen/ hästarna ska skada Vicke, antingen ganska omgående eller efter ett tag. Och hur löser man det med begränsat antal hagar? Och även om han först hamnar i samma hage som en jättesnäll häst så är jag ju inte garanterad att just denna stannar i stallet för evigt utan den kan bytas ut när som helst mot någon annan mycket mindre lämplig.

          Har du aldrig haft detta problem?

          Svara
          • Linda

            Vi hade tre hagar ett tag eftersom det var ett sto här som behövde gå själv. Nu har vi bara valacker och det underlättar. Vi har fått flytta om ett par gånger i hagarna för att det ska fungera. De fyra som nu går tillsammans har gått ihop i flera år och fungerar mycket bra tillsammans. Ett tag gick en femte valack tillsammans med de fyra men han blev utstött så vi flyttade honom till de andra två i den andra hagen. De tre fungerar klockrent ihop.
            Peppar, peppar så har det fungerat väldigt bra överlag. Jag är tydlig med att jag vill att hästarna i första hand ska gå tillsammans. Men om det visar sig att det inte fungerar så får den hästen såklart en egen mindre hage.

  8. LenaB

    Kan tänka mig att bo på egen gård, har varit på väg att köpa ett par ggr de senaste åren., men dyker inte rätt objekt upp så gör det inte så mkt, det går fint att vara inackorderad också.
    Jag har vänner som haft hästar hemma innan men numera är uppstallade och är sååå nöjda!
    Men jag har också vänner som gjort tvärtom och är supernöjda med att numera ha sina hästar hemma.
    Om man inte tycker att tiden räcker för att rida så hade man gissningsvis inte hittat den tiden även om man var inackorderad, det är min gissning (kanske lite elakt sagt men stämmer nog på en hel del). Det är väl samma som alla som ”tappar” inspirationen så snart solen slutar lysa;-) oavsett om man har tillgång till ridhus eller inte.
    Och ja, jag VET att vintertid är tungt – vi har haft hästarna hemma i ett fult gammalt kostall, med bara skogen och en lutande åker att rida på….

    Svara
  9. Frida

    Är uppväxt på hästgård och har fortfarande häst på samma ställe tillsammans med min mamma. Jag har i perioder stått uppstallad och det har också sina fördelar, ffa med faciliteter som ridhus och att inte behöva ansvara för allt t ex när ngt går sönder en lördag kväll. Men för mig funkar det bättre att ha det hemma, hade dock inte orkat helt själv men nu är vi ju två + en syster som är involverad till viss del. Att ha häst uppstallad tar för mig mkt energi med att åka dit och hem, behöva kompromissa och umgås med människor med olika åsikter. Mer fysiskt jobb hemma men för mig tar det mindre energi och vi har inte heller superstandard allt, man får liksom acceptera att vissa saker får vänta pga tid och pengar. Hur mkt tid jag lägger på ridning beroende på hur jag har hästen skiljer faktiskt inte nämnvärt. Kanske att jag rider lite mindre på vintern när jag har hästen i eget stall men det är inte så stor skillnad som man kan tro. Men jag är å andra sidan van vid att köra till ridhus vintertid, 90 % av mitt hästliv har jag haft häst så här.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>