Med facit i hand

Nu när det har gått ganska många månader sedan ”foderkrisen”: har ni påverkats och i så fall på vilket sätt?

Jag har medvetet valt uppstallning där stråfoder ingår men så har jag alltid gjort så det i sak är ingen förändring.

Däremot är priset på stråfoder ungefär det dubbla; 5 kronor kilot verkar vara vanligt förekommande och det jag själv betalar.

Annars har jag väl hört/ sett lite olika sätt på vilket krisen påverkat; exempelvis har vissa stall valt att inte ha fullt utan har hellre stått med tomma boxar pga avsaknad av foder.

Andra har erbjudit stallplats men krävt att den inackorderade skaffar stråfoder själv.

Men som sagt; hur har ni det? Business as usual eller förändringar och i så fall vilka?

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. Linda Stridh

    Märkte i förra stallet, flyttade därifrån i oktober förra året. Där ingick 6kg ensilage i hyran. Tidigare kunde vi köpa till extra, men det gick inte efter sommaren. Så då fick vi skaffa eget att ge. Där vi står nu så ingår det så det räcker till Earfy . Skönt!

    Svara
  2. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

    Vi har ingen skillnad frånsett att vi annan leverantör på stråfodret, kör hem det till oss o ställer på plats. Betalar 3:-/kg f ensilaget. Nu har vi storbal ( går på vintern, trots bara 2 1/2 häst. När det blir varmare kommer vi få mindre balar till samma pris

    Svara
  3. Lee

    Står i kollektivstall, så alla köper eget hö. Har köpt från samma bonde som förra året, med den skillnaden att förra året kostade en bal (ca 14 kg) 45:-, i år 75:-…..(fast andraskördsbalarna väger ca 18 kg iof) Hade velat ge hästen mer hö, nu får hon 10 kg/dag, men har fått tag i fin havrehalm också, så av det får hon 3 kg.

    Svara
  4. Madeleine

    Har haft samma höbonde i minst 10 år. Han är oerhört seriös.
    När jag lämnade in min beställning så sa han att alla gamla kunder får 70 proc av sin beställning. Och dessutom till samma pris som förgående år 2.20 per kg.

    Svara
  5. LenaB

    Hos oss har det löst sig och det finns hösilage till hästarna i stallet, har dock gått upp i pris osäker på hur mkt. Tyvärr tål inte min häst hösilaget alls utan jag får köpa eget torrhö till honom, till hutlöst pris: 7:-/kg och han äter minst 10-12 kg/dag så det har blivit en dyr vinter för mig…

    Svara
  6. Scilla

    Jag hann köpa in allt hö till vanligt pris 3 kr/kg. Jag kan ju förvara allt hemma och jag har råd att köpa in allt på en gång. Så det är väl min bästa affär 2018. Skulle jag inte behöva det så kan jag lätt sälja det till dubbla priset.

    Svara
  7. Frida

    Som det ser ut nu är det löst. Vi skulle köpa importerat men det var en massa krångel med det, till slut hade vi tur och kunde köpa av en av våra vanliga leverantörer och han har sagt att han har så vi klarar oss. Vi hittade också genom kontakter hösilige på småbal för 120:- stycken och det har vi köpt in ett litet lager av så vi klarar oss fram till första skörden i sommar i alla fall. Vi har rundbalar annars och det funkar inte på sommaren med så få hästar utan vi brukar köpa fjolårshö men det kan vi glömma i år. De stora rundbalarna höjdes med 100:- per bal, så kostnadsmässigt kom vi lindrigt undan. Hade inte tvekat att betala det priset även ett bra år.

    Svara
  8. Manda Stillnert

    Första vändan betalade jag 7 kronor plus moms, slutade på 7500 tusen för några rundbalar .. Nästa vända nu betalar jag 2.50 vilket gör ungefär 600 kronor för en rundbal.

    Svara
    • Birgitta

      Verkligen skillnad.

      Jag gissar att VISSA ”förköpte” sig av rädsla för att annars bli utan och då betalade dyrt. I Skåne kunde man i höstas ta både en andra och tredje skörd vilket räddade en del.

      Men otroligt svårt att veta hur man skulle ha agerat då ingen råder över vädret.

      Svara
  9. Camilla

    Vi har klarat oss oväntat bra faktiskt. Min stallägare tar eget foder och det gick oväntat bra utifrån förutsättningarna, fick in nästan lika mycket som ett vanligt år. Vi har fått lite högre kostnad, men knappt så det är värt att nämna… Tror jag betalar 2,50kr/kg (eller om det är 3kr/kg, men MAX 3kr/kg).

    Svara
  10. Agneta

    Min höleverantör lyckades få ihop grovfoder till oss stamkunder, men det var tufft. En hel del trädor har använts till att ta foder på t ex. Hälften så mycket grovfoder skördades på samma tid som normalt och då blir fodret av naturliga skäl dyrare också. I mitt fall tog höleverantören ungefär halva förlusten (mycket snällt). Så nu betalar jag 3,25 kr kilot istället för 2kr kilot (rundbalar ensilage). Som tur är så blev grovfodret riktigt bra, även det som togs från trädorna, så det har funkat fint ändå.

    Jag jobbar inom lantbrukssektorn så jag säger inte ett pip om den höjda foderkostnaden. Jag är bara glad för att jag inte har mjölkkor eller andra lantbruksdjur att försöka mätta, för de som har produktionsdjur har inte haft ett roligt år.

    Svara
      • Agneta

        Jo, det är tuffa priser på många håll. Hö kostar 7,50 kr kilot hos min höleverantör (tror de brukar ta 4 kr kilot annars) och småbalsensilaget hamnade på dryga 5 kr kilot.
        Nej, det var verkligen superjuste av dem att ta delar av förlusten själva. Det hade blivit rejält knapert för mig annars.

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>