Fylle?

För ett tag sedan hade jag en diskussion med en person kring ”fylla/berusning” där vi inte alls var överens och jag skulle vilja höra vad ni tycker.

Frågan handlade om huruvida det är ”normalt” (ett svårdefinierat begrepp, I know….) att bli kännbart berusad 2-3 gånger i månaden.

Jag hävdade att det inte var normalt, den andra personen tyckte inte att det var det minsta konstigt.

Som jag har berättat om tidigare dricker jag aldrig (inte Henrik heller tack och lov) men jag tycker därmed inte att det är varken fel eller konstigt att/ om andra gör det- det är det här med att bli full som jag har svårt för- framför allt när det handlar om vuxna människor och inte tonåringar/ ungdomar som vill testa gränserna.

Men vad säger ni?

Är det jag som är ”konstig” så som personen jag diskuterade med ansåg och är det vanligt att ”man” är full så pass ofta?

18 kommentarer Skriv kommentar

  1. Charlotte

    Jag dricker inte själv, men jag tror tyvärr att det är relativt vanligt

    Svara
  2. Linda Stridh

    Nu dricker inte jag så ofta, men nej, tycker det låter som lite väl mycket. Sen handlar det nog om var man befinner sig i livet. Om man är singel o vill ut till helgen, så är det säkert lätt att det blir lite för mycket dricka.

    Svara
  3. Christina Olsson Baaz

    Tycker det beror på ålder. Jag festade typ varje helg (dock inte om jag tävlade dagen efter) under åren 16-19 så då hade några gånger i månaden varit lite. Nu mera dricker jag möjligtvis 1-2 drinkar i månaden och har nog inte varit kännbart berusade sedan 2011. Så mitt svar är att är det en vuxen person låter det lite väl mycket enligt mig.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, diskussionen hade jag med en +40 person och i den åldern tycket jag faktiskt att det är patetiskt att bli full så ofta när man vet hur farlig alkohol är.

      Borde finnas bättre saker att roa sig med….

      Svara
  4. Ann

    För mig är full när man inte är som vanligt, sluddrig, vinglig, babblig el dyl.
    Det tror jag inte är så vanligt i vuxen ålder.
    ”Salongsberusad” dvs man själv känner sig lätt påverkad utan att det märks för andra efter kanske ett glas el två är nog definitivt vanligt.

    Svara
  5. Filippa

    Klart vanligt, till och med ”normalt”, men jag skulle aldrig orka/vilja. Iaf om man är mellan säg 20-35. Därefter tycker jag nog det börjar visa på något annat, underliggande.

    Svara
  6. Carola Jönsson

    Jag har jobbat många år inom restaurang branschen och vet att det är ganska vanligt.

    Svara
  7. Anna

    Har man svårt att låta bli så är det definitivt ett problem.

    Har man barn hemma är det definitivt ett problem.

    Är man tjugotvå och student så kanske det är rätt normalt.

    Svara
  8. Lee

    Men usch, hoppas verkligen inte det anses som något normalt! Fulla människor är verkligen det värsta som finns.

    Svara
    • Birgitta

      Har också ohyggligt svårt för fulla människor och tycker tex att det är helt meningslöst att prata med någon som är full- personen är ändå inte sig själv så att säga och kanske inte ens minns samtalet efteråt.

      Har förstått att en del personer själva TROR att de är på ett visst, positivt sätt när de är berusade men i mina ögon är de motsatsen.

      Svara
  9. Manda Stillnert - Livet med en haflinger

    Dricker väldigt sällan nu förtiden ( snart 28 år ) vaknar hellre dagen efter och mår bra. Kanske avskräckt av andra anledning med men drack ganska rejält åren 18-22 typ. Numera när mina studiekamrater går ut på Torsdagar på kåren på universitetet säger jag alltid nej.

    Svara
  10. Frida

    Dricker aldrig själv, helt enkelt för att jag inte tycker om det. Jag skulle tro att det vad som anses normalt drickande är väldigt individuellt. Och just definitionen att bli full/berusad är också lite vansklig. Skulle jag dricka 1-2 glas vin nu skulle jag blir rätt berusad, inte stupfull men säkert märkbart påverkad. Den som dricker vin varje helg kan ju dricka mer utan att det märks, man utvecklar ju tolerans också. I vården (jag skriver ju journaler) är det mängden som är intressant om man ser till hälsorisker men jag tycker att HUR man dricker kan spela minst lika stor roll. Min pappa har alltid druckit mkt så länge jag kan minnas. Har dock aldrig sett han full eller påverkad. Men han är inte ärligt mot sig själv om mängden, han drack alltid när resten av familjen gått och lagt sig ensam framför TV:n, i sociala sammanhang drack inte mer än en en öl eller två. Det beteendet kan jag tycka är mer riskfyllt än om man gillar att festa till det 2-3 gånger i månaden och bli full i sociala sammanhang. Min pappa skötte ju alltid sitt jobb och annat och som barn förstod jag inte att han drack på dåligt sätt, som vuxen kan jag ju se att det var ett osunt drickande och att han nog räknas som alkoholist.
    Jag förstår att man kan tycka att det är märkligt att bli full flera gånger i månaden som vuxen människa, jag som inte dricker alls har svårt att se charmen med det. Men det är nog inte så ovanligt eller konstigt egentligen. Själv fattar jag inte hur man orkar, jag behöver sova mina timmar, vill inte slösa bort lediga dagar på att vara bakfull och gillar inte att festa, nej jag vill vara i säng absolut senast 23 och helst 22. Jag är nog född tant haha….

    Svara
  11. Dagge

    Jag har en bra definition av ”full” – det är när man ångrar dagen efter vad man skrivit på facebook/instagram 😀 Haha.

    Svara
    • Birgitta

      Ha ha….jo, det har man ju sett ibland och tänkt ”det inlägget kommer att raderas imorgon” vilket också skett!

      Svara
  12. Minstral

    Nä jag tycker inte det är alarmerande om man dricker sig full ett par gånger i månaden i goda vänners lag och där emellan kan hantera alkoholen. Vi får många remisser till mitt jobb där primärvårdsläkare förfasas över PEth på 0,5 tex, det är inte att rekommendera förstås.
    Själv gillar jag gladfulla människor även när jag själv är nykter.
    Det jag förfasas över är att det finns då många människor som klappar sig på axeln över att de varken röker eller dricker men går hem och lägger sig i soffan efter jobb. Själv röker jag och dricker lite för mycket vin, men klarar en 6-timmars vandring i Samariaravinen i 40 graders värme.

    Svara
    • Birgitta

      Fast just i ditt jobb måste du ha sett så många exempel på hur det kan gå när alkoholen tar över på ett osunt vis?

      Det har jag och bara det, bortsett från mycket annat, gör att min inställning till berusning är mycket negativ.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>